Blijed i bezbojan jezik znak je da biste trebali posjetiti doktora

Zdrav jezik obično je svijetloroze boje, vlažan i pomalo blistav. Ako imate blijedi, bezbojni jezik, moguće imate problema s prokrvljenošću, što ukazuje na probleme s pojedinim organima

Ako ste ikad imali susret s doktorom tradicionalne kineske medicine, velika je vjerovatnosća da je od vas zatražio da mu pokažete jezik. To je uobičajena praksa u drevnoj iscjeliteljskoj filozofiji.

– Imamo čitave časove posvećene dijagnostici iz jezika – kaže certificirana akupunkturistica Paige Bourassa, jer jezik puno govori o zdravlju. Zdrav jezik obično je svijetloroze boje, vlažan i pomalo blistav. Ako imate blijedi, bezbojni jezik, moguće je da imate problema s cirkulacijom i prokrvljenošću, kaže.

Evo kako pogled u jezik govori o vašem zdravlju:

Prvo, kako jezik možemo povezati sa zdravljem?

Kao što je već rečeno, čitanje zdravlja iz jezika u tradicionalnoj medicini datira vijekovima unazad. Iako zapadnjačka medicina nije u potpunosti prihvatila taj koncept, postoji nekoliko recenziranih studija koje podupiru učinkovitost te metode.

Iz perspektive tradicionalne kineske medicine, posmatraju se oblik, tekstura, obloga i boja jezika. Jezik je jedini mišić koji možete vidjeti bez kože na tijelu. To otkriva indikaciju o razinama chia, odnosno životne energije i stanja organizma, objašnjava Bourassa. Tačnije, postoji cijela jezična karta prema kojoj ga možete raščlaniti, a svaka regija povezana je s različitim dijelom tijela.

– Postoje područja za jetru, srce, želudac, slezenu, bubrege – možete vidjeti sve te različite dijelove i iščitati njihovo stanje prema boji jezika na tom dijelu – kaže.

Kako na njega utječe cirkulacija?

– Ako je vaš jezik svijetlo ružičaste boje, vlažan i malo blistav, to je dobro prokrvljeni jezik. Bljedilo jezika ide pod ruku s lošim protokom krvi i nedostatcima u krvi, pa će takav jezik biti malo bljeđi. Ponekad može poprimiti i sivkastu nijansu, kaže Bourassa. Baš kao što biste pomislili da neko nema dobru cirkulaciju ako je blijed u licu, ista je stvar i s jezikom.

– Treba znati da se to razlikuje od ljubičastog ili tamno obojenog jezika, što u tradicionalnoj kineskoj medicini ukazuje ​​na poremećaje cirkulacije, poput reumatoidnog artritisa. Naravno, ne možemo s potpunim uvjerenjem reći da ako imate blijedi jezik, imate loš protok krvi. Ali, ako primijetite i neke druge simptome – na primjer ako nemate energije, ili imate hladne ruke i noge – promjena boje jezika može signalizirati problem. Sljedeći bi korak trebalo biti savjetovanje sa stručnjakom koji će vam pomoći riješiti problem.

Zapamtite: Čitanje jezika je znak, a ne rješenje, odnosno to je prvi korak prema prepoznavanju neravnoteže u vašem tijelu, nakon čega se obavezno treba javiti doktoru da se utvrdi problem i odredi kako ga riješiti. Oni koji vjeruju u tradicionalnu medicinu, uz savjet konvencionalne medicine, mogu provjeriti postoji li mogućnost da si pomognu akupunkturom, vježbanjem ili promjenom načina prehrane.