BLIŽI NAM SE 1. MAJ: Evo kako da pripremite savršen roštilj

S proljećem dolazi i toplije vrijeme a samim tim počinje i sezona pripremanja hrane u prirodi. Bliže nam se i prvomajski praznici, a svi znamo šta to znači – roštiljanje u prirodi. 

KAKO BIRATI MESO ZA ROŠTILJ?

Kada je riječ o junećem mesu, poželjo je da je prošarano sa malo masnoće: krmenadla, ramstek, rebra.

Od pileta je za roštilj najbolje uzeti batake, karabatake i krilca. Što se tiče ribe, one se mogu peći cijele, ali one veće isjecite na komade.

Meso na roštilju je ukusnije kada se nekoliko sati prije pečenja premaže mješavinom ulja sa vinom ili pivom. Dobro bi bilo dodati i malo meda i po neku začinsku travu.

Od začinskih trava za preliv se koriste ruzmarin, boslijak, timijan i majoran. Prije pečenja meso obavezno ocijedite i prebrišite papirnim salvetama.

Za ribu, osim navedenih začina upotrijebite celer, peršun, nanu i bijeli luk. Riba na roštilju će imati poseban ukus ako je pospete sa malo začina i zalijete bijelim vinom, pa je uvijete u foliju koju ste prethodno premazali puterom. U marinadu za ribu preporučljivo bi bilo dodati par kapi limunovog soka, jer će spriječiti da se riba raspadne.

 

I meso i riba se stavljaju na dobro zagrijan roštilj. kako ćete prepoznati da se roštilj dobro zagrijao? Vrlo jednostavno – na površini žara se uhvati tanak sloj pepela.

Pepeo se neće lijepiti za meso ili ribu ako se preko žara stavi list aluminijske folije, sjajnom stranom na gore. Folija dobro reflektuje toplotu i meso će se dobro ispeći.

Može se dogoditi da u toku pečenja izbije plamen sa žara – ugasite ga sa malo vode, vina ili piva.