Biser narodne medicine: Raženi hljeb i namaz od borove smole liječi nesanicu

Ako vas muči nesanica, lijek možete potražiti u ražanom hljebu, poručuju narodni ljekari.

Ukoliko vas muči nesanica, lijek možete potražiti u ražanom hljebu, poručuju narodni ljekari. Propržite krišku u tosteru, a zatim je stavite u provrelu vodu da odstoji 10 minuta. Dobijenu smjesu nakon toga pojedite, pa ćete lakše utonuti u san.

Narodna medicina ražani hljeb preporučuje i u liječenju plućnih bolesti. Najdjelotvorniji je, tvrde, kada se na krišku stavi namaz od borove smole i uzima tri-četiri puta na dan.

Ruski ljekari za plućne bolesti preporučuju i čaj od mlade zelene raži. Ističu da ovaj čaj krepi i oporavlja iznemogle bolesnike. Čaj pripremite tako što ćete u litar ključale vode staviti dvije šake osušene zelene raži i kašiku žutog šećera ili meda. Posudu poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga čaj procjedite i pijte tri-četiri puta tokom dana.

Oni koji imaju mogućnost treba da u proljeće nakose mladu raž izraslu 30 centimetara, najbolje posle kiše. Potom treba dobro da je osuše na suncu, a zatim da je ostave u čistu bijelu hartiju i čuvaju do zime za čaj.