Boja očiju otkriva koliko dobro podnosimo bol na porodu, kaže nauka

Boja naših očiju mogla bi ukazivati na to koliko dobro podnosimo bol, negativne emocije ili anksioznost. Između ostaloga, naučnici kažu da možemo predvidjeti i koliki bi nam bio prag tolerancije na bol tokom poroda. I premda su bezbolni porođaji mogući, realnija je opcija da ćete tijekom poroda doživjeti neku razinu boli i neugodnih senzacija.

Izgleda da bi upravo boja očiju mogla biti djelomično odgovorna za to koliko će porođajna bol kod vas biti izražena. Naime, u istraživanju provedenom na Sveučilištu u Pittsburghu sudjelovalo je ukupno 58 trudnica, a na temelju njihovih rezultata pokazalo se kako žene sa svijetlim očima, odnosno plavim ili zelenim, lakše podnose bol, prenosi Index.

Za razliku od njih, trudnice s tamnijim očima osjećale su mnogo veće olakšanje kada su primile epiduralnu, što po mišljenju znanstvenika koji su vodili istraživanje potvrđuje da im je i prag tolerancije na bol nešto niži.

Isto tako, istraživanja pokazuju da mame s plavim očima rjeđe boluju od anksioznosti i postporođajne depresije nego što je to slučaj s mamama tamnijih očiju. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdili uzroci koji stoje iza ovih podataka, pretpostavlja se da bi u pitanju mogla biti genetika.