BOLEST BIJELIH MRLJA: VITILIGO

vitiligoOva pigmentna anomalija na koži niti boli niti svrbi, niti izaziva bilo kakav nemir osim onog psihičkog. Zvanična medicina još nema lijek za nju, ali zato su tu savjeti ruskih drevnih prirodnjaka

Vitiligo je pigmentalna anomalija koja se ispoljava u vidu bijelih mrlja na koži. Zbog vidljive različitosti od drugih, oboljeli se svjesno povlače u sebe, što često ostavlja posljedice po njihovo psihičko zdravlje. Kako se smatra, glavnu ulogu u nastanku ove bolesti igraju stres, neuroendokrini poremećaji, disfunkcija nadbubrežnih žlijezda, oboljenja unutrašnjih organa ili različita trovanja.

Budući da su isključivo biljnog porijekla, sredstva narodne medicine u lječenju vitiliga gotovo da nisu toksična, za razliku od medicinskih preparata, koji često imaju ozbiljne kontraindikacije u slučaju bolesti jetre, bubrega, kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Napad na bolest: spolja i iznutra

Svježim sokom od korjenja paštrnjaka jednom do dvaput dnevno možete mazati mrlje bezbojne kože i izlagati ih suncu radi preplanulosti. Ili pak za to koristite sok od korjenja srčka, tj. vodoljuba (lat. Vutomus umbellatus, rus. susak zontičnnji).

Za unutrašnju upotrebu savjetuje se mješavina od suhog isitnjenog bilja: po četiri dijela trave kantariona i lišća žalfije, po tri dijela lišća koprive i bokvice te po dva dijela majorana, cvjetova nevena i kamilice. Četiri kašike mješavine prelijte s dvije šolje prokuhane vode i kuhati na vodenoj pari 15 minuta. Kad se rastvor ohladi, procijedite ga, a zatim ocijedite travu i zalijte je vodom do prvobitne zapremine.

Pijte po pola čaše triput dnevno (prije jela), mjesec i po do dva. U slučaju vitiliga preporučujem i tinkturu od sočivice (LAT. Lemna minor, rus. raska malenjkaja): dvije kašike svježe trave prelijte sa 100 ml votke i ostavite to na tamnom mjestu dvije nedjelje. Triput dnevno (prije jela) uzimajte po pola kašičice  tinkture rastvorene u malo vode. Kura traje do dva mjeseca.

Lijek starog ruskog prirodnjaka

Na mnoge biljke koje se koriste u liječenju ovog oboljenja ukazuje jermenski naučnik, prirodnjak i ljekar iz XV vijeka Amirdovlat Amasijaci. On preporučuje bijeli sljez i sok od crnog luka.

Amasicaji kaže ako sokom bijelog sljeza premažete kožu i sjednete na sunce, to će pomoći, a sok od crnog luka liječi lišaj, vitiligo i gubu.

Od drugih jestivih biljaka – Amirdovlat izdvaja dinju: „njenim nježnim mekanim dijelom treba premazati bijele mrlje“.

Isto važi i za sok od baštenske kres salate. ON kaže: „Ako njime premažete kožu, pomoći će vam u slučaju vitiliga, ekcema i svraba“.

Neće nam škoditi da se bar zamislimo nad savjetima drevnog mudraca, a neke i prepremimo, nadajući se pomaku u liječenju, budući da zvanična medicina još nije našla put do potpunog uklanjanja bijelih mrlja na koži.

Istinito svjedočenje i zanimljiva receptura Olge G. Frolove iz Rusije:

Ljuske od jaja – spas od vitiliga

Savremena medicina ne zna tačno ni kako nastaje ova bolest, a da ne govorimo o liječenju. Ali mojoj poznanici su prepisali neke lijekove. Novca je otišlo bogzna koliko, a mrlje nisu nestale. Na kraju ih je ona počela mazati kremom i puderom pokušavajući da ih zamaskira… naravno, psihički je patila, ljutila se što je drugačija od drugih i nastojala da ne izlazi iz kuće bez potrebe.

Međutim, ljeto je provela na selu kod rođaka. Kad sam je nedavno srela, nisam mogla povjerovati svojim očima – mrlje su nestale! Naravno, „zalijepila“ sam se za nju da bih saznala o čemu je riječ.

Ispričala mi je kako ju je na selu liječila stara ruska baka – travarka, koja joj je inače rekla da to nije vitiligo već poremećena pigmentacija. Ta baka preporučila joj je da uzme ljuske od jaja iz kojih su se tek izlegli pilići (to je veoma bitna informacija), pri čemu nikako ne treba da ih pere – već samo da ih prelije vodom i kuha.

Nakon što voda prokuha, trebalo je da ih drži na vatri još tri minute, a zatim sve to da se ohladi. Od tog odvara prave se obloge i potom stavljaju na bijele mrlje. Takođe, time se nekoliko puta dnevno pere koža, koja potom sama treba da se osuši.

Budući da je bila očajna, djevojka je pristala da isproba čudni recept. Kako je veoma brzo primjetila da joj se boja kože izjednačava, samo što nije poskočila od sreće. Eto tako je izliječila „neizlječivu“ bolest.
A ja sam odlučila da podijelim ovo iskustvo s vama, jer sigurno mnogi imaju isti problem. Zašto da čovjek pati, slušajući neobećavajuće prognoze ljekara, kad u narodu postoji lijek za ovu boljku“.

(aura.ba)