Bolest ovisi o znaku Zodijaka

Astrolozi vjeruju da nastanak bolesti ovisi i o karakteru, a on pak o zodijačkom znaku. Ovan je kolerični tip karaktera koji će patiti zbog lupanja srca. Melankolični tip, kakvi su Bikovi, imati će problema s kamencima, dok će sangvinici, Vodenjaci, izbjegavati liječnike. Flegmatičnim tipovima, Ribama ili Rakovima, zdravlje ovisi o raspoloženju. Pročitajte kakvi ste i kakvim vježbama možete popraviti karakterne mane.

Vatra, Zemlja, Zrak i Voda, osnovna su četiri životna principa koji svima daju pečat, kako karaktera tako i fizičke konstitucije. Tako na primjer, jedan kratak pogled na neku osobu može nam dati puno podataka o njenom zdravlju: dovoljno je uočiti oblik lica, linije i strukturu tijela…, uz pomoć kojih se može ustanoviti trenutno zdravstveno stanje, kao i eventualne predispozicije ka određenim bolestima.
Tip konstitucije tijela, ne samo u fizičkom već i u emotivnom smislu, ovisi od prirode elemenata koji je u direktnoj vezi sa znakom rođenja svakog od nas. Kao što vjerojatno znate, svi znaci zodijaka podijeljeni su u četiri grupe, po određenim elementima: Vatra, Zemlja, Zrak i Voda. Svaki od ovih elemenata obuhvaća po tri znaka koji, mada se međusobno razlikuju, imaju zajedničko to što se nalaze po 120 stupnja udaljeni jedan od drugoga u zodijačkom krugu, tako da ipak imaju neke slične karakteristike.

Četiri temperamenta

Zbog toga po tri znaka pripadaju svakom od nabrojanih četiri elementa koji su po grčkim filozofima činili četiri osnovna i univerzalna principa, na osnovu svih postojećih prirodnih pojava. Pripadnost znaka jednom od elemenata znači da je time utvrđen i njegov temperament, što se povezuje sa općim načinom reagiranja znaka na određene životne situacije.
S tim u vezi, postoje četiri vrste temperamenata: koleričan, melankoličan, sangviničan i flegmatičan. Vatra je u vezi sa koleričnim ili naprasitim osobama, Zemlja odgovara melankoličnim ili nervoznim tipovima, Zrak sangviničnim i Voda flegmatičnim ili limfatičnim tipovima.

Antički liječnici, kao Hipokrat, na primjer, određene vrste bolesti je tumačio pojačanim prisustvom u organizmu jednog od ova četiri elementa: žuta žuč pripada kolericima, crna žuč melankolicima, krv sangvinicima, a limfa flegmaticima. Osim što održava psihološki stav i što oblikuje tijelo, temperament djeluje i na konstituciju, pa tako daruje specifične zdravstvene karakteristike.

Saznanje kojem elementu pripada vaš znak u zodijaku može, ako ništa drugo, upozoriti na koje bolesti treba da obratite pažnju, jer vam one po nekim karakteristikama mogu biti veoma naklonjene. Funkcioniranje unutrašnjih organa može se predvidjeti ovisno o karakteru i temperamenatu.
Naravno, nije dovoljno biti jednog temperamenta pa se obraniti od nekih vrsta bolesti! Nikada ne treba zaboraviti da bolesti zavise od kombinacije niza planetarnih faktora koji utiču na živote svakog od nas. Ovdje pročitajte kako vaš temperament djeluje na vaše zdravlje.

KOLERIČAN TIP

Ako pripadate jednom od vatrenih znakova (Ovan, Lav i Strijelac) ili vam je većina planeta u ovim znakovima, vaš temperament je koleričan, odnosno razdražljiv, jer su reakcije vašeg tijela na lijekove, bolesti i stres u osnovi brze, akutne ili trenutne. Vaš metabolizam karakterizira intenzivna aktivnost: brzo sagorite i konzumirate ono što se u organima proizvede ili nađe.
Vi, također, raspolažete ogromnom vitalnošću i viškom fizičke energije, kojom morate naučiti vladati. Nervozni ste i pomalo iritirani, brzih i grubih pokreta; skloni ste „lupanju srca”, visokom krvnom pritisku i ubrzanom pulsu. Vaša tjelesna konstitucija vas čini više mršavim nego debelim, jer brzo sagorite unutrašnju energiju, zbog čega su vam inače od svih organa najviše u upotrebi mišići.
Obično ste puni želje i ne bojite se suočiti se sa vanjskom realnošću i poteškoćama. Ako je potrebno, hrabro i svjesno ćete prihvatiti patnju. Kod liječnika idete samo onda kada se zbilja loše osjećate i kada vam je liječnička pomoć neophodna.
U takvim situacijama, nisu vam potrebne riječi utjehe: vi jednostavno samo težite da saznate način na koji ćete najbrže ozdraviti i što vam je činiti… Zbog toga ste puni obzira prema liječničkim savjetima koje maksimalno poštujete.
Vaše slabe točke su organi koji su direktno povezani s proizvodnjom i distribucijom energije, kao na primjer, sistem cirkulacije, koji potiskuje i raspodjeljuje krv po različitim dijelovima tijela, i jetra, koja su „centar prerade” unesene hrane. Ako naučite upravljati vašom energijom na pozitivan način, da se kontrolirate i da ne stavljate tijelo na razne vidove napornih testova, možete računati na dobro zdravlje i duboku starost.

