BISTE LI VI NA OVAKAV NAČIN DA SE UDAJETE I ŽENITE – NA PIJACI NEVJESTA?

Saznajte kako se u Bugarskoj četiri puta godišnje na „Pijaci nevjesta“ ugovaraju brakovi

Romska zajednica Kaladžija u Bugarskoj ima jedan vrlo neobičan običaj, tačnije, manifestaciju. Naime, oni četiri puta godišnje organizuju pijacu nevjesti, gdje se mladići i djevojke upoznaju, ugovaraju sastanke, a neki se odmah odluče i za brak.

Kako se ne bi desilo da djevojke u četrdesetim ostanu neudate ili muškarci neoženjeni, ova zajednica to rješava baš tu – na pijaci nevjesta, koja se organizuje uz nadzor odraslih, dok se dogovor potvrđuje novcem.

“Za mene je sve ovo normalno, svi govore da se mi ovdje prodajemo, ali to nije istina. Novac se daje zbog tradicije. Nakon što se momak i djevojka upoznaju, njegovi roditleji odlučuju da li tu djevojku žele u svojoj kući. Nakon toga slijedi dogovor, vjeridba i na kraju svadba”, rekla je jedna od devojaka.

Svaki mladić mora da dobije dozvolu roditelja izabrane djevojke, a to postiže na osnovu bogatstva koje ističe zlatnim lancima oko vrata.

“Novac predstavlja čast. Ako dam dijete bez nadoknade znači da sam prosjak bez autoriteta, da niko nema poštovanja prema meni, automatski to znači da moje dijete neće niko poštovati i cijela porodica gubi poštovanje”, rekao je Atanas za Al Jazeera Balkans.