Blitva kao lijek: DOBRA JE ZA VID, JAČA KRVNU SLIKU

Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave grešku, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i odrvenila i da nije za upotrebu. Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesnata peteljka se peče i kuha.

Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća. Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korjenastom dijelu.

Kako se sadi blitva?
Može da se sije od februara do juna, seme sijemo u redove na dubinu od 3 cm. Ako ste je gusto posijali, slobodno možete da je rasadite.
Listove možete da siječete i da berete u toku cijele godine, bez vađenja korijena. Iz korijena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu svježi, i tada je najbolje da primijenite zamrzavanje blitve.

Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi

Izuzetno je delotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Predstavlja idealnu namirnicu za održavanje tjelesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer obezbjeđuje našem organizmu velike količine vitamina C.

Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, i mangan, a posjeduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja. Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.

Jača krv djelujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv i pospješuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tijela i jača naše kosti.

Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lijek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za liječenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve.

Isto tako, dobra je i za oči kao i mrkva, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena.

Opšta preporuka za svaku domaćicu je da se na meniju makar jednom sedmično spremi blitva sa krompirom. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi. Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vrijedna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog ljekovitog povrća.

Recept za blitvu sa krompirom
Prije pripreme, svježu blitvu dobro operite kako bi uklonili ostatke zemlje. Odsijecite dno stabla sa korjenčićima. Stablo i listovi se vremenski različito kuhaju, pa oštrim nožem odvojite stabljiku od listova i stavite da se kuha nekoliko minuta prije listova. Kod priprema pita, stabljika i listovi se kuhaju istovremeno.
Sastiojci: 1 kg blitve, 4 manja krompira, od 4 do 5 čehna bijelog luka, 250 ml maslinovog ulja, so

Priprema:
Očistite bijeli luk i isjeckajte ga na sitno, uz dodatak maslinovog ulja, zbog boljeg ukusa uradite to bar 1h prije pravljenja jela kakvo je blitva sa krompirom. Operite krompir, ogulite ga i isijecite na kocke koje su veličine zalogaja i stavite u posoljenu vodu sa se kuha.

Blitvu dobro operite kako smo objasnili i isijecite stabljiku. Potom isijecite lišće na centimetar – dva širine. Kada je krompir gotov, izvadite ga sa rešetkastom kašikom, a isječenu blitvu ubacite da se kuha u istoj vodi.

Kuhajte je oko 7 minuta. Kada prođe 7 minuta, procijedite je i prelijte hladnom vodom, boja će tako da ostane izrazito zelena. Stavite tavu na šporet i sipajte bijeli luk sa maslinovim uljem koji ste predhodno pripremili. Poslije jednog minuta prženja, dodajte krompir i dobro iscijeđenu blitvu. Pržite uz miješanje oko dvije minute kako bi se arome pomiješale.