BILJNE RECEPTURE ZA BOLJU CIRKULACIJU: NAPICI KOJI POMAŽU DA KRV PROSTRUJI

Ako patite od slabe prokrvljenosti ili želite da je poboljšate, predlažemo napitke od nekoliko biljaka koji su provjereni borci protiv loše cirkulacije.

Loša cirkulacija može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme, a da do toga dođe najčešći su razlog masne naslage na zidovima krvnih sudova. Zato je pravilna ishrana preduslov dobrog krvotoka, a da krv brže prostruji pomažu i svakodnevna rekreacija kao i različiti biljni čajevi. Ako patite od slabe prokrvljenosti ili želite da je poboljšate, predlažemo napitke od nekoliko biljaka koji su provjereni borci protiv loše cirkulacije.

 Hajdučka trava (Achillea millefolium)

List i cvijet sadrže vitamine K i C, karotin, etarsko ulje, gorku materiju ahilein i flobatanin. Koristi se: – protiv slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, da poboljša viskoznost krvi, protiv arterioskleroze i za zaustavljanje krvarenja

RECEPT OD HAJDUČKE TRAVE ZA BOLJU CIRKULACIJU: 50 g hajdučke trave, 50 g čkalja i glavica bijelog luka.

Hajdučku travu i čkalj usitnite a bijeli luk isjeckajte i sve pomiješajte. Kašiku mješavine prelijte sa dva decilitra tople vode i kuhajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite sa vatre, poklopite, sačekajte da se čaj ohladi do temperature tijela, procijedite i popijte prije jela.

Kukuruz (Zea mays)

Osim vlakana i folne kiseline, koju sadrži i zrno, kukuruzna svila obiluje i vitaminom K, saponozidima, taninima, etarskim uljem i salicilnom kiselinom. Koriste se da snize povišen holesterol, protiv srčanih bolesti i za bolju cirkulaciju

RECEPT OD KUKURUZNE SVILE ZA BOLJU CIRKULACIJU: kašika osušene svile i 3 dl vode.

Kukuruznu svilu dodajte vreloj vodi i kuhajte tri minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, poklopite i prohlađen čaj procijedite. Pijte tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Vinova loza (Vitis vinifera)

Listovi obiluju taninom, polifenolima, vitaminom P, organskim kiselinama i taninima. Koristi se da poboljša cirkulaciju, za jačanje vena i kapilara i protiv celulita.

RECEPT OD LISTOVA VINOVE LOZE ZA BOLJI KRVOTOK: 10 g listova vinove loze,  5 g listova maslačka i 5 g korijena maslačka.

U pola litra proključale vode sipajte tri kašike mješavine i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Prohlađen čaj procijedite i pijte tokom dana u tri doze poslije jela.

Maslačak (Taraxacum officinale) 

Ljekoviti su svi dijelovi biljke, a korijen izvađen u jesen ili rano proljeće, obiluje inulinom. Sadrži i gorke heterozide, masne kiseline i šećere. U listovima ima inuzita, sluzi, šećera i smole. Koristi se za snižavanje šećera, holesterola i triglicerida, da poboljša cirkulaciju i protiv starenja

RECEPT OD LISTOVA MASLAČKA ZA BOLJU PROKRVLJENOST: 10 g suhih listova maslačka, 2,5 dl vode i 1 kašičica meda.

Listove prelijte hladnom vodom i poklopite. Poslije 12 sati zagrijavajte na tihoj vatri a kad provri kuhajte pet minuta. Kad se malo ohladi dodajte med, pa šoljicu čaja popijte ujutru natašte, a ostatak tokom dana u gutljajima.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)

Koriste se kora i jezgra sjemena to jest ploda. Obiluju skrobom, a sadrže i saponine, ulje, bjelančevine, glikozid eskulin, gorke materije, sterol i vitamine B1, K i C. Koristi se za liječenje proširenih vena, da poboljša perifernu cirkulaciju i protiv hemoroida.

RECEPT OD DIVLJEG KESTENA ZA PERIFERNU CIRKULACIJU: 10 g jezgara divljeg kestena i 1 litar vode.
U prikladnoj zdjeli dobro istucajte plod (gotovo do praha), prelijte vodom i zagrijvajte na tihoj vatri. Kad provri kuhajte pet minuta, sklonite sa ringle, procijedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu čaja.

SAVJET PLUS: Posebno možete da skuhate čaj od šipurka, kamilice ili majčine dušice, da ga pomiješate sa čajem od divljeg kestena i pijete po šolju miješanog čaja, tri puta dnevno. (aura.ba)