Borovnica: Najbolja prevencija srčanom udaru

 Lišće borovnice s uspjehom pomaže u liječenju proliva, katara želuca, grčeva, kašlja, pa i šećerne bolesti. Borovnica je i dobar vazodilatator, širi krvne sudove i snižava krvni tlak. Smatra se odličnim prirodnim diuretikom, pa ga mogu i piti osobe s bolesnim mokraćnim organima i reumatičari

Obična borovnica je listopadni, do 50 cm visok grmić, gustih, tankih oštro uglastih grančica koje su mjestimično savijene. Slatkasto kiselkasti plodovi borovnice imaju mnogostranu primjenu; jedu se svježi, od njih se spravljaju kvalitetni sokovi i sirupi, kompoti i džemovi. Imaju primjenu u narodnoj i oficijelnoj medicini. Plodove rado jedu ptice i tako pridonose raznošenju sjemena. Plod je okrugla, plavocrna i sočna mnogocvjetna boba. Zrije u VII ili VIII mjesecu.

U našim krajevima borovnica se najčešće nalazi u smrekovim i bjeloborovim šumama. Često se susreće na visinama i preko 2.000 m.

Lišće borovnice s uspjehom pomaže u liječenju proliva, katara želuca, grčeva, kašlja, pa i šećerne bolesti. Iscjedak iz lista narod upotrebljava za ispiranje usta kod upale sluznice. Za lijek se koristi list, svježa i suha bobica, sok od zrelih bobica, ekstrakt i vino.

Smatra se odličnim prirodnim diuretikom, pa ga mogu i piti osobe s bolesnim mokraćnim organima i reumatičari. Mnogo vitamina C imaju uopće sve vrste s bobicama, a osim borovnice sve bobice imaju višak baza, dakle nisu kisele. Glavni ljekoviti sastojci su tanini, antocijan, flavonoidi.

Borovnica je i dobar vazodilatator, širi krvne sudove i snižava krvni tlak. Antocijanidi koje sadrže borovnica i brusnica sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani udar.

 RECEPTI

Vino od borovnica

Potrebno je 2,5 kg plodova borovnice, 1,5 kg šećera, 10 grama kvasca i 5 litara vode. Plodove borovnice staviti u plastičnu posudu, zgnječiti ih drvenom kuhačom, i zaliti sa 3 litre vrele vode. Posudu pokriti komadom čiste tkanine (od pamuka) i ostaviti da stoji 14 dana. Kad to vrijeme prođe, procijediti mošt, i iz razmekšalih plodova istisnuti što više soka. Preostale 2 litre vode zakuhati, u njima rastopiti šećer pa pomiješati s moštom. Ostaviti da se ohladi.

U mlaku tekućinu umiješati aktivirani kvasac i posudu ostaviti nepokrivenu na toplom mjestu kako bi se izazvalo blago vrenje. Nakon tri dana mošt pažljivo pretočiti u staklenu posudu za vrenje i namjestiti čep. Na temperaturi oko 20°C vrenje će trajati 4 sedmice. Potom vino valja odfiltrirati, uliti u staklene boce i dobro začepiti. Odmah je spremno za upotrebu.

Protiv proliva

Potrebno: po 25 grama lista i plodova borovnice, sjemenja dunje i metvice, sve pomiješati i uzeti 3 žlice ove smjese, preliti s pola litre ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata, procijediti i piti umjesto vode.

Protiv crijevnog katara

Ujutro, prije jela sažvakati jednu kašičicu plodova borovnice, a isto učiniti i uvečer prije spavanja. Liječenje traje 3 – 6 dana. A, protiv glista potrebno je tri dana uzastopno jesti svježe plodove borovnice.

Šećerna bolest

Uzeti po kašiku lista i plodova borovnice i mahuna od graha, pomiješati i preliti hladnom vodom. Ostaviti 12 sati , zatim zagrijati do vrenja i kuhati još 5 minuta. Ostaviti da se samo ohladi, ocijediti i pola sata prije obroka popiti po čašu napitka.

Također postoji recept po kojem se uzima po 20 grama lista borovnice, duda (Morus nigra), i dobričice (Glechoma hederacea), te 40 grama bijelih mahuna graha. Ostalo kao gore navedeno za liječenje šećerne bolesti.

Liječenje hemoroida

Zagrijati litru soka od borovnice do pred ključanje, znači ne smije provriti. Ostaviti poklopljeno dva sata i piti po 100 gr prije svakog obroka, a jedan dio koristiti kao klistir, za pranje i stavljanje obloga na čmar.

Liječenje angine

Protiv angine prije i poslije jela grgljati mješavinu od 10 gr soka borovnice i dvije kašike limunovog soka. Protiv većine želučanih bolesti ujutro, natašte i pred spavanje uzeti po kašiku sirupa od borovnice.

Spravljanje sirupa: kilogram plodova borovnice kuhati u litri vode 15 – 20 minuta, ocijediti i dodati soku istu količinu šećera (omjer 1:1), te ukuhati.

 

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!