Blijedi ste i teško dišete: Jedite konjetinu!

Organizam kojem nedostaju vitamini prije ili kasnije to daje do znanja. Malo je vjerojatno da će itko od nas shvatiti da mu nedostaje vitamin C onog trenutka kad oboli od skorbuta, no, činjenica je da nam naš organizam vrlo često šalje signale koje mi, nažalost, ne znamo prepoznati.

Nedostatak vitamina i minerala sprečava pravilno funkcioniranje organizma.

Zbog toga nastaju simptomi koji pokazuju deficit konkretne hranjive materije. U zavisnosti od toga koje supstance nema u dovoljnoj mjeri, tijelo šalje specifične znake.

Da bi se ovaj poremećaj riješio, najbitnija je raznovrsna i pravilna ishrana. Međutim, ako su simptomi izraženi i ne prolaze s promjenom prehrambenih navika, neophodni su savjet ljekara i, po potrebi, nadoknada u obliku tableta ili dodataka ishrani.

– Vitamin A – nedostatak uzrokuje suhoću očiju, noćno sljepilo, perut i česte proljevaste stolice. Da biste ga nadoknadili, jedite mrkvu, tikvu, tunu i batat krompir.

– Vitamin C – na deficit ovog vitamina ukazuju slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa. Nadoknadite ga iz limuna, grejpfruta, naranči, svježe paprike…

Deficit vitamina B2 – riboflavin
Deficit ovog vitamina u organizmu je poprilično lako utvrditi. Naime, jedan od prvih simptoma deficita vitamina B2 vidljiv je u uglovima usana – raspukline i rane. I ostali simptomi su lako čitljivi: crven i upaljen jezik, osjećanje grebanja i pijeska u unutrašnjim stranama očnih kapaka, umor očiju, osjetljivost očiju na svijetlost, ljuštenje kože oko nosa, čela i ušiju, masna koža, vaginalni svrbež, povećano opadanje kose i sl.

– Vitamina D – dugotrajan nedostatak ove hranjive materije utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave slične aknama na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Jedite više ribe, orašastih plodova, jaja i mliječnih proizvoda.

– Vitamin B – kada organizam ne dobija dovoljno ovog vitamina javit će se ispucale usne, problem sa kosom poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo kože… Najviše ga ima u mahunarkama, mesu, jajima…

Nutritivna vrijednost konjskog mesa je sljedeća: 100 g mesa daje 133 kcal, bjelančevina ima 21 g, masti 5 g, gvožđa 3,8 mg, natrijuma 53 mg, holesterol 52 mg. Kao što vidite, meso konja je bogato gvožđem i preporučuje se malokrvnim, anemičnim osobama. Kao i svako drugo meso i konjsko sadrži holesterol, pa ni u njemu ne treba pretjerivati.

– Kalcij, kalij i magnezij – ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, vjerovatno vam nedostaju minerali. Da biste ovaj problem riješili, u ishranu treba uvesti banane, paradajz, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput špinata i kelja.

Deficit vitamina K
Pomanjkanje vitamina K obično dovodi do neadekvatne apsorpcije ili do nemogućnosti organizma da koristi vitamin K u jetri. Deficit ovog vitamina češći je u osoba koje boluju od bolesti kao što su celijakija, spru, upala debelog crijeva i sl. Nedostatak ovog vitamina dovodi do hipoprotrombinemije, uzrokujući znatno ili čak neograničeno vrijeme zgrušavanja krvi pa se tako deficit vitamina K najčešće očituje kroz često krvarenje iz nosa. Kao drugi znak nedostatka ovog vitamina najčešće se očituje kroz dijareju.

– Željezo – manjak ovog minerala manifestira se bljedilom, vrtoglavicama, stalnim osjećajem hladnoće i otežanim disanjem. Na trpezu dodajte više ribe, konjskog mesa, svježeg zelenog povrća, orašaste plodove…

Komentari

komentara