Borovnice smanjuju rizik od raka kože

Rak kože (melanom) uglavnom nastaje zbog izloženosti štetnim UV sunčevim zracima, a evo kako da smanjite rizik ako jednu namirnicu doručkujete ili užinate svakog dana tokom leta.

 

Simptomi koji najčešće ukazuju na karcinom kože jeste pojava novih mladeža ili promjene na mladežima u vidu boje i veličine. Najbolji vid zaštite je ne izlagati se sunčevim zracima u periodu kada je zračenje pojačano i koristiti zaštitne kreme. Međutim, istraživanja dokazuju da redovno konzumiranje borovnica može da smanji rizik od opakog melanoma.

Antocijani, pigmenti koji borovnici daju plavu boju, imaju antioksidativna i protivupalna dejstva i prema navodima stručnjaka sprečavaju razvoj malignih ćelija u tijelu. U našem tijelu ovi pigmenti se ne stvaraju prirodno, već moramo da ih osiguramo putem ishrane. Sve biljke stvaraju antocijane kako bi se zaštitile od štetnog UV zračenja, ali ga borovnice imaju u izobilju. Zato se savjetuje da svakog dana pojedete šaku borovnica kao preventivu od karcinoma kože. Borovnice su bogate vlaknima i snižavaju loš holesterol u krvi, pa samim tim sprječavaju i pojavu srčanih oboljenja.