Biljni flasteri “tope” temperaturu

Kad lijekovi zakažu, ili ih ne treba previše koristiti, sjetite se da temperaturu dobro skidaju i narodni oblozi, bilo da su naši, ili sa dalekog istoka, poznati kao biljni flasteri

Šta učiniti kada toplomjer “proključa”, a lijekovi protiv temperature ne djeluju, ili ih restriktivno treba koristiti?

Visoka temperatura i otoci mogu da se smanje hlorofilnim, ili tofu flasterom, ali dobri rezultati mogu da se postignu i oblogom od krompira i zelenog lisnatog povrća.
Osnovno je da su prirodni lijekovi veoma djelotvorni i da nemaju neželjene efekte, pa mogu češće da se koriste od antiflamatornih lijekova.

Neke od biljnih obloga i flastera za snižavanje temperature koristile su i naše nane, a dio nalazimo u drevnoj kineskoj medicini. Namijenjeni su svim slučajevima i ne stvaraju mučninu, pečenje u želucu, povraćanje ili alergijske reakcije. Prave se jednostavno od odabranih biljaka, bijelog brašna i gaze. Flaster može da se stavi na čelo, sa strane iznad ušiju, na potiljak, ili vrat.

Taro flaster

Taro (Colocasia esculenta) je korijen sličan krompiru, koji raste u žarkim regionima. Koristi se svjež, ili u prahu (može da se kupi i u našim prodavnicama, nazivi su “suhi led” ili “albi prah”).

Napravite smjesu od 90% albi praha, 5 – 10% rendanog korijena đumbira, bijelog brašna i hladne vode, da bi se dobila ljepljiva smjesa.

Taro flaster izvlači i toksine iz kože. Držite najduže tri sata na koži, a ako se ranije osušio – uklonite ga.

Hlorofilni flaster

List blitve, ili kupusa, maslačka ili špinata isijecite i izgnječite da pusti sok i dodajte 10 – 20% bijelog brašna, da dobijete homogenu pastu. Sjedinjenu masu razmažite na gazu i privijte na čelo, ili stopala. Ostavite da djeluje nekoliko sati.

Listovi ovih biljaka dobro apsorbuju toplotu i snižavaju povišenu temperaturu.

Flaster od krompira

Oljuštite i izrendajte krompir i napravite sočnu pastu, tako što ćete dodati malu količinu bijelog brašna. Nanesite je na gazu i stavite direktno na kožu.

Ovaj flaster odlično apsorbuje visoku temperaturu i posebno je pogodan za djecu. Kada se osuši, zamijenite oblog svježim.

Oblog zelene magme

Uporno blago povišenu temperaturu kojoj nismo sa sigurnošću utvrdili uzrok, možemo da uklonimo pastom od čistog hlorofila, koja može da se kupi u apotekama pod nazivom “zelena magma” (lišće mladog ječma).

U 2 kašičice zelene magme dodajte malo hladne vode i napravite pastu, koju uz pomoć gaze direktno nanosite na kožu.

Tofu flaster

Tofu (sir od soje) koristi se i za snižavanje visoke temperature. Iscijedite komad tofua, dodajte oko 5% rendanog đumbira i 10% bijelog brašna. Smjesu razmažite na gazu i stavite direktno na kožu.

Flaster se brzo suši i treba ga često mijenjati. Smiruje i zapaljenske procese, smanjuje i sprječava otoke poslije povreda.

UPOZORENJE: Ne stavljajte tofu flaster kada je visoka temperatura posljedica malih boginja, osim ako je temperatura izuzetno visoka (iznad 40 stepeni Celzijusa).

Flaster bijele repe

Nastružite 1/3 korijena dajkona (Raphanus sativus), iscijedite i stavite na gazu. Oblog privijte na čelo ili stopala, 15-tak minuta, a kada se osuši zamijenite ga odmah svježim.

Ima rashlađujući efekat, snižava temperaturu, ublažava modrice i bolove kod povreda.

NAPOMENA: Kod osjetljive kože može da izazove i crvenilo.

(aura.ba)