BOLESTI SRCA: KAD SRCE LUPA, KAD VAS MUČI REUMATSKA GROZNICA I KAD SE SRCE GRČI

Bolest se očituje u vidu upale koja zahvaća velike zglobove, tj. koljena, laktove, gležnjeve i ramena, a često srčane zaliske i sam srčani mišić. Od bolesti boluju pretežno djeca u dobi od 5 do 15 godina. Obolijevaju i mladi ljudi, uglavnom do dvadesete godine starosti.

Akutna reumatska groznica počinje u vidu angine, zapaljenja usne šupljine ili bronhitisa. Taj oblik infekcije traje 3 do 4 dana, i duže, tj. od 5. do 14. dana bolesnicima se povisuje temperatura tijela te osjećaju bolove u velikim zglobovima. S obzirom da su bolovi u zglobovima veoma jaki, bolesnici su prisiljeni leći u krevet.

Iako bolesnici ne osjećaju jače smetnje u predjelu srca, računa se da je kod najmanje polovine zahvaćeno i srce. Oni koji su jednom preboljeli tu bolest, poslije lakše ponovo obolijevaju. Ukoliko se bolest ne smiri, najdalje u roku od 3 do 6 mjeseci prelazi u hronično stanje. Reumatska groznica veoma je ozbiljna bolest s teškim posljedicama te zbog toga, ukoliko se radi o bolesnu djetetu ili mlađem čovjeku s bolovima u zglobovima i povišenom temperatnuom tijela, potrebno je imati na umu ovu bolest i brzo se liječiti. (U početku liječi se u bolnici.)

Bolesnik treba da boravi u zračnoj i provjetrenoj prostoriji, a da ne bude hladna. Potrebno je umjereno grijati oboljela mjesta i izbjegavati močenje hladnom vodom. Sva hrana priprema se na biljnom ulju i bez zaprški. Jesti čorbastu i jako raskuhanu hranu sa što više miješanog povrća. Nije dopušteno jesti konzervirane prerađevine, govedinu, slani sir, plavu ribu, tvrdo kuhana jaja i suhomesnate proizvode.

ČAJ – Potrebno je 40 g stabljike preslice, 40 g cvjetova i listova kunice, 40 g stabljike konjogriza, 40 g stabljike ivanjskoga cvijeća, 40 g listova lopoča (vodene ruže), 40 g zvjezdana (rožaste djeteline, površinski dio), 40 g cvjetnih vrhova potočnjaka, 40 g žila zečjeg trna, 40 g stabljike zečjeg trna, 20 g listova ribiza crvenoga, 20 g listova kadulje, 20 g ive trave, 20 g listova divlje nane, 20 g korijena iđirota, 20 g plodova drača i 20 g stabljike majčine dušice.

Sve sastojke jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po 1/2 dl poslije jela.

Poslije svih napitaka uzima se srednja kašičica rafiniranog maslinovog ulja. Djeca do 12 godina starosti taj čaj treba da piju dnevno 6 puta, po 1/2 dl prije jela i 1/2 dl poslije jela. Prema tome, djeca toga uzrasta dnevno trebaju uzimati i 6 laganijih obroka jela. Iza svih napitaka uzima se, također, srednja kašičica rafiniranog maslinovog ulja.

OBLOGE – Potrebno je bolesna mjesta, tj. zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Obloge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji.

GRČ SRCA (ANGINA PEKTORIS) 

Pod grčem srca podrazumijevamo bolove u predjelu srca, koji su karakteristični po svojoj jačini i smjeru širenja. Ti su bolovi tako specifični da ih bolesnici i sami razlikuju od svih drugih bolova u tom području tijela. Iako bol nije uvijek posebno jaka, bolesnik je preplašen i osjeća smrtni strah – zbog toga što ga steže i guši u prsima. Početak, tj. napad boli dolazi uslijed napora i uzbuđenja. Bol obično počinje u predjelu srca iza prsne kosti i širi se preko lijevoga ramena i lijeve ruke sve do vrha prstiju. Bol traje relativno kratko vrijeme, otprilike 5 minuta, a rijetko duže. Ako bol traje duže vremena, možete biti gotovo sigurni da se ne radi o toj bolesti.

Osnovni uzrok bolesti leži u zakrečenju koronarnih krvnih žila. Obložene krečnjakom, krvne žile su znatno sužene pa je prema tome protok krvi kroz njih slabiji. To uvjetuje nedovoljnu opskrbu srčanog mišića kisikom.

