Biljna preventiva: Oblozima od peršuna, luka i vodopije protiv raka dojke!

Za uspješno liječenje tumora dojke, najvažnije je blagovremeno otkrivanje bolesti. Samopregled i redovna kontrola kod ljekara mogu spasiti život, a ponovna pojava kvržica može se spriječiti biljnim oblozima i čajevima

Promjene na grudima, veoma su česta pojava kod žena, naročito u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, kada su dojke osjetljive na hormone jajnika – estrogen, progesteron, hormon hipofize prolaktin, pa postaju bolne na dodir i povećavaju se po obimu i gustini. Međutim, na dojkama, kao i na ostalim organima, mogu da se pojave izrasline malignog i benignog karaktera. Ukoliko tokom samopregleda primijetite bilo kakvu promjenu na grudima, obavezno se obratite ljekaru.

Vrste čvorića

Ciste su šupljine u mliječnom kanalu ispunjene tečnošću koja može biti providna, mliječna, krvava ili braon boje. Ukoliko se utvrdi da se radi o cistama, ljekar će provjeriti da li tečnost iz njih može da se eliminiše iglom, ili mora da se odstrani hirurški. Fibrocistične dojke, drugi je naziv za pojavu dobroćudnih grozdastih cista u mliječnim kanalima, najčešće pred menstruaciju. Veoma su česte i u velikom broju slučajeva ne predstavljaju rizik od pojave raka dojke.

Fibroadenom je mala, dobroćudna, čvrsta tumorska masa, tvrda na dodir, ali nije bolna. Obično se može napipati prilikom samopregleda i to kao mala, glatka kuglica koja nije opasna, ali bi je trebalo pratiti i, ako se poveća, odstraniti. Limfne žlijezde u pazušnim jamama mogu da oteknu, a u tom slučaju ljekar propisuje odgovarajuću terapiju i, po potrebi, preporučuje hiruršku intervenciju (ako su duže vrijeme otečene).

Kancerogeni čvorić je tvrd kao kamen, ima nervne ivice i ne boli na dodir. Ljekar će, ako posumnja na kancer, uputiti ženu na sve potrebne preglede, nakon čega će predložiti adekvatno liječenje.

Liječenje

Postoji nekoliko dijagnostičkih metoda kojima se utvrđuje vrsta promjena na dojkama: rendgensko snimanje, ultrazvuk, CAT skener, magnetna rezonanca i mamografija. Ljekar će utvrditi da li je potrebno samo pratiti stanje izrasline, što zahtijeva redovne kontrole, ili je neophodno hirurško odstranjivanje oboljelog dijela, odnosno cijele dojke.

Fitoterapija se preporučuje kao dopuna liječenja, a savjetuje se i kao preventiva, kako bi se spriječilo ponovno stvaranje izrasline.

  Prvih 8 dana

 

 • Pomiješati 2 supene kašike sitno zdrobljenog lista i cvijeta dimnjače i supenu kašiku lista i korjena vodopije. Mješavinu sipati u 600 ml ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta, a zatim procijediti i zasladiti medom. Piti po 200 ml prije doručka, ručka i večere

 

 • U toku dana piti čaj napravljen od supene kašike sitno zdrobljenog pelinovog lista, lista i cvijeta hajdučke trave, kičice, lista i korjena maslačka, vodopije, jagode, lista koprive, rizoma pirevine, zrelih klekinja, cvijeta zove, crvenog šipka, lista i cvijeta kantariona, igličastih listova bora, lista matičnjaka i peršuna. Sve ovo sipati u 2,4 l ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 90 minuta, a zatim procijediti i zasladiti medom. Piti dnevno 1,2 l i to po 200 ml prije i poslije jela (3 puta dnevno). Ovaj čaj kuha se 2 dana.

 • Cijele dojke obrisati ljutom prepečenicom, namazati ih običnim uljem, pa staviti sitno isjeckan crveni luk i preko toga lanenu krpu. Oblog držati prije i poslijepodne, po četiri sata, svaki drugi dan. Nakon skidanja obloga, dojke oprati odvarom od 8 supenih kašika zdrobljenog lista koprive i 4 supene kašike lista i cvijeta kantariona koji se sipa u 2 l ključale vode. Ostaviti da odstoji 90 minuta, a zatim procijediti. Nakon toga, dojke namazati kantarionovim uljem.

Narednih 12 dana

 • Napraviti mješavinu od po 1 supene kašike sitno isjeckanog lista celera, matičnjaka, lista i cvijeta kičice, zovinog cvijeta, zrelih plodova crvenog šipka, lista rastavića, igličastih listića bora, lista kupine, lista i cvijeta dimnjače, lista breze, lista i cvijeta srdačice, zrelih klekinja i rizoma pirevine. Sve ovo sipati u 2,4 l ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 90 minuta, a zatim procijediti i zasladiti medom. Piti dnevno 1,2 l i to po 200 ml prije i poslije jela (3 puta dnevno). Čaj kuhati za 2 dana.

 

 • Stavljati obloge naizmjenično po 2 dana, i to – prva 2 dana, oblog od crvenog luka, druga 2 dana oblog od 2 veće crne rotkve, koje se oljušte, izrendaju, zatim se to sipa u litar surutke i ostavi da odstoji 2 sata. Staviti u lanenu krpu i priviti na dojke.

