Biljna i duhovna medicina američkih Indijanaca: Dim žalfije za duševnu iscrpljenost, list duhana protiv pčelinje žaoke

Svaki čovjek i njegovo zdravstveno stanje direktno je povezano sa zakonima prirode. Samo onda kada se vratimo svojim istinskim korijenima i odbacimo težnju ka materijalnim zadovoljstvima bićemo u stanju u potpunosti preporoditi i izliječiti svoje fizičko i emocionalno biće

Američki Indijanci već hiljadama godina njeguju tradiciju liječenja uz pomoć prirodnih preparata. Iako se ovi prastanovnici Amerike međusobno razlikuju po jezicima, kulturi i fizičkom izgledu, kod svih plemena bilo je rašireno  vjerovanje da se svaka ljudska bolest, bilo fizička ili duhovna, može izliječiti miješanjem određenih biljaka i korijena u kombinaciji sa iscjeljujućim ritualima i ceremonijama.

 

Ne liječi se bolest, nego čovjek

Tajne liječenja uz pomoć prirode prenosile su se sa koljena na koljeno čime je osigurana dugojvečnost ove prakse. Starosjedilačka američka medicina prvi put se spominje nedugo nakon otkrića Amerike 1492. godine, i dok se u sjevernoameričkim indijanskim plemenima praktikovala njihova starosjedilačka medicina, na drugom kraju svijeta se istovremeno praktikovala tradicionalna kineska medicina i ajurveda.

Zanimljiva je činjenica da se sve ove tradicionalne medicinske prakse temelje na jednom univerzalnom vjerovanju koje kaže da je svaki čovjek i njegovo zdravstveno stanje direktno povezano sa zakonima prirode. Samo onda kada se vratimo svojim istinskim korijenima i odbacimo težnju ka materijalnim zadovoljstvima bićemo u stanju u potpunosti preporoditi i izliječiti svoje fizičko i emocionalno biće.

Najveća razlika u metodama liječenja američkih Indijanaca i moderne medicine je bilo i ostalo vjerovanje u ulogu koju igra duhovnost u procesu ozdravljenja. Indijanci su svoju djecu učili da su sva bića na planeti međusobno povezana i da sve što nas okružuje, od životinja, rijeka ili planina, ima dušu.

Plemenski šamani imali su najvažniju ulogu u svakom plemenu i tokom rituala iscjeljivanja su se fokusirali na vraćanje duhovne ravnoteže pacijenta, pri tom ne obraćajući pažnju na simptome bolesti već na samog čovjeka i njegove životne navike. Naime, smatralo se da će zli duhovi, odnosno bolest prije napasti osobu koja je puna negativne energije i koja živi nezdravim načinom života.

 

 Ljekoviti dim svetog bilja

Liječenje bilo koje bolesti bi započinjalo razgovorom između šamana i oboljele osobe kako bi se otkrila sama srž bolesti. Čovjek koji se liječi je morao biti potpuno iskren i preuzeti odgovornost za svoja djela koja su ga dovela u stanje bolesti. Nakon što bi čovjek priznao nezdrava djela iz prošlosti, ritual pročišćavanja tijela i duše bi započinjao.

Šaman koji vodi ritual posebnu pažnju bi pridavao uspostavljanju energetskog balansa, i u tu svrhu se koristila posebna ceremonijalna muzika, masaža, ljekovito bilje, čajevi, znojenje i paljenje suhog bilja, sve praćeno ritmičkim pjesmama plesom okupljenih članova porodice i plemena.

Posebno mjesto u kulturi američkih Indijanaca i danas ima dim određenih biljaka, za koji se vjeruje da predstavlja direktnu vezu sa duhovnim svijetom. Tokom rituala iscjeljenja, šamani bi u svojim šatorima često palili suho bilje, najčešće kadulju, ružmarin i cedar. Ovo su bile svete biljke indijanskih naroda i palile su se u svrhu čišćenja duše i uma oboljele osobe, kao i svrhu pročišćavanja životnog prostora.

Dim je predstavljao neku vrstu kanala koji je oboljelu osobu povezivao sa višim svijetom i duhovima njegovih predaka koji su ga savjetovali i liječili njegovu umornu dušu. Zapaljene biljke bi stvarale gusti i mirisni dim koji je upijao bolest i negativnu energiju, koje bi se zajedno sa dimom vinuli u nebo i nestali.

Dužina trajanja ovih rituala bi zavisila od težine stanja u kojem se čovjek nalazio, nekada bi liječenje bilo gotovo isti dan, a nekada bi rituali iscjeljenja trajali i po nekoliko sedmica. Bez obzira na dužinu trajanja terapije, rezultat je uvijek bio isti, čovjek bi ozdravio, a promjena u stilu života i pogleda na svijet bio je ključni uslov da bi se zdravlje zadržalo.

 

 Univerzalni lijekovi američkih Indijanaca

Mnoge kulture svijeta su vremenom razvile simbol „medicinskog točka“, koji im je olakšavao razumijevanje prirodnih procesa i otkrivao načine za uspješno liječenje bolesti. Indijanci su uz pomoć svog točka imali jasan uvid u faze čovjekovog života, i on je bio podjeljen na četiri polja: emocionalno, duhovno, fizičko i mentalno. Ovaj jedinstveni pristup medicini se prvenstveno oslanjao na biljke i njihova nevjerovatna ljekovita svojstva.

Kompletna lista biljnih lijekova koje su Indijanci koristili je preduga da bismo je ovdje naveli, pa ćemo spomenuti samo neke koje se mogu naći i na našim prostorima i čiju je ljekovitost potvrdila i moderna medicina.

 1. Aloe vera – Čudesna biljka od koje su Indijanci pravili melem protiv opekotina, ugriza insekata i rana.
 2. Jasika – Čaj od njene kore se koristi za smanjenje temperature i ublažavanje kašlja i grlobolje.
 3. Kupina – Izmrvljeni korijen, kora i lišće se koriste za čaj koji je idealan za liječenje dijareje, upala crijeva i zapaljenja desni.
 4. Pčelinji polen – Povećava energiju i obnavlja imunološki sistem.
 5. Kamilica – Od listova se pravi čaj koji je odličan za liječenje mučnine i problema sa probavom
 6. Ehinacea – Indijanci je i danas koriste za jačanje imuniteta i zaštitu od infekcija i groznice. Također liječi i prehladu, kašalj i gripu.
 7. Crvena djetelina – Raste širom svijeta i uspješno liječi oboljenja kože, poput upala i gljivičnih infekcija. Pomaže i kod povišenog holesterola i čisti krv.
 8. Ružmarin – Ova biljka je snažan antioksidans koji usporava starenje i prema indijanskom vjerovanju, tjera zle duhove.
 9. Žalfija – Indijanci su njene listove žvakali kako bi očistili zube i desni. Sprječava razvoj virusa i bila je glavni sastojak masti protiv herpesa.
 10.  Duhan – Sažvakani listovi ove biljke su se stavljali na mjesto uboda pčele, kako bi se ublažila bol i izvadila pčelinja žaoka.
 11.  Divizma – Biljka se koristi za liječenje upala, kašlja, začepljenog nosa i plućnih problema.
 12. Valerijana – Korijen ove biljke se stavlja u čaj koji uklanja bolove u mišićima i ima umirujući efekat na psihičko stanje čovjeka.

(aura.ba)