Bizarno ili: Zašto mnogi sole lubenicu?

Recept za serviranje lubenice po kojem bi trebali da je začinite sa malo soli je prošle godine zapalio internet. No, čini se da ipak ima neke logike u tom ludilu.

Poslastičarka Nicol Weston iz Los Anđelesa tvrdi da su so i omiljeno ljetno voće zaista dobitna kombinacija, iako je pomisao na to bizarna.

  • Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put imala posoljenu krišku lubenice u rukama. U to vrijeme moj prijatelj je insistirao da moram da probam, tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam i bio je u pravu – zaista je bolja posoljena – napisala je ona.

Stručnjaci tvrde da je umjereno posoljena lubenica sjajna stvar, i da nema razloga da ovo ne probate. Naime, so daje intezivniji okus lubenici, jer kreira slano-slatki kontrast, omogućavajući da slatkoća dođe do izražaja, a ujedno podstiče proizvodnju pljuvačke, što opet ovo voće čini sočnijim.

Ipak, treba biti oprezan. Ako stavite previše soli, to neće imati željeni efekat.

Dovoljno je da prsohvat soli rasporedite ravnomjerno po krišci lubenice koju planirate da u slast pojedete.

Također, lubenica nije jedino voće koje se dobro slaže uz slane stvari – opšte je poznato da se dinja u kombinaciji sa pršutom ili suha šljiva sa slaninom smatra pravim specijalitetom.

error: Content is protected !!