 

 • Prije stavljanja obloga, dojke obrisati ljutom prepečenicom, a zatim ih namazati kantarionovim uljem. Nakon skidanja obloga, dojke oprati odvarom koji se pravi od po 3 supene kašike sitno isjeckanog lista koprive, cvijeta kamilice i zove. Sve sipati u 2 l ključale vode. Ostaviti da odstoji 90 minuta, procijediti i koristiti.

Narednih 20 dana

 

 • Napraviti mješavinu od po supene kašike sitno isjeckanog zovinog cvijeta, zrelih plodova crvenog šipka, igličastih listova bora, lista i cvijeta kantariona, lista koprive, lista i cvijeta hajdučke trave, lista pelina, peršunovog lista, lista divlje nane, breze, nadzemnog dijela troskota, lista i cvijeta dimnjače i cvijeta kamilice. Sve ovo sipati u 2,4 l ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta, a zatim procijediti i zasladiti medom. Piti dnevno po 1,2 l i to po 200 ml prije i poslije jela (3 puta na dan).

 

 • Narednih 20 dana, prije i poslijepodne, dojke namazati rakijom od kantariona koja se pravi od 8 supenih kašika lista i cvijeta kantariona koji se sipaju u 1 l rakije. Zatvoriti flašu i držati je 20 dana u toploj sobi ili pored prozora, na suncu. Svaki dan promućkati flašu više puta. Nakon toga, procijediti kroz gazu. Nakon rakije, dojke namazati kantarionovim uljem, pa staviti oblog, naizmjenično ovim redom – prvog dana: od jedne šake isjeckanog peršunovog lista, 3 supene kašike svježeg orahovog lista i 4 supene kašike meda.

 

 • Drugog dana: od 3 isjeckane crne rotkve i litar razblaženog vinskog sirćeta. Oblog od rotkve svakih sat vremena kvasiti vinskim sirćetom. Trećeg dana: od jelove i borove smole razblažene u maloj količini vode. Četvrtog dana: od isjeckanog crnog luka. Nakon skidanja obloga, dojke oprati odvarom koji se koristio i prethodnih 12 dana.

 Posljednjih 20 dana

 

 • Napraviti mješavinu od po 2 supene kašike sitno isjeckanog lista breze, nadzemnog dijela troskota i po supenu kašiku lista rastavića, lista i cvijeta hajdučke trave, kičice, zovinog cvijeta, igličastih listova bora, zrelih crvenih plodova šipka, lista i cvijeta kantariona, peršunovog lista i lista celera. Mješavinu sipati u 2,4 l ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta, a zatim procijediti i zasladiti medom. Piti dnevno 1,2 l i to po 200 ml prije i poslije jela (3 puta dnevno). Čaj može da stoji dva dana. Ovaj čaj piti 20 dana.

 

 • Prva 4 dana stavljati obloge od isjeckanog crnog luka, druga 4 od borove i jelove smole razblažene u malo vode, naredna 4 od po 2 šake sitno isjeckanog svježeg peršunovog lista i orahovog lista, naredna 4 dana koristiti obloge od crne rotkve koja se drži u surutki od mlijeka i posljednja 4 dana koristiti obloge pripremljene od po 2 šake isjeckanog svježeg peršunovog i orahovog lista i 4 supene kašike meda. Sve ove obloge držati ujutru i uveče po 5 sati. Prije stavljanja obloga namazati dojke rakijom od kantariona, a kasnije kantarionovim uljem. Nakon skidanja obloga, dojke oprati odvarom koji se pravi od 4 kašike sitno zdrobljenog lista koprive, cvijeta zove, lista i cvijeta hajdučke trave i lista žalfije. Mješavinu sipati u 2,4 l ključale vode. Ostaviti da odstoji 90 minuta, nakon toga procijediti i koristiti.

Mehlemi

Prvih 10 dana koristiti mehlem koji se pravi od po supene kašike sitno sjeckanog lista ranjenika, lista kupine, lista i cvijeta kantariona i 3 supene kašike meda. Sve to dobro izmiješati i ovim mehlemom mazati bolna mjesta ujutru, u podne i uvečer. Preko melema staviti gazu, vatu i odozgo zavoj. Mehlem držati po 2 sata, a nakon skidanja obloga isprati čajem od kamilice.

Narednih 10 dana koristiti mehlem koji se pravi od po supene kašike sitno zdrobljenog lista koprive, lista tatule, lista kupine i 3 supene kašike meda. Sve to dobro izmiješati i ovim mehlemom mazati bolna mjesta ujutru, u podne i uvečer. Preko melema staviti gazu, vatu i odozgo zavoj. Mehlem držati po 2 sata, a nakon skidanja obloga, dojke isprati odvarom koji se pravi od po 3 supene kašike sitno zdrobljenog lista koprive, cvijeta kamilice i zove. Sve sipati u 2 l ključale vode. Ostaviti da odstoji 90 minuta, procijediti i koristiti.

 Kantarionovo ulje

Recept za brzo pravljenje ulja: 8 supenih kašika lista i cvijeta kantariona sipati u litar ulja. Zatvoriti u flašu i obmotati krpom. Spustiti u lonac sa mlakom vodom i 9 sati zagrijavati vodu do tačke ključanja. Skloniti lonac sa šporeta da se ohladi i nakon 8 sati procijediti ulje kroz gazu.

Recept za kvalitetnije ulje: 8 supenih kašika lista i cvijeta kantariona sipati u litar ulja. Flašu držati zatvorenu u toploj sobi ili pored prozora, na suncu, 30 dana. Svaki dan promućkati flašu više puta. Nakon mjesec dana, procijediti ulje kroz gazu i koristiti ga.

(aura.ba)