KAKO POBIJEDITI ALKOHOLNO LUDILO I OVISNOST!?

Listovi šumske jagode pomažu pri izlučivanju mokraće i smirivanju živaca.

Iako je konzumacija alkoholnih pića dio kulture skoro svakog ljudskog društva, tek s pojavom industrijske revolucije se alkoholizam počeo shvaćati kao ozbiljan zdravstveni problem. Alkohol direktno uništava sve ćelije i tkiva, dok indirektno djeluje tako što izaziva poremeđaje metabolizma, šećera, proteina, masti…

Pored redovne terapije i medicinskih lijekova, otkriveno je da se alkoholizam može uspješno liječiti i ljekovitim biljem. Majčina dušica, ruzmarin i kantarion samo su neke od travki koje pomažu da se eleminiše ova teška bolest.

Alkoholizam  je bolest pojedinca , ali i društva, na koju se nažalost ne obraća previše pažnje. Popijeni alkohol se putem krvi doprema do svakog dijela ljudskog organizma, a česta i pretjerana upotreba žestokih pića može dovesti do velikih zdravstvenih problema i komplikacija.

Razgradnja i eliminacija popijenog alkohola vrši se oksidacijom ovog jedinjenja u jetri, a dio se oslobađa preko disajnih organa, mokraćnih puteva i znojenjem. Ljekovito bilje može da bude veoma korisno u liječenju alkoholizma i ublažavanju tegoba koje izaziva ta teška bolest. Posljedice pretjeranog konzumiranja alkohola mogu se sanirati uz pomoć bilja koje utiče na izbacivanje tečnosti iz organizma, ublažavanje depresije, eleminisanje napetosti živaca, ali i smanjenje želje za alkoholom .

Naravno, za potpuno izlječenje najvažnija je prije svega jaka volja i pristanak alkoholičara da počne da se liječi.

Osim ublažavanja posljedica alkoholizma, vrlo je bitno otkloniti ili bar umanjiti uzroke koji su doveli do ove bolesti. Veoma često to je depresija i delirium tremens, odnosno alkoholno ludilo, koje se javlja kao posljedica toksičnog dejstva alkohola, obično kod ljudi sklonih prekomjernom pijenju.

Kada nastupi delirium, bolesnik osjeća strah i ne može da zaspi. Ne zna koji je dan, mjesec, godina, niti gdje se nalazi. Najčešće djeluje uplašeno i zbunjeno, ali je moguće i agresivno ponašanje prema okolini. Zbog pomanjkanja vode u organizmu, javljaju se snažne halucinacije, koje su često zastrašujućeg karaktera i uklapaju se u opštu sliku straha i nemira. Alkoholno ludilo može trajati od dva do pet dana, a završava se naglo, tkz. terminalnim snom iz kojeg se bolesnik budi iscrpljen ali bistar i mudar.

Na sreću, mnoge trave su se pokazale korisnim u olakšavanju tegoba alkoholnog ludila koje je izazvano iznenadnim prestankom konzumiranja alkoholnih pića.

BILJNOM TERAPIJOM VRATITE JETRU U ŽIVOT

Jetra je jedan od najvažnijih organa u čovjekovom organa u čovjekovom organizmu, i prva je na udaru zbog prevelike konzumacije alkohola. Prvi stadij oštećenja jetre je alkoholna hepatoza, odnosno nagomilavanje masti u jetri i tada dolazi do njenog uvećanja. Prestankom konzumiranja alkohola ona donekle obnavlja svoje funkcije, pri čemu od velike pomoći mogu biti ruzmarin i kantarion.

Cvjetovi i listovi ruzmarina su poznati po svojoj ljekovitosti, koje dovode do poboljšanja i funkcije jetre i sekrecije žuči. Čaj od ruzmarina se može koristiti za poboljšanje zdravlja cjelokupnog organizma, uključujući zdravlje mozga, srca i jetre. Uzmite 30 g ruzmarina, 60 g rosopasa i po 20 g lazarkinje i krušine kore. Sve sastojke dobro usitnite i izmješajte. Za jednu šoljicu čaja biće vam dovoljne dvije kašike ove mješavine. Pijte ujutro natašte i uveče prije spavanja.

