Biljno ulje lješnjaka – Pomaže kod celulita, strija, proširenih vena i problematične kože

  Ulje lješnjaka se prvenstveno preporučuje u dermalnom korištenju zbog svog izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne kože.

Biljno ulje lješnjaka  (Coryllus avellana) bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E. Zbog svog sastava ulje lješnjaka ima smisla uzimati oralno, mada to nije uobičajeno – osim u egzotičnijem kulinarstvu. Ulje lješnjaka se prvenstveno preporučuje u dermalnom korištenju zbog svog izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne kože.

U njezi kože i kod izrade prirodne kozmetike, biljno ulje lješnjaka se primarno koristi za masnu i mješovitu kožu, te za problematičnu kožu s aknama. Zbog svoje visoke upojnosti vrlo brzo prodire u kožu i ne ostavlja masan trag. Isto tako, zbog svojeg adstringentnog svojstva povoljno djeluje na kožu s proširenim porama. Kožu tonizira i zateže i na taj način održava njenu elastičnost i čvrstoću.

 Recept za masnu kožu

30ml biljnog ulja lješnjaka

6 kapi eteričnog ulja biljke elemi

6 kapi eteričnog ulja eukaliptus dives

6 kapi eteričnog ulja mirta cineol

Preporučeni hidrolati za masnu kožu su neroli, ružmarin verbenon i širokolisna lavanda. Ako postoji problem proširenih pora, dodaje se hidrolat hamamelisa. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Način korištenja mješavine: na čisto lice obilato nanesite hidrolat (neroli ili mješavine gore navedenih hidrolata). Najbolje je nasprejati na lice. Dok je lice još mokro od hidrolata nanesite 1-2 kapi uljne mješavine i dobro umasirajte u kožu. Ovim načinom korištenja koži pružate sve blagodati kreme (i vodenu i lipidnu fazu), ali bez dodatka emulgatora.

Recept za masnu kožu s aknama

30ml biljnog ulje lješnjaka

6 kapi eteričnog ulja eukaliptus dives

6 kapi eteričnog ulja čajevca

6 kapi eteričnog ulja širokolisne lavanda

Preporučeni hidrolati za masnu i problematičnu kožu su neroli, ružmarin verbenon i širokolisna lavanda, uz dodatak antibakterijskih hidrolata čajevca ili timijana linalola. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Kombinaciju uljne mješavine i hidrolata koristite kako je navedeno kod recepta za masnu kožu.

 Recept za mješovitu kožu

30ml biljnog ulja lješnjak

9 kapi eteričnog ulja ružmarina verbenona

9 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande

Preporučeni hidrolat za mješovitu kožu je ružmarin verbenon, ali je vrlo korisno dodati i hidrolat širokolisne lavande. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Način korištenja hidrolata i uljne mješavine je isti kao i kod masne kože.

 

 Primjena kod problema s venama i kapilarama

Biljno ulje lješnjaka je preporučljivo koristiti iz dva razloga: vrlo brzo se upija u kožu, te na taj način omogućava eteričnim uljima da što prije prodru u organizam i započnu sa svojim ciljanim djelovanjem. Drugi razlog je što lješnjak učvrščuje kapilare, potiče regeneraciju stanica, te pospješuje cirkulaciju. Mješavina pomno odabranih eteričnih ulja i biljnog ulja lješnjaka čini sinergiju koja vrlo brzo i učinkovito rješava probleme proširenih i/ili upaljenih vena, te popucalih kapilara. Redovnim i ispravnim korištenjem već nakon sedam dana osjeti se značajno poboljšanje u smislu smanjenja bolova i osjećaja težine u nogama.

Osnovni recept za proširene vene

100ml biljnog ulja lješnjaka

10ml eteričnog ulja čempresa (oko 250 kapi)

Napomena: Iako je po cijeni dosta skuplje od čempresa, eterično ulje tršlje je izuzetno učinkovito u mješavinama za proširene vene. Preporučuje se korištenje mješavine koja sadrži 100ml biljnog ulja lješnjaka, 5ml eteričnog ulja tršlje i 5ml eteričnog ulja čempresa.

Uz lješnjak, biljno ulje koje se povezuje s poteškoćama s venama je kalofil (tamanu). Treba ga dodati 20% u mješavinu (napr. 20ml kalofil i 80ml lješnjak).

Recept za popucale kapilare

100ml biljnog ulja lješnjaka

60 kapi eteričnog ulja limuna

60 kapi eteričnog ulja lavandina abriala

60 kapi eteričng ulja čempresa

60 kapi eteričnog ulje smilje

 

Mješavina se nanosi na zahvaćena područja dva puta dnevno u tankom sloju.

 

 Recept za popucale kapilare na licu

30ml biljnog ulja lješnjaka

6 kapi eteričnog ulja lavandina abriala

6 kapi eteričnog ulja smilje

6 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Mješavina se može koristiti kao svakodnevno ulje za njegu lica.

 Recept za prevenciju strija

20ml biljnog ulja ploda divlje ruže

10ml biljnog ulja lješnjaka

10 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

 

Ovu mješavinu mogu koristiti trudnice od 3. mjeseca trudnoće na dalje. Mješavina se nanosi na problematična područja (stomak, donji dio leđa, grudi, stražnjica i bedra) dva puta na dan, u tankom sloju. Ulje će se najbrže upiti ako se nanosi na mokru ili vlažnu kožu (na primjer odmah nakon tuširanja).

Treba uzeti u obzir da nastanak strija tokom trudnoće ovisi i o vrsti kože i njenoj elastičnosti, tako da i uz redovno korištenje strije mogu nastati. No, upotrebom ove mješavine, čak i kod kože sklone „pucanju“, strije će se pojaviti u puno blažem obliku.

Mješavina za tretman ožiljaka

20ml biljnog ulje ploda divlje ruže

10ml biljnog ulja lješnjaka

14 kapi eteričnog ulja ružmarina verbenona

10 kapi eteričnog ulja smilja

10 kapi eteričnog ulja ljekovite kadulje

Ova mješavina se može koristiti za ožiljke nastale nakon operativnih zahvata, zbog trauma ili oštećenja od sunca. Treba se nanositi dva puta na dan u tankom sloju. Kao i kod strija, prve rezultate očekujte nakon 6 mjeseci. Zbog udjela eteričnog ulja ljekovite kadulje, nije prigodno za korištenje na licu.

 Mješavina za celulit

90ml biljno ulje lješnjak

90 kapi eterično ulje atlaski ili himalajski cedar

15 kapi eterično ulje borovica (bobice)

30 kapi eterično ulje čempres

30 kapi eterično ulje ružmarin cineol

15 kapi eterično ulje limunski eukaliptus ili limunska trava

15 kapi eterično ulje ljekovita kadulja

15 kapi eteričnog ulja limuna

Ovo je već poznata i puno puta potvrđena receptura za tretiranje celulita. Pomaže u razgradnji masnih stanica, potiče limfu i rad bubrega, ubrzava cirkulaciju i pomaže u uklanjanju viška tekućine u organizmu. Potrebno je redovno korištenje – dva puta na dan mazati u tankom sloju. Rezultati se mogu očekivati već nakon mjesec dana.