Boja kose otkriva koje vam bolesti prijete!

Plavuša, brineta ili crvenokosa… Boja kose određuje i sklonost nekim bolestima, otkrijte kojima i pripremite se na vrijeme.

Dosad smo mogli čuti i čitati brojne članke o tome kako stanje kose govori i o stanju organizma. Ali, jeste li znali da i boja kose može otkriti puno toga? Boja kose otkrit će vam tajnu, tajnu koja vam može spasiti život. Naime, prema boji kose možete otkriti koji vam zdravstveni problemi prijete.

Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Plava kosa
Makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postupno uništava vid, sklonije su žene. Točnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svjetlije kose, odnosno plavuše. Kako bi spriječili pojavu ove bolesti preporuča se u prehranu uvesti kelj i špinat te ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin. Plavokosi ljudi imaju i veće šanse da obole od melanoma. Naime, boju kose dijelom određuje melanin. Ipak kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osjetljivija, a samim time i veći je rizik od nastajanja melanoma.

Crvena kosa
Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije djeluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se točno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze s mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Također, jedno je harvardsko istraživanje pokazalo da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se spriječiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa
Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svjetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Vjeruje se da je uzrok tome to što brinete inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasti manje otporne na unutarnje i vanjske utjecaje. Ispadanje kose može se spriječiti pravilom prehranom te uzimanjem vitaminskih dodataka ishrani.