BOLNIČKI KREVETI ZA FACEBOK – PSIHOZU

Još jedan u nizu dokaza da Facebook nije potpuno bezazlen! Ova psihoza polako puni psihijatrijske bolnice, a u mnogim slučajevima, liječenje je doživotno!

Proganjaju me preko Facebooka, prate putem Twittera… Najčešći su slučajevi umišljenih proganjanja preko društvenih mreža. Psihijatrija ovakve opise naziva sumanutim idejama, a među njima su najčešća upravo umišljena proganjanja. Takvi pacijenti su liječeni bolnički, uz pomoć lijekova, antipsihotika

Zbog manije proganjanja na društvenim mrežama sve više pacijenata se širom svijeta javlja na odjele psihijatrijskih klinika. Ideje, kažu, idu toliko daleko da pojedinci svjetske događaje povezuju uz sebe.

Pojašnjavajući stanje jednog od pacijenata, dr. Drobac kaže kako je uvjeren da ga prate pomoću “Fejsa”. To se praćenje nastavilo i nakon što je obrisao svoj profil na društvenim mrežama.

– On misli da ga i dalje prate i počinje razvijati strah, koji ide tako daleko da misli kako mu neko čita misli. Problem je u tome što takvi pacijenti ne uvažavaju stvarni svijet. Kad im kažete da nije onako kako oni svijet vide, i vi im postajete neprijatelji jer ste prešli na “protivničku” stranu – pojašnjava vjelovarska dr. Drobac, koja je objavila i svoj stručni rad na ovu temu.

Ona pojašnjava da psihijatrija takve opise naziva sumanutim idejama. Psihotični pacijenti se liječe u bolnicama. Kod tretmana je važno uočiti razliku da li je riječ o bolesti ili poremećaju. U slučaju bolesti liječenje je zapravo doživotno, odnosno pacijent može svoje stanje držati pod kontrolom uz pomoć lijekova, dok je kod poremećaja liječenje kraće i pacijent će vjerovatno ozdraviti.

I u jednoj i drugoj varijanti liječi se antipsihoticima. No, ono što je nužno jeste u inicijalnom razgovoru s pacijentom tražiti i informacije o korišćenju društvenih mreža. I to je krucijalna razlika u odnosu na prethodne godine.

Ipak, treba imati u vidu da je riječ o složenom poremećaju koji se manifestira ili halucinacijama ili mahnitim mislima i idejama, poput manije proganjanja u svim oblicima.

Izraelsko istraživanje

– Koristi li pacijent internet i društvene mreže dragocjen je podatak kojem bi trebalo pristupiti s jednakom ozbiljnošću kao i kod uzimanja drugih podataka, poput onih o navikama pacijenta ili eventualnoj zloupotrebi psihoaktivnih supstanci – upozorava dr. Dunja Drobac, specijalista psihijatrije u bjelovarskoj bolnici  koja je ove slučajeve, zajedno s koleginicom dr. Janom Pušić, obradila i u stručnom radu.

Povezanost psihoza i Facebooka, odnosno društvenih mreža, utvrđena je i jednim stranim radom, onim dr. Uri Nitzana sa Univerziteta u Tel Avivu.
Prema zaključcima njegova opsežnog istraživanja, pacijenti koji su imali takve napadaje imaju i neke zajedničke osobine, poput usamljenosti i neiskustva s tehnologijom, koja se iz dana u dan sve brže razvija i napreduje.

(aura.ba)