Biznis na hrvatski način: OVA ŽENA U TEGLAMA PRODAJE “KARLOVAČKU MAGLU”

Riječ o najnovijem suveniru Karlovca. Na ideju o prodaji magle došla je Morana Rožman, predsjednica udruge Paviljon Katzler 1897. Ona turistima predstavlja karlovačku kulturu i istoriju te prodaje razne autentične suvenire, pa čak i maglu upakovanu u tegle

Karlovačka magla – 100% prirodna odnedavno se može kupiti u paviljonu Katzler u samom centru Karlovca. Staklenka od 450 grama rukom obrane i ekološki čiste magle stoji svega 20 kuna.

Ako se već sad pitate jel’ vam “prodajemo maglu”, uvjeravamo vas da ne i da je riječ o najnovijem suveniru Karlovca. Na ideju o prodaji magle došla je Morana Rožman, predsjednica udruge Paviljon Katzler 1897. Ovdje turistima predstavlja karlovačku kulturu i istoriju te prodaje razne autentične suvenire.
Mistika četiri rijeke
“Ideja je postojala već dugo. Cijeli život sam htjela prodavati maglu, a sad je zaista i prodajem – našalila se Morana i pojasnila da je na ideju zapravo došla zbog jake suvenirske scene. Imala je želju da se na neki način brendira karlovačka magla koju, zbog četiri rijeke: Mrežnice, Korane, Dobre i Kupe, zaistaju imaju u izobilju.
“S obzirom na to da je Karlovac grad na četiri rijeke, samim time je i grad magle. Zbog toga sam je odlučila pakovati u teglice te je tako zaštititi i stvoriti simbol. Postoji sedam vrsti magle, a većina ih stanuje u Karlovcu. U teglicama se nalazi jesenja jer je najkompaktnija. To je ekološki proizvod. Ona inače opkoljava grad i proteže se u sloju kroz naše šančeve te uz obale naših rijeka, gdje je i obrana. Karlovačka magla je sto posto original i ekološki čista jer nemamo industrije – predstavila je Morana najnoviji karlovački suvenir koji se, kaže, jako dobro prodaje.

Zaliha još ima, a sve je morala odraditi prošle jeseni.

“Suvenir je jedinstven i zbog toga jer je riječ o 2 u 1 proizvodu. Osim što je suvenir, simbolično predstavlja i hrvatske fraze ‘prodavanje magle’ ili ‘uhvatiti maglu’, koje su popularna disciplina u nas i dobri smo u tome, zbog čega je jako dobro prihvaćen i tražen. Najviše ga kupuju Karlovčani kad idu u posjetu van grada ili u inozemstvo pa gostima na dar donesu maglu, a kupuju je i stranci.

No strancima teže objasnim izraz ‘prodavati maglu’ ili ‘uhvatiti maglu’, a kad shvate, oduševe se – govori Morana.

Dodala je kako se karlovačka magla nalazi već diljem Europe, u Americi i Australiji.

Inače, Karlovac godišnje ima 78 dana s maglom. Ta prirodna pojava najčešća je zimi, a rekord je zabilježen u novembru 1995. godine, kad je bilo 25 maglovitih dana. Zbog nje je Karlovac poseban izazov za fotografe koji pokušavaju snimiti idilčne i “pastelne” vizure grada.