Blokada uspjeha: ŠTA TREBA MIJENJATI DA NAM SREĆA DOĐE SAMA?

Između nas i uspjeha stoji samo jedna loša navika

Da li ste se nekada zapitali zašto vam ne polazi za rukom da postignete nešto što jako želite? Da li imate osjećaj kao da vas nešto koči na tom putu?

Psiholozi su jednoglasni i sigurni da nas samo jedna navika dijeli od velikog uspjeha. Vrlo je važno ne zavisiti od tuđeg mišljenja i voditi se svojim instinktima. “Savjete treba poslušati, ali ih ne uzimati kao jedinu opciju, ma koliko vam značila osoba koja vam taj savjet upućuje”, kažu psiholozi.

Od uspjeha nas dijeli samo malo hrabrosti i sposobnsti da odbacimo okvire koje nam nameće okolina.

Zašto nam je toliko važno tuđe mišljenje?

Zavisnost o mišljenju drugih nastaje uglavnom kod onih koji nemaju visok nivo samopouzdanja. Lako je odustati od svojih namjera kada odjekne mišljenje većine.

Pravi primjer za ovu situaciju su roditelji koji biraju hobije i prijatelje za svoje dijete, bez obzira na njihovu želju. Nakon što sazre, takvo dijete neće biti u stanju da brani svoje mišljenje već će se oslanjati na tuđe.

U svakom društvu postoje neke norme kojih se treba pridržavati, ali kada se radi o vašem životu i željama ta pravila se mijenjaju. Svako ko istupa od ponašanja koje se od njega očekuju izložen je kritikama i drugih ljudi. Uprkos tome, veoma je važno biti u stanju da odbranite svoje mišljenje, a da ne podlegnete pritisku okoline.

Ponekad je vrlo teško napraviti taj zid i otrgnuti se od riječi ljudi koji nas okružuju. Ova navika, slijepog slušanja tuđih savjeta, mnoge je koštala uspjeha.

Kada se nađete u situaciji da preispitujete svoje želje zbog pritiska okoline, postavite sebi pitanje da li to radite zbog njih ili sebe i ko će ići tim putem?

Jednostavno je, kao kad kupujete cipele, birate model koji se vama dopada, a ne nekom drugom, jer ćete ih vi nositi. Isto važi i za životne odluke. Šta god da izaberete i dobre i loše posljedice ćete osjetiti samo vi, a ne onaj ko vas savjetuje. Zato je vaš sud najbitniji u ovoj situaciji.

Kada odbacite tu naviku da osluškujete tuđa mišljenja i vaše postane najbitnije, sreća i uspjeh su zagarantovani.