Bosiljak: Začin koji je prijatelj hrane, vitkosti ali i kože

Imate problematičnu kožu sklonu aknama i sve ste skoro isprobali ali, čini se vam ništa ne pomaže? Onda ste na pravom mjestu. U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa recepturama čija je baza bosiljak – a biljka je to koja se naprosto mora uvrstiti u njegu kože …

Svako od nas ima bar saksiju bosiljka u kući. A ko nema neka je hitno nabavi. Ovaj začin ne samo da je odličan za pripremanje jela, nego je odličan i u borbi protiv akni, crvenila, za umirenje kože i poboljšanje cirkulacije.

Tonik

Da biste napravili tonik za lice treba vam šaka svježih listova bosiljka i 2 šolje (250 ml) vode. Stavite vodu da prokuha, ubacite listove bosiljka (malo ih pritisnite prstima i iskomadajte da puste ulje) i ostavite da kuha 10-20 minuta. Sklonite sa šporeta, procijedite i ostavite da se ohladi. Tonik koristite tonik od bosiljka tako što ga naneste na čisto lice dva puta na dan. (Možete ga staviti i u sprej bocu i samo poprskati lice i ostaviti da se prirodno osuši, da ga koža upije). Držite ga u frižideru – do 7 dana.

Maska

Treba vam 20 do 30 svježih listova bosiljka, obični jogurt i destilovana voda. Bosiljak će otpustiti čisto ulje ako ga izgnječite drvenom kašikom. To ulje djeluje antibakterijski i zato je dobro protiv akni.

Izgnječen bosiljak možete koristiti sa malo vode kao sredstvo za čišćenje lica. (Nanesite na lice, ostavite 3 do 5 minuta, pa operite mlakom vodom. Ponavljajte svaki drugi dan). A kada je u pitanju maska protiv akni – pastu od izgnječenog bosiljka i 1 kašičice jogurta nanesite na lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Poslije operite.

Protiv mitesera

Bosiljak je poznat i po tome da može da ublaži i mitesere. Pokvasite dva veća lista bosiljka i stavite ih na nos i držite pritisnuto oko 5 minuta. Uklonite, pa operite lice mlakom vodom.

(aura.ba)