Biti sličan je uistinu zanimljivo: Glumac Ivo Godnič kao živi Tito, Nikola Tesla kao da je otac Borisu Šumanoviću!

Sličnost Mihaela Toša s nepoznatim mladićem, donijela mu je prolaznu neugodnost. Bosanci su dobili svog Johnnyja Štulića, odličan glas Dulleta Shella neodoljivo podsjeća na legendarnog muzičara. Najsličniji Titu je slovenački glumac Ivo Godnič, kojem više od dvadeset godina Slovenci uručuju štafetu. Nikola Tesla je živ, neobično sličan muškarac čak je imenjak i prezimenjak slavnog naučnika.

Dvojnici su rijetkost, a sretniji dvojnici imaju sreću da saznaju jedan za drugoga. Slovenački novinar Mihael Toš, brat slavnog glumca Tadeja Toša i bivši partner slovenačke skijašice Tine Maze, doživio je neugodnost kada su mnogobrojni prijatelji izražavali brigu i saučešće, misleći da je on utopljenik pronađen u rijeci Dravi. Nakon što je vijest o utopljeniku koji mu je nevjerovatno sličan, stigla do njega, na svom Facebook profilu počeo je demantovati da je utopljenik on. Mala neugodnost za Mihaela brzo je zaboravljena, ali je Mihael sretnik koji je uspio bar na takav način saznati da ima čovjeka koji mu toliko nalikuje da se može pomnisliti da su braća blizanci?

Slično iskustvo je imao slavni američki glumac i oskarovac Morgan Freeman. Nakon smrti svog dvojnika Nelsona Mandele, poklonici lika i djela juznoafričkog predsjednika, su na društvenim mrežama upućivali oproštajne riječi Mandeli uz sliku glumca Morgana Freemana. Glumac je, koristeći društvene mreže zamolio Mandeline poštovaoce, da ga ne miješaju s preminulim predsjednikom.

I mnogostruka sličnost Dušana Štake zvanog Dulle Shell, mlađahnog pjevača i aktualnog učesnika Zvezde Granda sa Branimirom Jonnyjem Štulićem je zapanjujuća.

Bosanski Johnny Štulić

Fascinantne su sličnosti i biografske podudarnosti između njih dvojice.

Dušan Štaka, publiku umnogome asocira na Branimira Johnnyja Štulića. Nastupi i demonstracija pjevačkih sposobnost koje je moguće vidjeti i čuti, jednako svjedoče o identičnosti vokala ove dvojice muzičara. Pjesme grupe Azra, odnosno Johnnyja Štulića u izvođenju Dušana Štake zvuče identično. Obojica su kantautori i pisci poezije. Pored glasovne sličnosti i muzičkih sklonosti (obojica vole sevdah i rock), imaju i slično prezime. Branimir je Štulić, a Dušan je Štaka (riječi štaka i štula u nekim krajevima imaju isto značenje).

Obojica koriste amerikaniziran nadimak (Shell, Jonny) s kojim su prepoznatljivi u muzičkom svijetu.  Prvi, Johnny Štulić rođen  je aprila 1953. godine, Dule Shell je rođen istog mjeseca trideset godina kasnije, 1983. godine. Obojica su rođeni u trećoj godini decenije, a dan rođenja im je isti – subota. Obojica imaju sestru, a ime Slavica nose njima bliske osobe.  Takođe, obojica su prvo završili gimnaziju, zatim filozofski fakultet.

Ipak, glas najviše svjedoči o sličnosti dvojice umjetnika, a ni stas ne zaostaje. Obojica su tamnokosi mršavci na čijim licima je nezaobilazna brada.

Pored očitih sličnosti, njih dvojica dijele isti horoskopski znak, pored toga i nekoliko planetarnih položaja te aspekata koji im daju jednake karakterne osobine. Obojica imaju Sunce u ovnu, Mars u biku, Sunce u opoziciji sa Saturnom smještenim u vagi.

Aspekt Sunca u opoziciji sa Saturnom  često zahtjeva povlačenje u mir i samoću. Poznato je naime, da se Johnny Štulić potpuno povukao iz javnog života te da živi mirnu svakodnevicu negdje u Holandiji. Nadajmo se da se s Duletom Shellom neće dogoditi isto.

Ko je aktuelni Tito

Slovenački glumac Ivo Godnič, odlično imitira Josipa Broza Tita. Ivo Godnič je rođen u Ljubljani, 4. maja 1963. godine. Uloga maršala mu odlično stoji upravo zbog fizičke sličnosti s nekadašnjim vođom.

U životu je imao uspjeha i padova. Na početku glumačke karijere žalio je zbog svoje odluke da postane glumac, nakon što je uočio neobičnu sličnost između sebe i Tita, već dvedeset i dvije godine igra ulogu maršala.

U vrijeme praznika koji su se obilježavali u bivšoj državi, Ivo Godnič uživa plodove svoje sličnosti. Poput bivšeg predsjednika odlazi među ljude, drži duge govore obraćajući se radničkoj klasi, tješeći jugonostalgičare diljem Slovenije. Sličnost se pokazala kao odličan adut za karijerni uspon, prepoznatljivost i omiljenost kod publike. Ivo Godnič je zbog sličnosti, pronašao i odigrao ulogu svog života.

Tesla je živ

Rijetki su inovatori koji zasluže poređenje s Nikolom Teslom. To je uspjelo srbijanskom inovatoru Borisu Šumanoviću, koji je izumio gravitacioni motor koji bi umjesto dosadašnjih motora, bio primjerniji za raketne letjelice. Svoj izum nudio je američkoj NASI, ali ga baš kao i Teslu nisu shvatili ozbiljno. Srbija pored inovativnog Šumanovića ima „pravog“ Nikolu Teslu.

Sarajevska književnica Sanela Dizdarević, ušla je u trag Nikoli Tesli koji živi u Gornjem Milanovcu. Nakon razgovora s njim, došla je do velikog otkrića. Nikola Tesla iz Gornjeg Milanovca, pored istog imena i prezimena posjeduje nevjerovatnu fizičku sličnost sa slavnim naučnikom. Čak se i oblači kao on, uz to vjeruje da je reinkarnacija izumitelja Tesle. Režiser Roman Tolić odlučio je o imenjaku-dvojniku slavnog izumitelja snimiti dokumentarni film.
Svaki čovjek je poseban, ali ipak se desi da pojedinci jako liče na nekog drugog. Rijetki su sretnici koji pronađu, susretnu ili saznaju za postojanje svog dvojnika. Da li je sličnost s nekom  osobom prednost ili mana, presudite sami.

(Azra DRAMALIJA/arhiv Aure)