Bivša britanska astronautkinja Helen Sharman tvrdi: VANZEMALJCI SU NAJVJEROVATNIJE VEĆ MEĐU NAMA

  Vanzemaljci postoje. U to nema nikakve sumnje. Žive na Zemlji, ali ih ne možemo vidjeti – tvrdi bivša astronautkinja i prva Britanka u svemiru Helen Sharman.

 

Helen Sharman (56), postala je prva Britanka u svemiru kada je 1991, godine posjetila sovjetsku svemirsku stanicu „Mir“ koja se nalazila u orbiti oko Zemlje. Od sedmero Britanaca koji su bili u svemiru, Sharman je onamo otputovala prva. Hemičarka je kao dvadesetsedmogodišnjakinja u svemiru provela osam dana te na taj način postala jedna od najmlađih osoba koje su ondje boravile.

 2000 milijardi galaksija

Ova bivša istraživačica svemira nedavno je u intervjuu za britanske medije podijelila svoje mišljenje o postojanju vanzemaljca.

  • Oni postoje, uopšte ne sumnjam u to. U svemiru se nalazi 2000 milijardi zvijezda i galaksija gdje se sigurno kriju svakojaki oblici života. Možda ne izgledaju poput nas, možda nisu sastavljeni od ugljika i dušika, ali sasvim je moguće da se oni nalaze baš ovdje na Zemlji, a mi ih jednostavno ne možemo vidjeti – kazala je Sharman.

 

Prisjećajući se svoje svemirske šetnje, Helen je rekla kako ne postoji ljepši prizor od posmatranja Zemlje iz svemira.

  • Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam je prvi put vidjela u cjelini. Napustili smo atmosferu nedugo nakon polijetanja, i tada nas je zabljesnulo jako svjetlo. Bili smo iznad Tihog okeana. Sjajno plavo more mi je oduzelo dah – rekla je.

  Visok rizik

I dok Helen Sharman kaže da vanzemaljci sasvim sigurno postoje, neki drugi stručnjaci su i ranije upozoravali da ne pokušavamo stupiti u kontakt s njima.

Čak je i Stephen Hawking koji je umro u martu 2018. godine, naveo da bi bilo veoma rizično ostvariti kontakt s vanzemaljcima. U svojoj posljednoj knjizi naveo je primjer Evropljana i njihovim krvavim susretom s domorodačkim Amerikancima. Vjerovao je da bi se slična stvar mogla desiti i na globalnom nivou u slučaju da vanzemaljci koje bismo eventualno kontaktirali bili neprijateljski nastrojeni.

Olle Häggström, profesor matematičke statistike na Univerzitetu Chalmers u Švedskoj rekao je da bi napredna vanzemaljska civilizacija čovječanstvo mogla vidjeti kao prijetnju što bi na kraju rezultiralo našim totalnim uništenjem.

  • Postoje optimisti koji koji kažu da bi uspostavljenje komunikacije s vanzemaljcima mogla biti dobra stvar. Istina, od njih bismo najvjerovatnije mogli naučiti sjajne stari. Međutim, vanzemaljska civilizacija koja posjeduje napreddniju tehnologiju od naše bi mogla biti velika prijetnja – i možda bi požurili da nas se riješe prije nego što mi postanemo prijetnja njima.

 

  • Možda bi nam bilo bolje da provedemo još deset ili dvadeset godina proučavajući svemir i planete kako bismo bili u boljoj poziciji za procjenu rizika od ostvarivanja komunikacije sa vanzemaljskim oblicima života – savjetuje Olle Häggström.

 

Oxfordski profesor: „Vanzemaljci će riješiti naše probleme“

Oxfordski profesor Young-hae Chi tvrdi da se izvanzemaljci miješaju se s ljudima kako bi stvorili novu hibridnu vrstu koja će nas spasiti od klimatskih promjena.

Chi je instruktor korejskog na oxfordskom Orijentalnom institutu. Nakon uvodnog predavanja na temu iz 2012. sada je napisao i knjigu o svojim spekulacijama, naziva: ‘Izvanzemaljski posjeti i kraj čovječanstva’, u kojoj tvrdi da je upravo ta hibridna vrsta ključ za nošenje s klimatskim promjenama. Međutim, kaže da i dalje traži dodatne dokaze za podršku svojih stavova.

Prema njegovom mišljenju, hibridi nastaju tokom „otmica“ ljudi, a dolaze u više oblika vanzemaljaca – od malenih, preko visokih i onih sa zmijskim očima, do instektoida, za koje Chi vjeruje da su glavni i izdaju naredbe ostalim vrstama.

Chi vjeruje da se vanzemaljci pojavljuju na Zemlji uoči velikih prijetnji poput nuklearnog rata ili klimatskih promjena, te da će riješiti brojne naše društvene probleme zahvaljujući njihovoj velikoj inteligenciji.

– Oni dolaze ne radi nas, nego radi sebe, svog opstanka. Ali njihov opstanak je ustvari ujedno i naš opstanak – opstanak cjelokupne biosfer – vjeruje Chi.