Biološki uzgojeno voće i povrće garant su ljepote!

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

U ovome nastavku objavljujemo savjete francuskog travara Maurice Messegue koji se odnose na “ljepotu glave”. Kako napraviti najbolje maske ljepote? Savjeti za lijepe i njegovane obrve. Recepti pomoću kojih se možete riješiti “duple brade” i kako dezinficirati usne i zaštititi ih od raznih bolesti koje uništavaju njihov kapital ljepote…

Želite li imati lijep inkarnat, lijepu kožu, upotrebljavajte maske ljepote. Kakvoća puti i sastav pokožice tako su krhke da upravo traže da ih njegujete. Tu se ljepota cvijeća divno slaže s ljepotom žena. (A to vrijedi i za neke muškarce…) Evo kako ćete postupiti imajući povjerenje u biljke.

 

Maske od voća i povrća

Postupak uvijek započnite s parenjem koje ima svrhu da proširi pore i da omogući aktivnim osnovnim tvarima biljaka da bolje prodru u kožu. Parite se, naprimjer, nad zdjelicom s kipućim naljevom od lipe ili ružmarina ili kadulje ili timijana (po jedan prstohvat od tih vrsta za 1 zdjelicu).  Neka blagotvorne pare djeluju nekoliko minuta. Zatim prilegnite u zamračenom i najmirnijem kutu vašeg stana i pokrijte lice i vrat maskom ljepote. Držite je na koži barem 15 minuta. Zatim isperite kožu destiliranom vodom ili još bolje, ružinom vodicom.

Da biste napravili biljnu masku ljepote, stucite svježu djelotvornu biljku (1 pregršt) u jednoj zdjelici, a zatim primiješajte svježe vrhnje i 1 žumanjak (ako imate suhu kožu) ili bjelanjak (ako vam je koža masna).

Za masku od biološki uzgojenog voća najbolji je ananas, limun, dunja, jagoda, dinja, lubenica, breskva, jabuka, grožđe. Kad upotrebljavate voće, držite se prirodnog ritma godišnjeg doba; maska će ujesen biti od grožđa, zatim od jabuka itd. Uz vanjsku primjenu pijte i sok upotrijebljenog voća.

Isto tako postupajte i s povrćem: mrkva, kupus, krastavac, tikvice, potočarka, krompir, tikva, rotkvica. A možete upotrijebiti i divlje ljekovite biljke kao što su moravka, čičak, divizma, poreč, divlji mak, divlja ruža, crni sljez, pljuskavica, bedrenik, kadulja, timijan, ljubica i dr.

Obrve i brada

Kada ste kožu lica doveli ured, na redu su drugi “detalji”. Vaš izgled uveliko zavisi i od ljepote obrva. One štite oči (zbog toga ih svakog dana milioni žena pa i muškaraca čupaju, dotjeruju i boje). Potez crnim krejonom nema štetnih posljedica. Ali pazite da obrve nakon čupanja dezinficirate: čupanje svake dlake znači ozljedu koju mogu napasti mikrobi. Dobro prirodno dezinficirajuće sredstvo je koncentrirani naljev od listova eukaliptusa; samo za vanjsku upotrebu (5 prstohvata na jednu šoljicu).

Ako su vam obrve (i trepavice) suviše tanke, kratke i rijetke a želite da budu gušće, mažite ih svaki dan naljevom od listova, cvjetova i sjemenki dragoljuba (3 prstohvata za 1 šoljicu). Nekad se govorilo da to “djeluje”. Ništa vam se zlo neće dogoditi ako pokušate. U istu svrhu možete upotrijebiti sok od breze ili potočarke.

Također, osim izgleda obrva i oblik brade nekima je mnogo bitan. Oblik brade imamo od rođenja. Ako je zaista ružna, izvrnuta ili šiljasta, možemo u krajnjem slučaju pribjeći plastičnoj operaciji. Muškarci mogu ružno oblikovanu bradu barem sakriti bradom proroka!

Problem počinje kada se javlja podvaljak ili, još tragičnije, kad se ona podvostručuje. U tome slučaju valja liječiti debljinu ako je ona uzrok tome zlu, a korisne su masaže i vježbe vratnih mišića. U tu svrhu pomoći će i kataplazme od algi, posebno bračića: jod lokalno “rastapa” suvišno salo.

Ljepota usana

Ipak, svi se slažu da usne, od svega pomenutog, imaju najznačajniju ulogu kada je ljepota u pitanju. Taj kružni mišić, pokriven finom i osjetljivom kožom, vrlo je krhak. Osim što su izložene teškim bolestima, usne su izložene i nizu neugodnih oštećenja, posebno herpesu i ispucanosti. Kada se upale (heilitis), pokrivaju ih mjehurići,  a zatim gube pokožicu. Tada se na njima javlja edem ili ekcem.

Uzroci tih bolesti su različiti, ali jedan je od njih često i ruž za usne ili koji drugi moderni proizvod za mazanje usnica. Većinom se tu radi o alergiji na boju koja se nalazi u štapiću. Ne preostaje vam drugo nego da promijenite ruž a novi isprobate na komadiću kože na ruci ili bedru da se vidi kako ćete reagirati.

Kod problema sa usnama morate obavezno vršiti dezinfekciju pomoću bijelog luka, luka, naljeva od listova i cvjetova timijana (3 prstohvata za 1 šoljicu).

 

Mauricevi recepti

Maska ljepote

Za 1 zdjelicu svježeg vrhnja i 1 žumanjak (ili bijelanjak, zavisno od tipa kože): 1 prstohvat rosopasa svježi listovi i cvjetovi), 2 prstohvata crnog sljeza (cvjetovi), 2 prstohvata kupine (listovi i cvjetovi) i 2 prstohvata crvene ruže (latice).

Upotrebljavajte i masku od eteričnog ulja lavande ili kadulje i od ekstrakta borovice i timijana.

Uljepšajte obrve

Evo jednog odličnog recepta za ljepotu obrva (na litru vode: neka kuha 15 minuta): 1 limun (sok), 1 prstohvat čempresa (stucani češeri), 1 prstohvat lavande (cvjetovi), 1 prstohvat bora (pupovi) i 1 prstohvat ružmarina (listovi i cvjetovi).

Ublažavanje podvaljka brade

U tu svrhu pmoći će vam oblozi natopljeni slijedećim uvarkom (na litru vode): 2 prstohvata bračića, 2 prstohvata broća ili žutog ivanskog cvijeća (listovi) i 2 prstohvata lavande (cvjetovi).

(aura.ba)