Blago onoj kući, u kojoj procvjeta KAKTUS! Zašto je ovaj cvijet simbol majčinske ljubavi?

Ako kaktus procvjeta, znajte da ste posebna i veoma dobra osoba, a vaša kuća puna pozitivne energije, sreće i blagostanja

Doći do suštine biljaka nije uvijek lako. Dešava se ponekad da pojedino cvijeće krasi naša dvorišta, stanove, kuće, žardinjere, a da nam nikada ne ukažu poštovanje, nagrađujući nas barem jednim cvjetićem. Kad se to, pak, desi, znamo da su nam je zahvalno i da smo uradili dobar posao.

Cvijeće, kojem treba zaista mnogo pažnje da bi dalo nagradu u vidu prelijepog cvijeta su – kaktusi. Tako posebni, tako veličanstveni, a škrti i zahtjevni – na cvatu

Kao kućno bilje, njeguju su manje sorte kaktusa, a postoje oni koji uprkos svim pokušajima ne mogu da napuste pojedina mjesta; samo tamo uspijevaju, a na drugim mjestima venu.

Zanimljivo je da brojne vrste kaktusa cvjetaju samo jednom godišnje. Ako uopšte i cvjetaju. Zbog toga cvijet kaktusa treba smatrati nagradom. Cvijetom će vas kaktus nagraditi tek kada mu pružite bezgraničnu ljubav. A baš zbog toga što izdržava i najsurovije uslove, kaktus se smatra simbolom majčinske ljubavi.

Kaktusi cvjetaju onda kada su zadovoljni, a priznaćete nije uvijek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine. Kao i sa nekim ljudima. Ispod oklopa i maski surovosti često se kriju nevina bića sa iskonskom ljubavlju spremnom da sve podijele sa onima koji imaju ključ.

Kaktusi pripadaju familiji Cactaceae. Ova familija je veoma rasprostranjena, a na svijetu postoji čak oko 130 vrsta. Na svijetu postoji čak 1.750 poznatih vrsta kaktusa.

Ime kaktus potiče od grčke riječi i znači “izdržljivost”. Žive u sušnom okruženju, a pronađeni su prvi put u pustinji Atakama u Čileu.

Danas se gaje kao neuništive kućne biljke, a kada procvjetaju, to su najljepši ukrasi svakog doma. (aura.ba)