Bolna priča o tragediji 25-godišnjaka iz Beograda: ZORAN JE UMRO OD INFEKCIJE ZUBA

Zoran Novaković iz Beograda imao je 25 godina, momačke snove i planove, kakve samo može da ima mladić koji započinje život kao „svoj čovjek“. Onda je za šest dana, zaista za samo toliko, sve stalo. I sve je zavijeno u crno. Desilo se to prije 19 godina.

Ovo je priča o tragediji Novakovića iz Beograda, o njihovom jedincu Zoranu koji je umro zbog zapaljenja zuba. Tako je, barem, utvrđeno obdukcionim nalazom Instituta za sudsku medicine.

A sve je počelo od bola u zubu. Zoran se obratio Domu zdravlja, gde je konstatovana infekcija. Ljekar mu je dao injekcije i uputio ga u Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju.

U slijedećih nekoliko dana gnojna infekcija se proširila na vrat i pluća, Zoran je išao od ljekara do ljekara, i, mada je svaki imao svoju dijagnozu, svi su mu prepisivali – antibiotike. Prethodno mu nisu uradili mikrobiološku analizu, niti ga poslušali stetoskopom!

U međuvremenu, buknula je i temperatura, koju nije mogao da skine. Hirurzi su mu napravili rezove na vratu kako bi mu drenirali gnoj, ali je obdukcijom kasnije utvrđeno da su ti rezovi bili isuviše mali i plitki da bi se njima išta postiglo. Kada je već bilo izvjesno da mu nema pomoći, prebačen je na Infektivnu kliniku, i tu je, sutradan, umro. Srce nije moglo da kuca od tolikog gnoja.

Nikada prije nije bolovao, čak ni od dječjih bolesti, bio je zdrav kao drijen. I zamislite, zbog infekcije zuba, u 21. vijeku, izgubio je život. Ko bi, pitam se, mogao da se pomiri s takvom činjenicom… I da preboli – rekla je Marija Novaković, Zoranova majka za medije.