BOLESTI JETRE I HOMEOPATIJA: Kod bolesti jetre homeopatski lijekovi brišu sve ograde

Homeopatija u liječenju bolesti jetre daje dobre rezultate. Najispravniji stav je da liječenje u zdravstvenim ustanovama ne treba i ne smije se zaobilaziti, a kao sekundarna terapija ili odlična potpora osnovnoj liječničkoj treba biti homeopatija. Istina je da homeopati u Indiji, Brazilu i mnogim evropskim zemljama postižu izvanredne rezultate u liječenju masne infiltracije jetre (steatoza), toksičnog, odnosno hepatitisa uzrokovanog alkoholom, te u liječenju ciroze jetre nastale zloupotrebom alkohola

Mob.: 061 270 176

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i smještena je u gornjem desnom dijelu trbušne duplje. Tačnije, smještena je najvećim dijelom ispod desnog rebarnog luka, a njen mali dio završava ispod lijevog rebarnog luka. Podijeljena je na lijevi i desni režanj koji je i veći.

Boje je mrko crvene, veoma glatke površine obložene kapsulom i čvrste je konzistencije. Kod odraslog čovjeka, u prosjeku jetra teži oko 1.500 grama. Sastoji se od mnoštva malih hepatičnih (jetrenih) režnjića (lobulusa) koji su razdvojeni urezinama. Osnova ovih režnjića su jetrene ćelije hepatociti. Bogata je krvnim sudovima, a krv prima preko venskog suda koji se naziva portna vena. Funkcija jetre je višestruka; egzokrina, endokrina, zaštitna i krvotvorna funkcija.

Jetra nije svemoćna

Ovako velika fiziološka aktivnost omogućena je zahvaljujući jetrinoj zapremini i posebnostima cirkulacije. Egzokrina funkcija je stvaranje žuči, a endokrina funkcija se svodi na stvaranje glikogena. Zaštitna funkcija obuhvata fagocitozu – jednostavnije: stvaranje i održavanje što boljeg imunološkog statusa ljudskog organizma. Ona je skladište vitamina B12, glikogena i krvi uopće.

Jetra je prilično izdržljiv organ, ali i sa svojim hepatocima, skupljenim u oko 70.000 režnjića, nije svemoćna. Ona sudjeluje u gotovo svim metaboličkim procesima koji se odvijaju u organizmu: metabolizmima bjelančevina, masti, ugljikohidrata i detoksikacija organizma.
U jetri se konstantno odvija hiljade hemijskih reakcija. Zato i nije začuđujući podatak da za vrijeme probave za jedan sat kroz venu portu prođe 100 litara krvi.

Infiltracija i ciroza jetre

Bolesti jetre su brojne, sve učestalije i nerijetko teške za liječenje. Neadekvatna ishrana, loš kvalitet hrane, zloupotreba alkohola i droga, virusi, bakterije, amebe, paraziti, mnogi lijekovi, a i bolesti nekih drugih organa u ljudskom organizmu direktno utječu na njenu funkciju.

Kako i koliko se može utjecati na bolesnu jetru tj. na uzroke bolesti? Homeopatija u ovoj problematici daje dobre rezultate. Najispravniji stav je da liječenje u zdravstvenim ustanovama ne treba i ne smije se zaobilaziti, a kao sekundarna terapija ili odlična potpora osnovnoj liječničkoj treba biti homeopatija. Istina je da homeopati u Indiji, Brazilu i mnogim evropskim zemljama postižu izvanredne rezultate u liječenju masne infiltracije jetre (steatoza), toksičnog, odnosno hepatitisa uzrokovanog alkoholom, te u liječenju ciroze jetre nastale zloupotrebom alkohola.

MASNA INFILTRACIJA  JETRE (STEATOZA)

Masna infiltracija jetre postala je “hit bolest”. Glavni uzroci su: bolesti žlijezda sa unutarnjim lučenjem, dijabetes, nekvalitetna ishrana, alkohol i fizička neaktivnost. Steatoza u svojim pojedinim fazama može biti itekako neugodan i opasan poremećaj. Dakle, steatoza je nagomilavanje masti u jetri. U normalnoj jetri masti čine od 3 do 5 % ukupne težine, a kod masne jetre procenat može da se penje i do 40% masti u ukupnoj težini.

