Bojenje kose i zdravlje: Obojene plavuše ugroženije od crnki

Posljednje istraživanje provedeno na američkom sveučilištu Yale pokazalo je da dugotrajna upotreba proizvoda za bojenje kose uzrokuje rak ilmfnih čvorova, dok je studija  američkog Nacionalnog instituta dokazala da oni koji boje kosu duže od 16 godina imaju dva i pol puta veće šanse da obole od leukemije

Od 2007. godine zemlje Evropske unije imaju listu od 22 kancerogene supstance u bojama za kosu koje su zabranjene na tržištima ovih zemalja. Za sve njih je naučno potvrđeno da mogu uzrokovati rak. Riječ je o široko rasprostranjenim farbama sa opasnim hemijskim tvarima, koje se nalaze u skoro svakom frizerskom salonu i na svakoj trgovinskoj polici. Ne smijemo ni misliti koliko se takvih proizvoda nalazi na policama i u frizerskim salonima u BiH, gdje nema ozbiljnijih kontrola, niti bilo kakve zakonske obaveze frizera i trgovaca.

Od kada je početkom prošlog stoljeća francuski hemičar Eugen Schuller proizveo prvu boju za kosu pomoću hemikalija parafenilendiaminom, potražnja za bojama ne jenjava pa se danas redovno farba  oko 75% žena na svijetu i sve više muškaraca. Jedno od posljednjih istraživanja s američkog sveučilišta Yale pokazalo je da dugotrajna upotreba proizvoda za bojenje kose uzrokuje rak limfnih čvorova, dok je studija američkog Nacionalnog instituta dokazala da oni koji boje kosu duže od 16 godina imaju dva i pol veće šanse da obole od leukemije. Na Harvardu su pak obznanili da žene koje boje kosu barem pet puta godišnje imaju dva puta veću mogućnost da obole od raka jajnika.

Agresivne hemikalije

Neki stručnjaci smatraju da korištenje boja za kosu također uzrokuje kožne tumore i limfome, odnosno hematološke tumore koji nastaju u koštanoj srži, krvi i limfnim čvorovima.

Istraživanje ne sveučilištu u Kaliforniji, koje je prije pet godina dokazalo da frizerke imaju pet puta veći rizik za obolijevanje od raka mjehura (zbog stalne izloženosti toksičnim tvarima), je povučeno, sumnja se, zbog interesa kozmetičke industrije. Naime, samo na evropskom tržištu je 2004. godine proizvodnja boja za kosu ostvarila promet od 2,6 milijardi eura.

Od prirodnih boja, kana i kolor šampona najviše se koriste trajne boje. Trajna boja se postiže reakcijom dviju hemikalija koje ulaze u unutrašnjost kose i tamo reaguju stvarajući konačan pigment. Da bi te hemikalije ušle u unutrašnjost kose, kotikula se mora podići. To se čini uz pomoć amonijaka, alkalne hemikalije jakog mirisa. Kad je kotikula podignuta, hemikalije ulaze u unutrašnje slojeve, vlasi izbjeljuju melanin i reagiraju formirajući pigment. Većina trajnih boja za kosu uključuje dva procesa u bojenju kose; prvo se uklanja prirodna boja, a zatim dvije hemikalije reagiraju i stvaraju novi pigment.

Te dvije hemikalije su paraoksidacijske i neparaoksidacijske boje. Paraoksidacijske boje su prve boje koje su se pojavile i neke od njih su dokazano kancerogene, izazivaju alergije i iritaciju kože. Njima je teško postići željenu nijansu kose jer ona zavisi od vremena tokom kojeg je kosa pod utjecajem bojila. Dobivena boja je nestalna, s vremenom se mijenja i postaje tamnija.

Zbog svih nedostataka paraoksidacijskih boja, naučnici su pronašli neke nove, neparaoksidacijske boje kojima nisu potrebne agresivne hemikalije. Tvrdi se da su manje opasne za život.

Prevencija i liječenje

Inženjeri biologije tvrde da ljudi ne obraćaju pažnju na ono što stavljaju na kosu jer misle da sve ostaje na površini. Istina je sasvim drugačija. Potrebno je samo šest minuta da hemikalija ili boja stavljena na glavu dođe do krvi, a time i do ostalih organa. Jedine boje za kosu koje imaju certifikat Green peacea, kojim se potvrđuje netoksičnost proizvoda, su prirodne boje za kosu Hennaplus koje se mogu naći i na našem tržištu. Izvrsnost tih boja potkrepljuje i činjenica da je prodaja trajnih prirodnih boja za kosu Hennaplus u zadnje dvije godine naglo porasla.

Ove boje ne sadrže amonijak i peroksid, što znači da ne može doći do spaljivanja kose, ispiru se za otprilike 8 – 9 pranja, te sadrže zdrave sastojke poput kane i ekstrakta sjemenki suncokreta. Kod ovih boja, kažu, stručnjaci, nema potrebe za strahovanje od štetnih posljedica.

Sastojak boja za kosu koji najčešće izaziva alergije je paraphenylenediamin (PPD). On je glavni krivac što su boje za kosu, u odnosu na neka druga kozmetička sredstva, među najčešćim uzročnicima alergijskih upalnih promjena na koži. Dermatolozi upozoravaju da su alergijom najčešće zahvaćeni vlasište, lice, uške i vrat. Nakon kontakta s bojom na koži se javljaju upalne promjene sa crvenilom, čvorićima, mjehurićima, krastama, svrbežom i drugim promjenama, sve do teških upalnih promjena s jakim oticanjem lica, vlasišta, kapaka, uški i dr.

Neke osobe mogu u početku bojiti kosu bez ikakvih problema da bi se iznenada nakon višekratne upotrebe manifestirala alergijska reakcija na koži. Svaka alergijska reakcija na boje za kosu dokazuje se epikutanim testom. Kada se pojave upalne promjene kože, primjenjuju se antialergijska i protuupalna sredstva, često lokalni kortikosteroidni pripravci uz uzimanje antihistaminika.

– Jedina prevencija protiv alergije je prekinuti korištenje boja i sličnih preparata na koje je osoba alergična. Prije bojenja dobro je napraviti testiranje pomoću uputa proizvođača boje – savjetuju dermatolozi.

SPISAK 22 KANCEROGENE SUPSTANCE U BOJAMA ZA KOSU

X 6 – Menthoxy – 2,3 – Pyridinediamine i njegova HCL sol, 2,3 – Naphthalenediol, 2,4 Diaminodipsenylamine, 2,6 – Bis (2-Hidroxyethoxy), 3,5 – Pyridinediamine, 2 – Methoxymethyl – p – aminophenol, 4,5 – Diamino -11(4 – Chlorophenyl Methyl) – 1H – Pyrazole Sulfate 4 Chloro – 2 – Aminophenol, 4 – Hydroxyindole, 4 – Methoxytoluene – 2,5 – Diamine i njegova Hcl sol 5 – Amino – 4 – Fluoro – 2 – Methylphenol SulfateN,N – Diethyl-m-Aminophenol N, N – Dimethyl – 2,6 – Pyridinediamine i njegova Hcl sol, N – Ciclopentyl – m – aminophenol, N – (2 – Methoxyethyl) –p – Phehenylenediamine i njegova Hcl sol, 1,7 – Naphthalenediol, 3,4 – Diaminobenzoic acid, 2 – Aminomethyl – p – aminophenol i njegova Hcl sol, Solvent Red 1 (CI 12150), Acid Orange 24 (CI 20170) i Acid Red 73 (CI 27290)

(aura.ba)