Bolje od ergometrije: KOLIKO MOŽETE NAPRAVITI SKLEKOVA U KOMADU, TOLIKO VAM JE ZDRAVO SRCE!

Iznenađujuće, kapacitet sklekova jače je povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti nego rezultat ergometrije (testa na traci) – kazao je autor studije dr. Justin Yang za Mirror.
Bilo da se oznojite već od jednog skleka ili ste profesionalac, ova vježba važnija je nego što možda mislite. Osim što je općenito dobar za vaše zdravlje i kondiciju, jednostavan test sklekova potencijalno vam može i spasiti život – jer broj sklekova koje možete napraviti u komadu mnogo govori o vašem zdravlju (ako ste muško).

Pa, koliko sklekova možete napraviti? Deset? Dvadeset? Možda stotinu? Ako je tako, svaka čast! E, pa zdrav čovjek trebao bi moći napraviti 40 sklekova u komadu. Dakle, ne deset pa pauza pa još deset i tako dalje, već 40 sklekova bez predaha.
Prema rezultatima novog istraživanja, muškarci koji mogu napraviti 40 ili više sklekova imaju čak 96 posto manji rizik od bolesti srca nego oni koji se muče s njih 10.

Studija s Harvarda sugerira da bi pokazivanje ljekaru koliko sklekova možete napraviti moglo biti bolji indikator srčanih bolesti nego tradicionalne pretrage.

“Iznenađujuće, kapacitet sklekova jače je povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti nego rezultat ergometrije (testa na traci) – kazao je autor studije dr. Justin Yang za Mirror.