Bračni par Akahi Rikardo i Kamila Kastelo su bretarijanci :Ne znamo šta je glad, „hranimo“ se energijom svemira!

Doktori su nas upozoravali kako je za dobro zdravlje i dugovječnost neophodna kvalitetna kombinacija voća, povrća, proteina i mliječnih proizvoda, ali mi smo dokaz da je „hranjenje“ svemirskom energijom itekako moguće. Pored toga, otkad praktikujemo bretarijanstvo, naše fizičko i mentalno zdravlje je bolje nego ikada prije

Bretarijanstvo se odnosi na životnu filozofiju i način života u kojem se ne uzimaju nikakve namirnice (ponekad i bez vode), a praktikanti ove filozofije tvrde da žive samo od svjetlosti ili prane i da je takva „dijeta“ dostupna svima.

Akahi Rikardo (38) i Kamila Kastelo (36) iz Kalifornije već punih jedanaest godina praktikuju bretarijastvo, i tvrde da voda koja je od životne važnosti za sva živa bića, njima uopšte nije potrebna, kao i da je ljudima dovoljna energija svemira kako bi preživjeli.

Život bez hrane

Kamila i Akahi, koji zajedno imaju sedmogodišnjeg sina i trogodišnju kćerku,  kažu da vode život „oslobođen od hrane“, te da žive isključivo od „energije koju im šalje svemir“.

Postali smo bretarijanci 2008. godine, a već tri godine moj muž Akahi i ja ne jedemo ništa osim par komadića voća i to samo nakon neke teže fizičke aktivnosti. Tek ponekad, kada smo u društvu, dozvolimo sebi da probamo neko voće – kaže 34-godišnja majka dvoje djece.

I dok brojni svjetski stručnjaci i nutricionisti tvrde da je muškarcu potrebno oko dvije hiljade i petsto kalorija na dan, a ženi dvije hiljade – ovaj bračni par koji sebi dozvoljava tek koji griz jabuke koja ima samo 52 kalorije.

Doktori su nas upozoravali kako je za dobro zdravlje i dugovječnost neophodna kvalitetna kombinacija voća, povrća, proteina i mliječnih proizvoda, ali mi smo dokaz da je „hranjenje“ svemirskom energijom itekako moguće.

Pored toga, otkad praktikujemo bretarijanstvo, naše fizičko i mentalno zdravlje je bolje nego ikada prije – tvrdi ovaj bračni par.

Umjesto na hranu, novac troše na putovanja

Kamila je za američke medije također izjavila da se osjeća veoma zdravije i sretnije otkako se „hrani“ energijom svemira koja joj je pomogla i tokom trudnoće.

Prvo dijete sam rodila bez ikakvih problema, a tokom prve trudnoće sam praktikovala posebne tehnike disanja. Glad nisam nikako osjećala, ja i moje nerođeno dijete smo živjeli isključivo od svemirske energije. Krvna slika mi je u prvim mjesecima bila besprijekorna, i rodila sam potpuno zdravo dijete – tvrdi mlada Kamila.

Ovaj par, koji danas drži kurseve disanja i sjedinjenja s energijom svemira svima koji to žele, kaže da se ovakav način života itekako isplati jer se novac ne troši na hranu.

Zbog ovakvog načina života, tokom godina smo uštedili puno novca kojeg bismo inače trošili na hranu. Na kraju mjeseca, sve što zaradimo trošimo na ono što nama najviše znači, a to su putovanja. Ovakav način života nas je naučio da cijenimo ono što je zaista važno.

Mi ne želimo više biti robovi hrane, jer smo shvatili šta znači snaga univerzuma – izjavila je Kamila Kastelo.

  Najpoznatiji bretarijanci

Nutricionisti su dokazali da nakon dužeg vremenskog perioda ovakav način života vodi izgladnjivanju, dehidraciji, a u krajnjem slučaju ishod je fatalan. U nedostatku hrane tijelo sagorjeva svoje rezerve, trošeći masti i mišićnu masu. Bretarijanci, s druge strane, tvrde da njihova tijela ne konzumiraju ove rezerve tokom gladovanja.

Prvi zapisi o ovom vjerovanju u Evropi vuku korijene još iz 16. vijeka. Švicarski ljekar, alhemičar i astrolog Teofrastus Filipus Aureolus Bombastus fon Hoenajm (Theophrastus Phillippus Aureouls Bombastus von Hohenheim), poznatiji kao Paracelzijus, je tvrdio da je dvadeset godina svog života proveo ne jedući apsolutno ništa.

Mladi budistički sveštenik Ram Bahadur Banjan (Ram Bahadur Bamjon), takođe je jedan od poznatih bretarijanaca. Njegov isposnički način života zabilježen je u Diskaverijevom (Discovery Channel) dokumentarnom filmu „Dječak s božanskim moćima“ („The Boy With Divine Power“) iz 2006. godine. Tokom 96 sati snimanja Banjan nije ništa jeo ni pio, niti se pomjerio s mjesta na kome je sjedio.

 

Indijac

Pralad Jani

(Prahlad Jani), tvrdio je da je bez hrane i vode živio 70 godina. Nakon što je podvrgnut testovima, dokazano je da je na ovom režimu preživio 15 dana. Poslije određenog vremena kod ljudi koji gladuju krvna slika se naglo pogoršava, tako da, medicinski gledano, čovjek ne može dugo tako da preživi.

Izaelac Rej Maor (Ray Maor) je u televizijskom dokumentarcu preživio osam dana bez vode i hrane, izgubio je dosta na kilaži, a to je pripisao stresu zbog života pod budnim okom kamere.