MELANKOLIČAN TIP
Element Zemlja, povezan je sa znacima Bika, Djevice i Jarca. On je simbol stabilnosti, čvrstine i otpornosti. Ako je većina planeta vašeg sazviježđa u ovim znakovima, vaš temperament je melankoličan. Osobe koje pripadaju ovom tipu pretežno su mršave i samo naizgled krhke, jer u suštini raspolažu moćnim obrambenim mehanizmima. Njihove fizičke reakcije teže da budu spore, zbog čega su više naklonjeni kroničnim nego akutnim bolestima.
Ako pripadate ovom tipu, niste previše naklonjeni uklapanju u društveni život, pomalo ste pesimistični i zatvoreni u sebe. Skloni ste postavljati pitanja vezana za egzistenciju u širim, moglo bi se reći, svjetskim razmjerima, zbog čega nerijetko smatrate da ste neshvaćeni i povlačite se u svoju ljušturu. Da biste kontrolirali emocije, često se odlučujete da ih potisnete, u želji da se posvetite racionalnijim stvarima, čime riskirate da postanete anksiozni.
Zemlja nas upućuje na ideju akumulacije ili nagomilavanja. Zbog toga je vaš metabolizam usporen i kod vas se vrlo lako mogu u organizmu stvoriti određene naslage: može vam se lako dogoditi da patite od kamenca u žuči ili od nagomilane živčane napetosti koja na kraju rezultira neuralgijama i grčevima. Zbog toga se vaš temperament još naziva i nervoznim, zbog prevladavanja takvog živčanog sustava nad organima koji se brinu o očuvanju i obrani rezervi u organizmu.
Vaše najosjetljivije točke su u reproduktivnom aparatu koji skriva vitalne elemente, a posebno organi za probavu i koštana konstitucija koja ima funkciju obrane i držanja.
Kada se razbolite, imate običaj konzultirati čitavu četu liječnika: praktične stvari se nalaze u žiži vašeg interesa, pa tako, kada se nađete pred preprekom, vi je prelazite najbolje od svih drugih.

SANGVINIČAN TIP
Element Zrak, neuhvatljiv i lagan, prenosi nam ideju o brzini, pokretljivosti i disperziji. Sangviničan temperament se po tome razlikuje od drugih jer prije svega obraća pažnju na organe za disanje i bubrege, više od svih ostalih koji su u direktnom kontaktu sa vanjskim zrakom. Ovaj element je u vezi sa Blizancima, Vagom i Vodenjakom.
Ako pripadate ovom tipu temperamenta, vaš karakter je sve drugo samo ne kompliciran: veseli ste i društveni, mada pomalo površni. Potrebno vam je da ste stalno u pokretu, da ste obuzeti emocijama i raznim stimulansima, koji vas održavaju u životu. Vaš grudni koš je dobro razvijen, tjelesne linije harmonične, mada ih možda baš zbog toga gotovo uvijek svjesno narušavate preobilnom ishranom.
Za očekivati je, zbog takvog ponašanja, da će vam se ta lijepa tjelesna linija za vrlo kratko vrijeme pokvariti zbog viška kilograma. U osnovi, tjelesnih sokova imate na pretek, što se također odnosi i na znoj.
Ne sviđa vam se da se podvrgavate liječničkim pregledima, čak uvijek tvrdite da vam nisu ni potrebni, pa i ako se razbolite, netko vas najprije u to treba uvjeriti. Shodno tome, čim primijetite prve znake poboljšanja, odmah napuštate bilo kakve vidove terapije.

FLEGMATIČAN TIP

 Voda je povezana sa flegmatičnim temperamentom. Ako ste rođeni u znaku Raka, Škorpije ili Riba, vaša ličnost se karakterizira prije svega psihičkim faktorima, utiscima i stanjem duše. Za vašu fizičku ravnotežu od najveće su važnosti raspoloženje i tjelesne tekućine: najviše su vam opasnostima izloženi organi za probavu (želudac i crijeva), kao i nutritivni aparat, za što je prije svega odgovorna limfa. Zbog toga vaš se temperament još naziva limfatičnim, dok ono „flegmatičan” označava miran karakter koji se, međutim, pokazuje samo na površini.

U suštini, vi ste vrlo emotivni, pa ste zbog toga i naklonjeni i psihosomatskim bolestima. Endokrini sustav i funkcioniranje hipofize su kod vas pomalo usporeni. Ruke vam se često znoje, blijedi ste u licu, a mišići su vam opušteni. Puls ima tendenciju da bude slabiji, a pritisak i temperatura tijela niži od normalnog. Patite od anemije i imate veći broj bijelih krvnih zrnaca nego što je to uobičajeno.

Vaš metabolizam je usporen, zbog čega organi imaju tendenciju širenja: sa starenjem, u njima se zadržava velika količina tekućina, što će se ogledati u gojaznosti. Ne podnosite fizičku bol. Na vas je lako uticati, osjetljivi ste na psihoanalitičke tehnike, ali ne poklanjate dovoljno pažnje raznim metodama liječenja. U slučaju da se razbolite, ovako ponašanje bi moglo rezultirati opasno sporim razvojem bolesti, pa tako i sporim ozdravljenjem. (altertvorg)