ČAJ40 g vrbove kore, 40 g hrastove kore (donje bijele), 40 g listova maline

40 g stabljike preslice, 40 g islandskog lišaja, 40 g stabljike gorušice crne, 40 g imele bijele, 30 g listova i cvjetova kantarije muške, 30 g listova i cvjetova krasuljka, 30 g korijena, stabljike i listova zečjeg trna, 30 g korijena slatke paprati, 30 g stucana lanenog sjemena, 20 g stabljike odoljena, 20 g vrijeska — plavoga cvijeta, 20 g stabljike — zlatice s kamena, 20 g samljevenih žila i korijena lincure, 20 g listova muške bokvice, 20 g konjogriza

Sastojke jako usitniti i smiješati. U 1/2 litre proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Hladiti poklopljeno, zatim procijediti u bocu i piti 8 puta dnevno po 1/2 dl u jednakim vremenskim razmacima.

Poslije 4 napitka uzima se srednja kašika meda s limunovim sokom, a nakon druga 4 napitka uzima se ista kašika rafiniranog maslinovog ulja s malo svježe ocijeđenog limunovog soka. Važno je naglasiti da se taj čaj kuha svaki dan, a limunov sok svaki put se priprema posebno.

Med s limunovim sokom i maslinovo ulje s limunovim sokom uzimaju se naizmjenično, a to znači: poslije prvog napitka slijedi med s limunovim sokom, poslije drugog napitka rafinirano ulje s limunovim sokom, pa med itd., sve do osmog napitka.

ČAJNA MJEŠAVINA – Za vrijeme liječenja, uz obroke, ili neposredno poslije obroka, uzima se 3 puta dnevno po 35 kapi mješavine koja se priprema na slijedeći način: 2 g sjemena čička, 2 g sjemena konoplje, 2 g sjemena divlje djeteline, 2 g suhog kopitnjaka (više listova), 2 g korijena salepa, 2 g korijenja i žila lincure, 2 g imele bijele, 2 g krasuljka (površinski dio sa cvijetom).

Mješavina trava stavi se u 4 dl prokuhane rakije lozovače i odmah skloni s vatre. Poklopi se i hladi. Hladna tekućina procijedi se u tamnu bocu i čvrsto začepi. Bolesnici koji ne mogu podnositi gorčinu kapljica, iste mogu miješati s hranom.

ISHRANA se provodi kao u ateroskleroze. Obavezno je vršiti lagane tjelesne vježbe, i to ujutro i navečer. Umjesto jutarnje vježbe, u proljeće, ljeti i u jesen preporuča se hodati bos po rosnoj travi, samo što se ne smije stajati – već kretati. Hoda se otprilike 1/2 sata. Bolesnicima je potrebno često se kupati, s time da temperatura vode ne iznosi više od 25 stepeni C. Inače, kod ove bolesti, kao i kod srčanog udara, preporučuje se da što više šetaju na svježem zraku, kao i lagana vožnja biciklom po ravnom zemljištu.

HRONIČNE REUMATSKE BOLESTI SRCA

Hronične reumatske bolesti srca mogu slijediti preboljelu reumatsku groznicu. Od tih bolesti bolesnici boluju nekoliko, pa i desetke godina.

ČAJ – 40 g stabljike preslice, 40 g listova i cvjetova kunice, 40 g stabljike (bez listova) konjogriza, 40 g stabljike ivanjskoga cvijeća, 40 g stucane smrekove crne bobe, 30 g listova vinove loze, 30 g listova i cvjetova miloduha, 30 g stabljike vrijeska — plavoga cvijeta, 30 g stucane smrekove crvene bobe, 30 g listova lopoča, 30 g cvjetnih vrhova potočnjaka, 30 g listova kadulje, 20 g stabljike ive trave, 20 g stucana žira, 20 g šipurike (stucati ili samljeti plodove), 20 g hrastove kore (donje bijele), 20 g hrastovih mladih listova, 20 g crvotočine.

Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i poklopljeno hladiti. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela.

Poslije svih napitaka prije jela, uzima se srednja kašika rafiniranog maslinovog ulja, a nakon napitaka što se piju poslije jela, uzima se srednja kašika mješavine jednakih količina meda i limunova soka. Za svaku priliku to se posebno priprema. Boluje li bolesnik od šećeme bolesti, umjesto meda treba da uzima maslinovo ulje.

Obavezno grijati čitavo tijelo, a posebno vrat i zglobove. Sve ostalo kao i za liječenje akutne reumatske groznice.

ČAJNA MJEŠAVINA – Kao dopunsko liječenje uzima se 4 puta dnevno po 1 srednja kašika napitka koji se priprema tako da se u 3 dl umjereno pripremljenog čaja od kupinovih i maslinovih listova, ili šipurike stavi: 40 g samljevene šipurike, 40 g limunova soka, 40 g meda i 1 kašika rakije lozovače.

