Bosnom kruži don Žuan, predstavlja se kao bogati veleposjednik, zavodi udate žene…

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Uglavnom su završili šumarstvo. Odsjek: Debela hladovina. I, uglavnom biraju situirane žene. Preferiraju udate, ali nisu puno izbirljivi. Važno je da se žena osjeća neispunjenom i da je materijalno potkovana. A kakvu štetu mogu da naprave i kako ih prepoznati, pročitajte u nastavku.

„Draga Vahida,

Pročitao sam na tvom zidu nešto o vrhunskim zavodnicima. Kažeš da oni imaju sposobnost da odvrate osobu od stvarnosti, pa ona, kao da više nema moć nad sopstvenim životom.

Noćima prevrćem i istražujem svaki list svog života i pitam se šta da radim. Podnio sam zahtjev za razvod braka, ali ona se kune da ju je opčinio.

Moja žena i ja imali smo prilično dobar život. Imamo uspješne karijere, ali  malo, po malo, počeli smo zanemarivati jedno drugo, tako da nam se brak pretvorio u cimeraj. Drama se desila onda kada je moja žena od mene tražila da joj posudim dobar novčani iznos. Bilo mi je čudno, jer sam znao da i ona ima novaca na svom računu i kada sam je pitao zašto joj treba, rekla je da mi ne može reći. Kada sam odbio dati joj novac sve dok mi ne kaže razlog, počela je da plače i naposljetku priznala da je žrtva ucjene. Ispričala mi je sve. Kaže da ju je zaveo i da se ona u njega zaljubila kao da je potpuno izgubila razum. Kada mu je predložila da se razvede od mene i da živi s njim, brzo ju je ostavio, a nakon kratkog vremena tražio novac ukoliko ona ne želi da on objavi njihov sexualni video-snimak. Nije mogla vjerovati, pa je počela da kopa istinu o njemu. Saznala je da je čovjek pravi Don Žuan, žigolo i da se seli iz grada u grad i traži bogate, udate žene. Zavede ih, ostavi, a poslije traži da mu plate. Na takav način se izdržava. Nigdje ne radi, a predstavlja se kao bogati veleposjednik. Prijavila ga je policiji i ne znam više šta se desilo, tražio sam razvod. Ona nije rekla riječ, ali vidim kako je nesretna i kako tone iz dana u dan. Znam da se pokajala, ali ono što mene zanima jeste da li ti zavodnici zaista mogu toliko opčiniti ženu, da ona ptpuno zaboravi na sve drugo?“

U ovom slučaju riječ je o vrhunskom zavodniku, a njegov utjecaj  sastoji se u tome da se osoba  navede da misli, odlučuje ili ponaša drugačije od onoga što čini uobičajeno.

Osoba koja je meta zavođenja ne pristaje slobodno. Zavedena je, a zavodnik utječe na osjećajnost i ranjivost te osobe, a to postiže manipulacijom. Kao u svakoj manipulaciji, u prvoj  fazi on uvjerava žrtvu u njenu slobodu, iako je riječ o podmuklom djelovanju i, na takav način, potčinjena osoba biva lišena slobode. Zavodnik ne dokazuje ravnopravnost, već  sprečava drugu osobu da bude svjesna tog razvoja, hvata je u paukovu mrežu, a žrtva nema mogućnost da  se odupre.

Oduzimaju joj se odbrambene sposobnosti i kritička moć i, na takav način, onemogućava joj se bilo kakva mogućnost pobune. To su situacije u kojoj zavodnik pretjerano i nekorektno utječe na žrtvu i to bez njena znanja, a to se zove moralna „prevara“.

Zavodnici znaju kako se druga osoba osjeća, a zavodnik Vaše žene, izgleda da je znao da je usamljena u ljubavnom smislu. Opčinio ju je i ponudio ono što joj je nedostajalo. Naravno, to ne opravdava njen postupak, ali, u trenutku slabosti, podlegla je pod njegov utjecaj.

Profesionalni zavodnici ne biraju bilo koga. Biraju one osobe koje su slabe i koje imaju „gen“ za žrtvu. Bez napora  pokazuju da im je zaista stalo do žrtvinih osjećanja. Tako žrtva postaje otvorenija i više govori, a što zavodnik koristi da razgovor odvede u pravcu kojim želi ići. Na takav način uspostavlja se i određeni stepen povjerenja. Povjerenje unapređuje odnos.

Što ju se više podržava, vjerovatnije je da će žrtva više povjeravati svoje misli, ideje i osjećanja. Žrtva smatra da je zavodnik dostojan njenog povjerenja i misli i otkriva se sve dublje i ličnije. Zavodnici glume zainteresovanost, razumiju kako se žrtva osjeća, šta voli, kakve su joj ambicije… Ovakve sposobnosti često mogu predvidjeti žrtvino ponašanje, pa zavodnici uspješno komuniciraju sa žrtvom i čine se još ubjedljivijima. Posjedovanje ovakvih osobina omogućava zavodnicima da uđu u umove žrtve i budu efikasni u svojoj namjeri, a njihov konačan cilj je dovesti žrtvu u fazu zaljubljenosti i uzeti od nje sve ono po što su i došli. U ovom slučaju novac.

Karakteristike profesionalnih zavodnika: samouvjereni, elokventni, dobri slušatelji, pažljivi, empatični, čine se iskreni, izuzetnih komunikacijskih sposobnosti, često šarmantni. Teško ih je prepoznati, a intuicija je jedino sredstvo upozorenja da se radi o, najčešće, psihopatskoj strukturi tzv. zavodnika.

A kako se ponaša Žrtva u ljubavnom odnosu i kako žrtva postaje progonitelj, pročitajte u sljedećem članku „Žrtva – progonitelj – spasitelj“.