Kremasti kolač sa bananama i kestenom idealan je za sve prilike, a njegova fantastična tekstura oduševiće i one najizbirljivije. Prijatno!
Sastojci
Biskvit:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mljevenih oraha
- 4 kašike brašna
- dvije kašike kakaoa
- 100 ml ulja
- pola kesice praška za pecivo
- jedna kesica vanilin šećera.
Krema:
- 500 grama kesten pirea
- 200 grama putera ili margarina.
Preljev:
- 200 grama čokolade za kuvanje
- 5 kašika ulja
- 50 grama margarina.
I još:
- 7 banana
- 200 ml pavlake za šlag
- 150 ml mlijeka
- rum (po želji).
Priprema
- Biskvit: Odvojiti žumanca od bjelanaca pa miksati žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom, orasima, kakaom, praškom za pecivo i uljem. Na kraju umiješati čvrsto izmiksani snijeg od bjelanaca. Peći u rerni na temperaturi od 175ºC pola sata.
- Krema: Pomiješati kesten pire sa puterom. Pripremiti i preljev od čokolade: u manjoj zdjelici na tihoj vatri miješati izlomljenu čokoladu, ulje i margarin dok se ne dobije lijepa, sjajna tekuća masa.
- Na ohlađeni biskvit, koji ste prethodno zalili mlijekom kojem ste dodali rum, premazati pola količine kreme, složiti po njoj banane prerezane po dužini, a zatim prostor između banana popuniti otopljenom čokoladom. Staviti kolač na 20 minuta u hladnjak kako bi se čokolada stvrdnula. Tada premazati ostatkom kreme od kestena i na kraju sve premazati šlagom. Po želji ukrasiti narendanom čokoladom.
(minimagazin.info)