U narodu poznat kao lijek za sto bolesti, kantarion se opravdano koristi u medicini, veterini i kozmetičkoj industriji. Uzmite 1 kašičicu suhih cvjetova i listova kantariona ili dvostruko veću količinu svježih, prelijte sa 2,5 dl vrele vode, i ostavite da odstoji 10 – 15 minuta.

Procijedite i zasladite 1 kašičicom meda. U prva tri dana u čaj je poželjno dodavati prašak od aloje – koliko stane navrh noža. Piju se po dvije šoljice tokom dana, u gutljajima.

ŽUTI NOĆURAK, MAJORAN I VALERIJANA SMANJUJU ŽELJU ZA ALKOHOLOM

Ulje od  žutog noćurka može biti vrlo korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom na to da alkohol sprječava pretvaranje linolenske u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije koja podstiče potrebu za alkoholom. Osim što smanjuje depresiju, ulje žutog noćurka posredno eleminiše i želju za pićem.

Za smirenje možete koristiti i majoran. Uzmite 5 do 10 prstohvata osušene biljke na litar ključale vode. Nakon deset minuta čaj procijedite, i po potrebi zasladite i pijte jednu šoljicu prije spavanja.

Valerijana ili odoljen je službena medicinska biljka prema farmakopeji bivše Jugoslavije, Njemačke i Velike Britanije, prvenstveno korijen i tinktura. Valerijana se uglavnom koristi za uspostavljanje živčane ravnoteže. Zbog hemijskog sastava, djeluje na središnji živčani sistem, smanjuje grčenje mišića, reguliše rad srca, i pojačava izlučivanje žuči.
Koristi se u obliku čaja za liječenje akoholizma.

Uzmite jednu kašiku sjeckanog korjena odoljena ili 8 g praška potopiti u 250 ml hladne vode 12 do 16 sati. Tokom dana, 6 puta (svaka dva i po sata) uzimati po jednu kašiku čaja. Ili, kuhajte 3 g korjena valerijane do 5 minuta u pola litra vode, dodati 100 ml vode od matičnjaka. Uzimajte svaki sat po jednu kašiku ove mješavine dok ne osjetite poboljšanje.

NAJBOLJI NARODNI RECEPTI
 
Napitak od majčine dušice

Majčina dušica je pravi lijek protiv alkoholizma i popratne depresije. Šaku majčine dušice prelijte vrućom vodim i poklopite posudu. Nakon što odstoji pola sata, čaj procijedite i pijte svakih petnaest minuta po jednu kašiku. Poslije uzimanja čaja pojavljuje se osjećaj nelagode u stomaku, mučnine, povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljnjim uživanjem alkohola.

Napitak od crvenog luka, peršuna i celera

Čaj od crvenog luka pospješuje mokrenje. Uzmite jednake dijelove luka, recimo dvije glavice, peršun i celer. Ove sastojke lagano kuhajte u 1 litri vode i 8 kašika meda. Pije se toplo četiri puta dnevno po jedna šoljica.

Šumska jagoda

Listovi šumske jagode pomažu pri izlučivanju mokraće i smirivanju živaca. Čaj od jagode se pravi mješavinom od 20 g mladog, osušenog lišća šumske jagode, 5 g lazarkinje i 2,5 g timijana. Sve prelijte s pola litre ključale vode i ostavite poklopljeno 10 minuta, a zatim iscijedite. Čaj pijte tri puta dnevno po jednu šoljicu poslije jela.

Lavanda za smirenje

Čaj od lavande se tradicionalno koristi za smirenje i relaksaciju, prvenstveno zbog svoje umirujuće arome. Pomaže i u liječenju nerava i smiruje lupanje srca. Uzmite tri kašike svježih cvjetova lavande ili 1,5 kašiku osušenih cvjetova lavande. Prelijte sa dvije šolje ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta.  Procijedite i dodajte med i limun po želji. Čaj pijte dva-tri puta dnevno.

(aura.ba)