Blagotvorno djeluje na mišiće, kičmu, bolove i povećava cirkulaciju krvi: Ovčija vuna napada bronhitis, a vunena narukvica liječi bolne zglobove

Njena struktura omogućava koži da diše, a od davnina narodi su je koristili  kako bi se riješili zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su na bolno mjesto stavljali komad prave prirodne vune. Među drevnim narodima postojalo je vjerovanje  da vuneni konac na ruci oslobađa čovjeka bolova u zglobovima, a to se vjerovanje zadržalo i danas

Ruska narodna medicina spada među najefikasnije kada je riječ o nekonvencialnim metodama liječenja raznih bolesti. Tako na primjer, oni će i pseće dlake koje prikupe nakon češljanja psa koristiti u ljekovite svrhe. Njima će napuniti platnene prsluke koje nose kada imaju problema sa disanjem.

Tek je ovčija vuna nadaleko poznata i čuvena po terapeutskom djelovanju – grije i liječiti dušu a istovremeno se bori sa upornim bronhitisom.

 Zašto je vuna ljekovita?

Stručnjaci koji su proučavali uticaj prirodnih materijala prirodnog podrijetla, potvrđuju da koža i vuna ovce imaju neke pozitivne efekte na ljudsko tijelo i mogu se koristiti kao učinkovito sredstvo za liječenje bolesti. Snaga ovčje vune je posebna i ona je dokazano ljekovita ne samo za tijelo već i za dušu.

Vuna je hidroskopična, odnosno može apsorbovati vodu. Ova karakteristika objašnjava se poroznošću strukture same dlake. Naime, ovčja vuna može apsorbovati i do 30% vlage a da ne postane vlažna na dodir. Pritom vuna čuva i toplotu tijela same životinje, a i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovčja vuna ima i druga svojstva: Neutralizuje toksične materije koje izbacujemo iz tijela znojenjem, te sadrži lanolin – životinjski vosak koji se na temperaturi tijela rastvara i prodire kroz kožu i organizam.

Ukoliko bolujete od osteohondroze vrata, za vas je nabolje „suho zagrijavanje“. Na pamučnu tkaninu stavite ravan sloj ovčije vune pa sve zajedno prislonite na bolno mjesto. Da biste pojačali terapijsko dejstvo vune, vrat možete namazati gelom koji zagrijava. Ali u tom slučaju, budući da vuna upija gel, nakon nekoliko tretmana treba da je zamijenite novom.

Iscjeliteljska vunena narukvica

Higijenski najzdravija termoregulaciona materija je vuna. Njena struktura omogućava koži da diše, a od davnina narodi su je koristili  kako bi se riješili zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su na bolno mjesto stavljali komad prave prirodne vune. Među drevnim narodima postojalo je vjerovanje  da vuneni konac na ruci oslobađa čovjeka bolova u zglobovima, a to se vjerovanje zadržalo i danas.

Moderna medicina ne komentariše ovu činjenicu, ali priznaju njeno postojanje. Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporavanje krvotoka. Također služi kao izvor manjeg statičkog elektriciteta. Narodna medicina također tvrdi ta vuneni konac na ruci oslobađa čovjeka bolova u zglobovima.

Također, naši stari često nam  govore da se vunenim koncem mogu izliječiti i bradavice. I evo na koji način: Ukoliko je bradavica na prstu, veže se crveni vuneni konac na zglob ruke (ako je na nozi – na skočni zglob). Konac se nosi dvije sedmice, nakon čega je narukvicu potrebno skinuti i zakopati u zemlju. Kada vunena narukvica istruli (a to će se desiti za oko mjesec dana) – nestaće i bradavica.