BOJA USANA I NAŠE ZDRAVLJE: JARKO CRVENE – JETRA U OPASNOSTI, LJUBIČASTOZELENE – PAZITE NA SRCE

Usne prirodno treba da budu roze do tamnoroze boje, a sve druge nijanse govore o nekim tegobama u tijelu.Istiočnjačka narodna medicina prati naš zdravstveni bilten i prema boji usana.  Saznajte kojim, jer boja usana šalje prve signale iz tijela:

Mature woman smiling, portrait, close-up

  1. BLIJEDOROZE

Ako su usne blijede, skoro boje kože, to je znak malokrvnosti. Vašem organizmu fale crvena krvna zrnaca i hemoglobin, pa bi trebalo da jedete hranu bogatu željezom, poput brokolija.

2. JARKO CRVENE

Ako usne imaju mnogo jaču crvenu nijansu nego što bi trebalo, to znači da se organizam pregrijava i da jetra radi prekovremeno. Jetra je “tihi organ” koji se “ne žali”, pa ne čekajte da zaboli, već preduzmite nešto.

3. LJUBIČASTO ZELENE

Nije neuobičajeno da i kod zdrave osobe usne povremeno budu ove boje tokom zimskih dana, ali ako konstantno tako izgledaju, onda to ukazuje na probleme sa srcem i plućima, pa je najbolje obratiti se ljekaru i prekontrolisati te organe.

4. TAMNOLJUBIČASTE

To znači da nešto nije u redu sa organima za varenje, pa se savjetuje da prestanete s brzom hranom i jedete svježe namirnice bogate vlaknima.

5. TAMNOLJUBIČASTE IVICE

Ako su samo ivice usana ove boje, to znači da u vašem organizmu postoji neravnoteža jina i janga, pa se može desiti da vam je čas hladno čas vruće. U tom slučaju se dobro odmorite, dobro jedite, ali nemojte jesti jaku hranu.