Božićna guska na podvarku
PRIPREMITE ZA OVAJ SPECIJELITET (Za 8 osoba): 1 gusku od 3 kg, 2 kg rezanog kiselog kupusa, 3 glavice luka, 4 jabuke, 8 dkg guščije masti, 1 butelju rizlinga, zrna kleke (borovnice), sol i biber u zrnu.
Opranu, te obrisanu gusku posolite izvana i iznutra. Pecite 2 sata zalijevajući najprije vinom, a zatim vlastitim sokom. U međuvremenu isperite i iscijedite kupus. Oljušteni luk nasjeckajte i ispržite, pa umiješajte kupus, sol, kleku i biber. Pirjajte sat i pol zalijevajući povremeno vinom.
Zatim izvadite gusku, odlijte masnoću, pa u isti lim rasporedite kupus. U gusku stavite narezane jabuke, polegnite ju na kupus i nastavite peći da dobije lijepu kožicu, a kupus se zapeče.
Božićna juha sa račićima i školjkama
PRIPREMITE (Za 4 osobe): 40 dkg neočišćenih račića kozica, 30 g školjki kućica, 1 mrkvu, 1 celerovu grančicu, 1 glavicu luka, bijeli dio jedne prase, 4 oguljena paradajza, mažuran, kadulju, riblje ostatke (glave, kožu, peraje i repove) bijelo vino, 1 kašičicu brašna, lovorov list, peršun, maslinovo ulje, sol i biber.
Izvadite meso iz repova račića, pa ljušture pristavite s ribljim ostacima u 1 l vode. Dodajte očišćeno povrće i zalijte sa 2 l vina. Posolite i dodajte biber u zrnu. Kad provri, poklopite, neka sasvim malo vrije 30 minuta. Posebno nasjeckajte prasu pa pržite sa 4 kašike ulja na niskoj temperaturi. Umiješajte meso račića i zalijte 1 dl vina.
Kuhajte na visokoj temperaturi da se vino skoro sasvim ispari. Procijedite juhu i stavite na stranu 12 račića. Umiješajte brašno i paradajz narezan na kockice, začinite i kuhajte 30 minuta sa začinskim biljem.
Dobro oprane školjke zagrijavajte bez dodataka u poklopljenom loncu da se ljušture otvore. Ocijedite tekućinu koju su pustili i umiješajte u juhu. Polovice školjki u kojima je meso dodajte u juhu. Pospite peršunom.
Božićna svečana tjestenina
POTREBNO JE: 50 dkg brašna, 20 dkg maslaca, 2 žumanjka, 2 kašike mlijeka i sol.
Prosijte 40 dkg brašna, dodajte maslac narezan na listiće i mrvite vršcima prstiju. Jednoličnim mrvicama dodajte mlijeko i jedan žumanjak, pa zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte na krug promjera 30 cm (ili koliko treba za “poklopac” posude s tjesteninom). Odrezane komade upotrijebite za ukrase.
Tijesto namažite malo razvodnjenim žumanjkom, rasporedite ukrase, pa sve još jednom premažite žumanjkom. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni. Prije posluživanja skuhanu i začinjenu tjesteninu stavite u vatrostalnu posudu, pokrijte poklopcem od tijesta i zapecite u pećnici.