Kako liječiti ovaj poremećaj? Osnova je  prekid sa lošim navikama u ishrani i piću jer bez toga svako liječenje osuđeno je na propast. Mora se zaboraviti da postoje suhomesnati i konzervirani proizvodi, masno meso, pržena hrana, slatkiši, proizvodi od bijelog brašna, jaja i alkohol.

Kao udarni lijek za ovaj poremećaj koristi se homeopatski lijek CHOLESTERINUM koji je spravljen od spojeva holesterola i veoma je moćan u otklanjanju masnih nakupina iz jetre. Drugi lijek koji je kroz niz godina dokazao efikasnost je CARBO ANIMALIS, lijek spravljen od ugljenisanih rožnatih i koštanih djelova nekih životinja. Čudno zvuči, ali njegovo djejstvo briše sve ograde. Poznata je i priznata homeopatska poliremedija načinjena od: Taraxacum 1x (Maslačak), Carbo animalis 6x , Cholesterinum 6x , Chelidonium 4x (Rosopas) i Cynara 2x (Artičoka)

CIROZA JETRE (ALKOHOLNA)

Riječ je o ozbiljnom oboljenju sa brojem bolesnika koji je u stalnom porastu. U suštini to je propadanje jetrinog tkiva i stvaranje vezivnog tkiva (fibroznog tkiva) koje je bez prave funkcije sa promjenama na tzv. portnom sistemu i poremećajem krvotoka u jetri. Hepatociti polagano odumiru, a sa njima i jetra gubi funkciju sa nizom poremećaja u cijelom organizmu. Ciroza može dugo vremena biti bez jasnih i izraženih simptoma, kako u početku tako i u kasnijoj fazi. To je jedan od razloga za zakašnjelo liječenje. Naravno, ovdje se radi o cirozi uzrokovanoj zloupotrebom alkohola jer dešavanja kod ciroze nastale zbog hroničnog hepatitisa su ubjedljivija i predstavljaju završni stadij jedne hronične bolesti.

Bez pretjerivanja, homeopatskim tretmanom može se puno pomoći uz uslov da se prekine sa uzimanjem alkohola i da se bolest otkrije na vrijeme. Evo udarnih lijekova za koje i bolesnici i homeopati imaju samo riječi hvale: CARDUUS – lijek koji se spravlja od biljke Carduus marianus ili Silybum marianum u našem narodu poznate kao Sikavica, gujina trava ili osljebad. Zahvaljujući mješavini spojeva koji se nazivaju silimarinom biljka je pravi hepatoprotektiv (štiti jetru), blagi je antioksidans zbog sadržaja flavonoida, a  b-sitosterol polagano rastvara masti i potiče cirkulaciju. Kao homeopatski lijek carduus poboljšava protok krvi kroz jetru, a time i kroz portnu venu i kvalitetno utječe na tzv. portnu kongestiju.

QUASIA – lijek spravljen od biljke Quasia amara. Izuzetan kod alkoholne ciroze. Pomaže kod ascitesa (nakupljanja tekućine u trbušnoj duplji), poboljšava protok krvi kroz jetru, pomaže bržem odlasku stvorene žuči iz jetre, sprječava neugodna povraćanja, vraća izgubljeni apetit. Djeluje kao pravi detoksifikator.

NUX VOMICA – Homeopati ovaj lijek spravljaju i prilagođavaju za ljudsku upotrebu od otrvnog oraščića koji je poznat po latinskom nazivu Strichnos nux v. U izvornom obliku je izuzetno otrovan, ali kao homeopatski pripravak kao da je namijenjen za liječenje alkoholnog hepatitisa i alkoholne ciroze jetre. Djeluje na portalnu kongestiju, detoksifikuje cijeli organizam pa time i nakupljeni amonijak u krvi, sprječava grčeve i povraćanje.

Homeopatska poliremdija

Načinjena je i homeopatska poliremdija koju preporučuju i mnoge zdravstvene ustanove u svijetu. U BiH ona se zvanično ne primjenjuje.

Kompozicija homeopatske poliremdije: Carduus 2x, Quasia 3x, Ceanothus 6x, Chelidonium 2x, Taraxacum 2x, Lycopodium 6x, Berberis 6x.

Ova kompozicija lijekova predstavlja stvarnu pomoć i nadu u izlječenje za mnoge koji pametno spoje zvaničnu medicinu i homeopatiju.

(aura.ba/arhiv magazina Aura)