Boja mokraće otkriva tumor, a ako se pjeni, bubrezi su u opasnosti!

Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, mokraća može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići liječniku.

Kaka obavite nuždu, obratite pažnju kakve boje je vaša mokraća jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje, pa čak i razvija li se negdje u vašem tijelu tumor, imate li problema s jetrom ili bubrezima…

Na internetskoj stranici Klinike Cleveland iz SAD-a objašnjavaju kakve sve boje urin može biti, što to znači i kada posjetiti liječnika.

Kakve je boje vaš urin i što to znači:

  • Bez boje, skroz proziran – pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.
  • Blijeda boja slame – Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu te da unosite tekućine koliko treba.
  • Prozirno žućkasta – i ova boja je u granicama normale.
  • Tamno žuta – sve je u redu, ali trebate piti više vode.
  • Boja jantara ili meda – tijelo vam žudi za tekućinom.
  • Boja pive, pomalo smeđa – moglo bi se raditi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, posjetite liječnika.
  • Ružičasta ili crvenkasta – ovakva boja se može pojaviti ako jedete ciklu, borovnice ili rabarbaru, ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i naozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Također, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako se javite liječniku, prenosi portal 24sata.
  • Narančasta boja – i u ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Također, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite liječniku.
  • Plave ili zelene boje – rijetko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lijekova.

Mokraća se pjeni, šta sad?

Mokraća se ponekad zna zapjeniti, a to može značiti da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema s bubrezima. Posjetite liječnika ako vam se mokraća stalno pjeni. Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu vidjeti golim okom. Recimo, razina šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.