Bjelancem jajeta od crne kokoške protiv hemoroida

U nastavku poglavlja “O prirodi ishrane” pročitajte šta je šejh hadži Mustafa Čajlaković zabilježio o prirodi jaja, kolača, šećerne trske, grožđa, datula u svojoj knjizi “Kapija saznanja”. Pred vama je rukopis šejha Čajlakovića prenesen iz pomenute knjige

Jaja, njihova bjelina, bjelance, se smatra kao hladna i vlažna, a žumance kao vruće i vlažne naravi prirode. U jajetu je veoma korisno i bjelance, a i žumance. Ako izvadimo samo žumance pa ga skuhamo sa maslom i šećerom onda to jede osoba kod koje ne može oživjeti sjeme, spermatozoidi, pa ne može imati djece, dakle, ne može ploditi. Neka jednu sedmicu to radi, jede, i inšellah, bit će uredu. Ojačat će (Meniju) kao što jača i pamet, a i vid, a Uzvišeni Allah dž. š. dao je svemu lijek.

Pandur i halvapita

Bjelance – Ako uzmemo jedno jaje, koje je snešenog istog dana, ali striktno od crne kokoške, a uzima se samo bjelance, a to je za onoga ko ima hemoroide. Neka se uveče podapre dobro toplom vodom, a na gazu nek metne bjelance, pa nek se podveže i nek prenoći. Neće više imati hemoroide i ovo je muđevres, već pokušavano i nikad nije iznevjerilo.

Kolači – Kao najbolji kolač se smatra pandur i halvapita, a pogotovo ako je sa jabukovim ili kruškovim pekmezom, jača pamet i imunitet, kao što da prirodi insanskoj fleksibilnost, jača organe i zglobove, a pogotovo ovo se preporučuje starijim osobama kao što daje djevojkama i mladićima lijep ten, svježinu i glas umiljat – golubičin glas. Inače, za omladinu se preporučuje čaj zato što uljepšava ton, liječi pluća i daje purpuran ten.

Šećerna trska – Sok od šećerne trske, ko ga pije jača mu imunitet, balzamuje, elasticira moždane vijuge, tako da veoma čuva od udara moždanog i blokade mozga, a veoma pomaže u građi insana, kao što jača želudac. Omladina ne bi trebala a pije kahvu i nekakve gazirane sokove, što nagrizaju organe, nego voćne sokove i sok od trske, borovnice, ribizle i jabuke.

Datule za jak želudac

Grožđe, čija je priroda vruća i vlažna, jača imunitet čovjeka i pomaže u građi tijela kao što jača želudac.

Suho grožđe, čija je priroda vlažna i vruća, i ima omekšavajuću ulogu prema organizmu insana kao što jača živce i želudac pogotovo napaja živce ako su nagoreni.

Datule, čija je priroda vruća i kalorična, sprječava stvaranje šlajma u plućima i organizmu, a veoma jača želudac, ubija gliste, ali izaziva nadimanje stomaka. Zato se jede uz tikvu stambolku ili dugu tikvu sakasku, a to je zmijača tikva. Može se skuhati kao kalja, jer je Allahov miljenik Muhamed s.a.w.s rekao u svome hadisu: “Datule se jedu uz tikve, a ako nema tikve može krastavac.”

/arhiv Aure/