BOŽANSTVENA MASAŽA: Japanska “Yumehito terapija” smanjuje apetit i želju za slatkišima

Yumeiho terapija je nadopuna ortopediji i fizijatriji, služi kao prevencija raznih teškoća. Licencirani terapeuti, uglavnom u Hrvatskoj kombinacijom kiropraktike, akupresure i masaže liječe niz bolesti: diskopatiju, skoliozu, mialgiju, spondilozu, simetriju koštanog i mišićnog sistema i razliku u dužini nogu

Japanska terapeutska metoda Yumeiho je manuelna terapija zasnovana na prirodnom načinu liječenja u kojoj su osnovno sredstvo za rad ruke terapeuta. Njeno ime na japanskom znači “metoda samoizlječenja”, temelj je preuzela iz drevne kineske terapije Zheng Ti Fa (u prijevodu liječenje cjeline), a osmišljena je 1978. godine zahvaljujući japanskom terapeutu dr. Masayukiju Saionjiju.

Iako je Yumeiho na balkanskim prostorima prisutna tek tokom posljednje nepune tri godine, za sada je poznato desetak licenciranih terapeuta koji ovom kombinacijom kiropraktike, akupresure i masaže liječe niz bolesti: diskopatiju, skoliozu, mialgiju, spondilozu, asimetriju koštanog i mišićnog sistema i razliku u dužini nogu. Yumeihom se mogu pobijediti i menstrualne tegobe, konstipacije, hipertenzije, sterilnost, migrene, stres, ali i gojaznost. Dob pacijenta nije ograničena, iako istraživanja pokazuju da organizam djece između pet i šest godina najbrže reagira na terapiju.

Izvrsni rezultati su postignuti i na vrhunskim sportistima, a efektima te metode koriste se i balerine ruskog Boljšoj teatra.

Yumeiho terapiju čini 100 osnovnih zahvata, a zasniva se na dvije komponente koje se međusobno nadopunjuju po “principu povratne sprege” na kojem je Yumeiho sazdan. Prva komponenta sadrži metode akupresure koja pritiscima na određene tačke pomaže omekšavanju i opuštanju mekih tkiva, dok se metode druge komponente bave namještanjem koštano-zglobnih struktura. Drugim riječima, ako se meka tkiva (mišići i tetive) omekšaju i opuste, tada će se i kosti i zglobovi lakše moći namjestiti u pravilan položaj. Isto tako, ako su zglobovi i kosti stavljeni u ispravan i funkcionalan položaj, i meka tkiva će se povući iz zategnutog položaja.

Osnovna teorijska postavka Yumeiho terapije je takozvna “teorija centra težine”. Poznato je, naime, da je simetrija ljudskog tijela važan preduvjet za zdravlje, a mnogobrojne bolesti nastaju upravo zbog poremećaja težišta tijela. Samo težište tijela nalazi se u njegovoj unutrašnjosti, tri prsta ispod pupka, a ako je sve uredu, tjelesna težina trebala bi biti podjednako raspoređene na obje noge.

Ako je težište tijela poremećeno, što je čest slučaj, tijelo dolazi u disbalans, napinje se i opterećuje jednu nogu više nego drugu. Zatim dolazi do iskrivljenja kičme i raznih bolesti (npr. osobe kojima je težište prebačeno na desnu nogu spadaju među osobe opterećenog parasimpatičkog nervnog sistema, a ako je težište na lijevoj nozi, pati simpatički nervni sistem). Tvorac ove terapije kaže da je svaka bolest signal da sa ravnotežom nije nešto uredu, a svi zahvati Yumeiho metode imaju cilj – ponovno uspostavljanje balansa.

Svih stotinu zahvata kojima raspolaže Yumeiho metoda odvijaju se u saradnji terapeuta i pacijenta. Terapija se prakticira na strunjači u sjedećem, ležećem ili klećećem položaju, a terapeut svojim rukama i vlastitim tijelom pomaže vašem tijelu da samo nađe svoj centar ravnoteže, oslobađajući vas pritom bolova i napetosti u mišićima. Kako bi se postigao još bolji učinak, stvorena je i Dino Bics gimnastika, svojevrsna nadopuna Yumeiho metodi, koja se sastoji od 48 pokreta namijenjenih samostalnom vježbanju.

Dino Bics gimnastika je jednostavan način za razgibavanje zglobova kukova, ramena i koljena, te samonamještanje pršljenova. Vježbe traju uglavnom nekoliko sekundi, a većinom su u pitanju vježbe istezanja koje bi svako od nas svakodnevno trebao prakticirati.

Kao komplement zapadnjačkoj medicini, Yumeiho terapija je nadopuna ortopediji i fizijatriji. Međutim, ona liječi bolesti i deformacije koštano-zglobnog sistema. Bolesnicima sa skoliozom, koja se u zapadnjačkoj medicini rješava teškom operacijom kičme i dugim oporavkom, Yumeiho terapija može otkloniti tegobe. Prema riječima Masayukija Sainjoija, skoliozu prvog stepena iskusan terapeut može riješiti za desetak, a skoliozu trećeg stepena za tridesetak seansi.

Ova japanska metoda može poslužiti i u borbi kod suvišne tjelesne težine: tretmani utječu na smanjenje apetita, a posebno smanjuju želju za slatkišima, što dolazi prirodno, kao rezultat uspostave ravnoteže u organizmu.

Dr. Masayuku Saionjiju, nakon višegodišnjeg usavršavanja na školi za masažu u Tokiju, proučavao je kineske, japanske i ostale tradicionalne daleko-istočne iscjeliteljske metode. Iz njih je potom odabrao najbolju i strukturirao vlastitu metodu. Prema njegovim riječima, u potragu se dao zbog bolesti svoje majke, koja je zbog visokog pritiska bila osuđena na svakodnevno uzimanje medikamenata. Smatrajući da piti tablete ne znači biti izliječen, dr.Masayuki odlučio je sam stvoriti jedinstvenu metodu izlječenja.

Godine 1981. osnovao je Međunarodni institut za preventivnu medicinu, njegova je knjiga o Yumeiho terapiji prevedena na 15 jezika, a sama metoda se primjenjuje u osam Yumeiho klinika u Japanu te bolnicama u Mađarskoj, Poljskoj, Ukrajini i Rusiji. Međunarodni institut za preventivnu medicinu u svijetu ima oko 3000 saradnika koji su završili Yumeiho seminare. (aura.ba)