Blagodeti mladog luka: ČUVA KOSTI, KRV, IMUNITET

Proljeće se bliži i tezge na pijacama već su pune mladog luka! Ova skromna, ukusna, pikantna namirnica veoma je jeftina a iznenadiće vas šta sve čini za zdravlje organizma!

Jedna šolja sitno nasjeckanog mladog luka sadrži više od dvostruke preporučene doze vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. U istoj porciji nalazi se i četvrtina dnevno potrebne doze vitamina C, koji sprječava oštećenje ćelija usljed slobodnih radikala i važan je za jačanje imuniteta na prirodan način.

Oko 16 odsto folata, naročito važnog za trudnice, takođe se nalazi u ovoj skromnoj porciji mladog luka. Sadrži veoma malo kalorija, masnoću u tragovima i nula holesterola. Mladi luk takođe ima manje ugljenih hidrata i šećera od krompira, mrkve ili kukuruza. Ako želite da ga iskoristite na najbolji način, grickajte ga uz obrok ili ga svježeg stavite u salatu. Nemojte ga termički obrađivati jer ćete tako uništiti vitamine.

Važno je samo da se konsultujete sa lejkarom ako uzimate lekove za razređivanje krvi jer velika doza vitamina K može da napravi problem.