Mješavina se promiješa i stavi poklopljena na vatru. Čim provri, skida se s vatre i hladi poklopljeno. Hladno procijediti u tamnu bocu i čuvati na hladnom i tamnom mjestu jer je mješavina sklona kvarenju.

LIMUNADA – Osim toga, potrebno je 2 puta dnevno piti po 1 dl limunade koja se priprema od prokuhane i ohlađene vode i svježe ocijeđenog limunovog soka i listića ružmarina. Limunada se priprema dan prije upotrebe tako da se na 2 dl prokuhane vode doda nepuna kašika meda i 12 sitno iskidanih listića ružmarina te sok od 1 limuna iz čijeg središnjeg dijela se prethodno izreže kriška koja će poslužiti kao poklopac. Prije uzimanja limunade, tj. slijedećeg dana, kriška-poklopac se iscijedi, ružmarin izbaci i pije se, kao što je rečeno, ujutro i navečer po 1 dl. Inače, krišku-poklopac treba postaviti na ružmarin.

LUPANJE SRCA

Lupanje srca pojavljuje se najčešće kod malokrvnih i slabunjavih ljudi jer im je neuro-vegetativni sistem slabo otporan. Osnovni uzroci ovoj bolesti su preveliki duševni napor, bljedobolja, pretjerano spolno iživljavanje, oporavak poslije teških bolesti i sl.

Pojedini nastupi bolesti vremenski traju različito: od nekoliko trenutaka do nekoliko sati, i dana. Nastupi bolesti počinju, uglavnom, posebnim osjećajem u predjelu srca. Mnogi bolesnici u vrijeme napada bolesti osjećaju potištenost i gušenje. Bolesnike hvata vrtoglavica i nesvjestica, a po čelu ih oblijeva hladan znoj. Ti napadi nisu uvijek podjednako jaki. Pretežno su srednje jakosti, no zato veoma neugodni. Poslije napada bolesnika obično obuzima umor. Inače, nema neugodnih posljedica po samo srce, osim u vrlo iznimnim slučajevima.

ČAJ ZA LAKŠI OBLIK BOLESTI – 50 g cvjetova gloga, 50 g listova i cvjetova vrijeska, 50 g stabljike preslice, 40 g cvjetova crnog trna, 30 g listova i cvjetova matičnjaka, 30 g listova i cvjetova kantarije muške, 20 g imele bijele, 20 g suhih listića ružmarina.

Trave jako usitniti i smiješati. U 12 dl proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i 1/2 dl poslije jela. Poslije svih napitaka prije i poslije jela uzima se srednja kašičica meda i svježe ocijeđenog limunovoga soka, što se za svaki put posebno priprema.

Ishrana, zabrane i ostalo kao u bolesti ateroskleroze.

ČAJ ZA TEŽI OBLIK BOLESETI40 g cvjetova crnoga trna, 40 g cvjetova gloga, 40 g cvjetova i listova kantarije muške, 30 g stabljike vrijeska — plavoga cvijeta, 20 g hrastove kore (donje bijele), 20 g stabljike timijana, 20 g stabljike ive trave, 20 g listova kadulje, 20 g listova mišjakinje, 20 g listova ružmarina, 10 g listova i cvjetova plućnjaka, 10 g stabljike odoljena.

Trave jako usitniti i smiješati. U 12 dl proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno, zatim preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela, a 1/2 dl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja kašičica meda i limunovog soka, kao i u lakšeg oblika bolesti.

LIMUNADA – Osim čaja, dva puta dnevno, i to u 10 i 16 sati, uzima se po 1 dl limunade koja se priprema na slijedeći način: u 2 dl prokuhane i ohlađene vode stavi se nepuna kašičica meda, 15 listića ružmarina, koje je potrebno prethodno iskidati, 3 listića kadulje i sok od jednog limuna, iz kojega se iz središnjeg dijela prethodno izvadi okrugla tanka kriška za poklopac. Tim poklopcem poklopi se mješavina. Limunadu pripremati dan prije upotrebe. Prije same upotrebe kriška limuna, koja je služila kao poklopac, iscijedi se, a listići ružmarina i kadulje izbace.

Ishrana, zabrane i druge upute kao u lakšeg oblika oboljenja. Za vrijeme napada bolesti potrebno je mirno ležati na leđima, lagano disati na nos i stavljati hladne obloge (od hladne vode) od prsne kosti do lijevog bubrega. Oblozi se drže po 12 minuta. Pauza traje 5 minuta. Kad prestane lupanje srca. oblozi se ne stavljaju. Isto tako, potrebno je tijelo trljati hladnom rukom (koju smo prethodno namočili u hladnu vodu), nešto više leđa i bubrege. To činiti 10 puta dnevno.