Biljna medicina: “ZELENI DOKTORI“ LIJEČE SARKOM

Sarkom  je maligno oboljenje potpornog i vezivnog tkiva – kostiju, tetiva, hrskavice, masnog tkiva, krvnih sudova i mišića. Riječ ˝sarcoma˝ je grčkog porijekla i u bukvalnom prijevodu označava ˝bujanje mesa˝, a može da se javi bilo gdje u tijelu, mada se najčešće sreće duboko u ekstremitetima. Učestalost ovih tumora u odnosu na ostale veoma je mala (čine se 1% svih malignih oboljenja odraslih), dok je u dječijem uzrastu znatno veća.

 Zašto su sarkomi opasni?

Sarkom se vrlo često kasno otkriva, kada već metastazira ili toliko naraste da ne postoji mogućnost da se odstrani hirurški. Takođe, nerijetko se dešava da se pogrešno dijagnostikuje kao sportska povreda, jer se većina ovih tumora javalja na ekstremitetima. Ono što otežava liječenje jeste činjenica da neke podvrste sarkoma postaju otporne na terapiju, pa se njome ne postižu dobri rezultati.

Sarkom, kao i većina malignih tumora, u početnom stadijumu ne daje simptome. Tumor se, ne izazivajući nikakve tegobe, širi potiskujući okolno tkivo, koje zbog svoje elastičnosti počinje da trpi tek u kasnim fazama bolesti.

Prvi znaci su obično bezbolne kvržice ispod kože i otoci na različitim djelovima tijela, dok tek sa rastom tumora počinju da se ispoljavaju i drugi simptomi u vidu bolova i osjetljivosti zahvaćenih organa ( bol u kostima, neurološki deficiti u slučaju metastaza na kičmi, kašalj u slučaju metastaza na plućima…)

S obzirom na to da postoji veliki broj različitih bolesti koje se manifestuju sličnim simptomima, jedini pouzdan način da se postavi precizna dijagnoza jeste biopsija tumorske promjene, koja se dopunjuje imunohistohemijskim bojenjem, kako bi se povećala preciznost dijagnoze.

Materijal se dalje šalje na patohistološku analizu koja otkriva tip i stepen malignosti tumora. U dodatne dijagnostičke testove spadaju analize krvi (krvna slika i biohemijske analize), magnetna rezonanca, skener grudnog koša i stomaka, scintigrafija skeleta, a sve to sa ciljem da se ispita koliko je bolest raširena. Na osnovu sakupljenih podataka određuju se stadijum bolesti i adekvatna terapija.

Liječenje i ishrana

Standardni način liječenja sarkom jesu operacija, zračenje i hemoterapija. Osim hirurškog uklanjanja primarnog tumora, moguće je odstraniti i metastaze. Primjena radioterapije i hemoterapije moguća je prije operacije, kako bi se smanjilo kacnerozno tkivo i omogućili uslovi za operaciju, ali i nakon zahvata – da bi se uništile preostale ćelije raka.

Preporuka je da se o pacijentima oboljelim od sarkoma brine čitav tim stručnjaka različitih specijalnosti, uključujući onkologe, radiologe, hirurge, patohistologe, medicinske sestre i tehničare sa iskustvom.

U slučaju svih vrsta kancera, promjena u načinu ishrane predstavlja obavezan dio terapije. Danas postoji mnogo različitih pristupa, uključujući gladovanje, liječenje presnom hranom i makrobiotikom, pa je čovjeku teško da napravi izbor.

U svakom slučaju, preporuka je da se iz ishrane izbace sve namirnice životinjskog porijekla, šećer jer hrani i podstiče rast malignih ćelija, bijelo brašno, alkohol, gazirani sokovi, ali i sva druga industrijska hrana, kao i ona koja sadrži emulgatore i konzervanse.

Tokom liječenja važno je voditi računa i o umjerenom konzumiranju hrane – treba izbjegavati presjedanje i ne večerati nakon 17 sati, dok pauza između obroka treba da bude oko četiri sata. Vrlo je važno voditi računa o tome da se unosi što više baznih namirnica, kako bi se smanjila kiselost krvi, što je jedan od preduslova za razvoj raka.

Jutro započeti voćnim sokom

Ujutru na prazan stomak treba piti sokove od cijeđenog voća (grejpfrut, limun, narandža ) i jesti što više sezonskog voća, a pola sat nakon toga može da se unese i doručak u vidu integralnih žitarica ( proso, integralni pirinač, ovas) i obavezno oko 20 komada sirovih badema. Neophodno je piti što više vode, čajeva i cijeđenih sokova, i konzumirati što više svježe salate.

Posebno treba istaći namirnice koje imaju dokazano antikancerogeno dejstvo, a pomaže i tokom primjene hemoterapije – bijeli luk, maslinovo ulje, maline, jagode, borovnice, kopriva, cvekla, mrkva…

Uz ručak je dobro pojesti oko 25 koštica kajsija jer sadrže vitamin B 17 koji dokazano uništava maligne ćelije. Sok od pšenične trave takođe pokazuje odlične rezultate u liječenju mnogih vrsta raka, te je svakako korisno uvrstiti ga u ishranu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dokazani borac protiv raka, jer sadrži polifenole, uključujući katehine- smanjuju rast novih krvnih ćelija koje hrane tumor. Osim toga, snažan je antioksidans i efikasno ukljanja otrove iz tijela, pa samim tim uništava ćelije raka.

Kašičicu čaja preliti vrelom, ali ne ključalom vodom i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Piti svježe pripremljen napitak, tri puta na dan.

 Ehinacea

Tradicionalno se koristi kao imunostimulator, a istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog sočnog ploda umnogome ublažava tegobe nastale uslijed hemoterapije. Takođe, dokazano je da ehinacea u kombinaciji sa ženšenom poboljšava ćelijski imunitet, naročito kad je riječ o T-limfocitima (˝ćelijama ubicama˝) tako da je organizam i bez hemoterapije sposoban za borbu.

Mješavina bilja (Brojsov čaj)

Ravnu kašiku žalfije staviti u pola litra ključale vode i ostaviti da vrije tri minute. Skloniti sud sa vatre i dodati prtohvat matičnjaka, kantariona i nane. Poslije toga sve ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta.

Čaj procjediti i podjeliti na dva jednaka dijela. Prvu polovinu popiti ujutru prije doručka, a drugu ohlađenu prije večere.

Kombinovana terapija

Pola sata prije doručka i večere piti po šolju čaja od rastavića, a preko dana litar i po čaja od mješavine koa se sastoji od 300 g nevena, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive ( sve dobro pomješati).

Ovaj čaj, ako je moguće, piti šest puta dnevno ( u razmacima po jedan sat) , a preporučuje se da mu se dada tri do pet kapi soka od zečje soce ( kiselina djeteline).

 Hajdučka trava

Ovo je jedna od biljaka koje se u narodnoj medicini najčešće koriste za liječenje karcinoma. Pritom, jača krv što je takođe čini pogodnom za osobe koje se liječe od raka, a dokazano pomaže i u oporavku organizma nakon hemoterapije.

Priprema čaja: kašiku biljke popariti sa 2,5 dl vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti više puta dnevno.

(aura.ba)