Bob Marli je na najbolji način opisao kako treba voljeti ženu

Rastafarijevac je znao da voli i osjećao ljubav

 
Umjetnost povezuje i razdvaja.

Umjetnost je idealan način da pokažeš koliko ti je stalo. Kroz nju uspiješ da objasniš mnogo više nego običnim riječima. Umjetnost je ljubav, a ljubav je žena. Bar je tako Bob Marli mislio.

Rastafarijevac je znao da voli i osjećao ljubav. I prema svijetu, a naročito prema ženi. I savršeno je objasnio kako ih treba voljeti:

– Možda joj nećeš biti prvi muškarac, ni posljednji ili jedini. Voljela je prije tebe i možda će voljeti posle. Ali ako te sada voli, zar je bilo šta drugo bitno? Ona nije savršena – ali nisi ni ti. I vas dvoje možda nikad nećete biti savršeni zajedno, ali ako te ona može nasmijati, natjerati te da se dvaput zamisliš, priznati da je ljudsko biće i da griješi, drži se nje i daj joj najviše što možeš.

Možda neće misliti o tebi svakog sekunda tokom dana, ali će ti dati dio sebe za koje zna da ga možeš slomiti – njeno srce. Zato nemoj da je povrijediš, nemoj da je mijenjaš, nemoj je analizirati i ne očekuj više nego što ona može dati. Smij se kad te čini sretnim, daj joj do znanja kad te izluđuje i neka ti nedostaje kad nije u blizini.

Bob Marli jamajčanski reggae i ska pjevač i tekstopisac, muzička i kulturna ikona Jamajke. Ostavio veliki uticaj na reggae muziku svojom duhovnošću. Jedini je reggae muzičar koji je postigao status svjetske superzvijezde.

Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio muziku crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim stanicama.