Bosiljak/Bosiok – univerzalni začin koji brine za zdravlje, raspoloženje i ljepotu

Pradomovina bosioka je Indija, njegovi ostaci su se mogli naći u egipatskim grobnicama i datiraju 3.500 godine p. n. e. Bosiok je bio omiljen začin u vrijeme starih Rimljana. Brojni zapisi potvrđuju njegovu svestranost. U vrijeme vladavine Julija Cezara bio je jako cjenjen kao začin i kao ukrasna biljka. Njega su svećenici u 12. vijeku donijeli iz srednje Europ, brzo se je udomaćio.

Bosiok je jako osjetljiv na niske temperature, jako rijetko uspjeva kao samorasla biljka. Radi se o jednogodišnjoj biljci koja raste u 40 do 60 cm visok i jako razgranat grmičak. Bosiok ima jajčaste, na dugim stablima neravne listove. Cvjetovi bosioka su roza, bjele ili jarko roza boje u čestim slučajevima se razvijaju na vrhu stabla ili na stranama stabljike. Njegovi plodovi su suhi, crvenkasti ili smeđi. I oni su jajastog oblika, veliki od 1,5 do 2 mm, sadrže crno sjeme. Cijela biljka je jako aromatična.

Preporučujemo, da bosiok sušite u snopićima u tamnom i zračnom prostoru, osušenog ga čuvajte u zatvorenoj ambalaži, na taj način sprječavate lapljenje eteričnih ulja. Listovi bosioka, pupoljci i sjeme su jako ljekoviti.

Sadrži do 1 % eteričnoga ulja, cineol, metilkavikol, linalol, pineol, timol, tanine, glikozid, gorke ukuse, saponine, kafru …

Ljekoviti učinci bosioka

Bosiok možemo susresti u svakom domaćinstvu. Jedan je od osnovnih začina mediteranske kuhinje.

Pored široke upotrebe, bosiok se može pohvaliti ljekovitim osobinama. S njegovim aromatičnim listovima se odlično začine salate, dodatak su umacima i jelima od povrća, paradajz sosu, svježim sirovima, koktelima, tjesteninama i mesu. Osušeni bosiok se odlično slaže s ovčetinom i govedinom, supama od povrća i grašastih plodova te paradajz umacima.

Bosiok pomaže ljudima koje muče želudčane tegobe, sprječava nadutos,t zato ga dodajemo grašastim plodovima. Bosiok pomaže probavi hrane i stimuliše rad želudca. Krijepi apetit i peristaltiku te praznjenje crijeva, sprječava grčeve i pozitivno utiče na razvoj crijevne mikro flore.

Čaj od bosioka neka pripremaju ljudi koji imaju blage tegobe s depresijama i nervozama, pa i svi koji se brzo uznemire. Bosiok je odličan afrodizijak, krijepi spolni nagon, zbog čega je dobar za one sa slabijom potencijom.

U narodnoj medicini, bosiok važi za odličan lijek protiv asme, plućnih oboljenja, tuberkuloze i bolesti bubrega. Bosiok olakšava morenje, poboljšava krvnu cirkulaciju, liječi kašalj, odvori nečiste materije iz crijeva i brohija. Bosiokom liječimo glavobolju i povišenu tjelesnu temperaturu. Čajem od bosiljka ispiramo usnu šupljinu i grlo. Uživanje bosioka pomaže i kod jačeg lučenja mlijeka kod majki koje doje, s njim tjeramo znojenje, kašalj i trenutke mučnine.

U kozmetičkoj industriji listove bosioka ili ekstrate upotrebljavaju za njegu slabe ili isušene kože. Bosiok pomaže i kod raznih oblika kožnih nečistoća, lišajeva, ekscema itd. Kao zanimljivost treba dodati, da su tonik i mirisna voda od bosioka i melise bili prvi narodni kozmetički preparati.

Izvor: bodieko.si/ Prevod sa slovenačkog jezika za Aura.ba: Azra Dramalija