Biljna dijeta: Mjesec biljnih dana do nove figure

Dovoljan je mjesec dana tokom kojih ćete se naučiti da pravilno doručkujete, ručate i večerate! Ne, nije šala! Nego se pripremite na sistematičnost. Uzmite agendu sa kalendarom i mjestom za dnevnik; svake večeri stavite “ptičicu”, plus ili minus – ocijenite dan koji ste prošli uspješno ili manje uspješno. Priznajte svoje greške, potrudite se da se ne ponove, otkrijte šta vam stvarno odgovara kako biste se dalje rukovodili sopstvenim iskustvom.
Poklanjamo vam orjentir za narednih 30 dana. Vi izaberite dan za start!

1. Paradoksalno, ali tačno: Jedite – više!

Poslovica “Doručak pojedi sam” nije pala s neba. Naučnici iz Bostonske dječije bolnice dokazali su da osobe koje redovno doručkuju imaju dva puta manje šanse da se ugoje nego osobe koje preskaču ovaj važan obrok. Postarajte se da smjestite u sebe oko 350 kalorija – u prijevodu na jezik hrane to je jedno jaje, dva komadića nemasnog sira ili čaša jogurta, uz “spore”ugljene hidrate – kašu od cijelog, integralnog zrna ili/i voće.

2. Počnite sa povrćem ili
Francuzi znaju šta rade…

Idealno je pojesti pet vrsta povrća dnevno – u jednoj porciji mogu se lijepo kombinirati krompir, tikvica i paradajz. Ali suština je da ih “dovedete” u svoj jutarnji obrok. Na primjer, ubacite u omlet koji inače pravite ujutro još i brokole, paradajz i luk, ili, pak, umjesto klasičnog sendviča ili tosta pojedete pečeni krompir koji ste malo posolili morskom solju i posuli mirisnom, svježom mirođijom i peršunom.
Imajte na umu da povrće prirodno reguliše metabolizam, a on je najintenzivniji ujutro. Balastne materije i vlakna obezbjeđuju savršeno varenje i regulišu čišćenje crijeva – to vam već donosi osjećaj lakoće na kakav ste zaboravili. Začinske trave, koje tako pristaju povrću, a posebno peršun i mirođija, bez premca su u skidanju suvišnih kilograma sa kritičnih mjesta koja su nekada bila vaši glavni aduti, a sada ih sve češće drapirate šalovima i pončima…

3. Budite umjereni sa jajima

Jedite jaja dva puta nedjeljno. Ova veoma korisna, ali ne baš tako laka namirnica čini čuda kada je u idealnoj proporciji sa vašim potrebama. Ali ako je uzimate u prevelikim količinama, dio bjelančevina neće se usvojiti i postaće smetnja. Ako hoćete da smršate, jedite ili mućena ili kuhana jaja – sa povrćem, kao dodatak salatama, ali svakako bez majoneza – objašnjava Mihail Orehov, ljekar – dijetolog klinike doktora Volkova u Moskvi.

4. Pojedite večeru za doručak

Ako su vam dosadile namirnice koje se jedu za doručak, nigdje ne piše da morate da se i dalje hranite na isti način. Probajte da inovirate svoj jelovnik: pojedite supu ili kotlet već prije podne. Prednosti ovog plana su upravo u tome što imate bezbroj otvorenih mogućnosti i šansu da preraspodjelite kalorije kako sami želite – objašnjava Hajdi Skolnik, autor knjige “Dijeta naglavačke”. Ako pojedete jak doručak ujutro, ostaje vam da večeru smanjite za isto toliko kalorija. Naravno, ne pretjerujte sa makaronama i raguom, ali lake čorbe, musake i taške sa sirom su uvijek dobrodošle.

5.Ni dana bez kaše

Ako je povrće najbolji način da se napuni želudac, onda su žitarice najdivniji pomoćnik varenju hrane. Preporuka je da jedete tri do pet obroka sa žitaricama na dan. Svaka vrsta kaše je prava hrana i lijek – samo ih nemojte baš uvijek jesti sa suhim voćem ili šećerom. Zapamtite da šećer uopće nije dobrodošao u vaš jelovnik, jer provocira fermentiranje u crijevnom traktu, dovodi do pojave gasova, kao i do lošeg varenja hrane – kaže Mihail Orehov. Na pakovanjima sa zrnevljem za kašu, sa pecivima i hljebom trebalo bi da piše: “od cijelog zrna”, “od grubo mljevenog brašna “ i tako dalje…

6. Manje slatkog, manje slatkog…

Ograničite se, iz mnogo razloga, na 10 grama ili 2 čajne kašičice šećera u čaju ili kafi. Ostali složeni ugljeni hidrati (laktoza iz mlijeka ili maltoza iz pšeničnih klica se ne računaju). Obratite pažnju na proizvode na kojima piše: saharoza, glukoza, fruktoza i zaobiđite ih u širokom luku, a napravite i slalom oko sirupa. Čisti 100 posto sokovi su ono što vam treba.

7. Ponesite obrok na posao

Dijetolozi Teksaškog univerziteta u Ostinu su otkrili da osobe koje jedu u restoranima ili trpezariji svoje firme “smažu” po 240 kalorija više nego što im treba. Naime, u restoranima niko nema obavezu da na svakom jelu istakne koliko kalorija sadrži. Ali ako vi, kod svoje kuće, i te kako možete da pazite koliko ste ulja stavili u svoj sutrašnji obrok, eto izazova kome je teško odoljeti: sačuvajte novac, sačuvajte zdravlje, sačuvajte liniju!

8. Pojedite supu

Jedite supu ili čorbu od povrća, pečuraka, buljon od mesa ili živine! Mnogo ćete lakše smršaviti! U kaloričnom smislu one su mnogo siromašnije od “čvrste” hrane. A postoji još jedna tajna: na varenje mesne supe odlazi mnogo više energije nego na varenje mesa – otkiva dr. Barbara Rols, autor knjige Volumetrijski plan ishrane.

9. Dodajte list salate u sendvič

Jednim listom salate među komadićima sira ili nemasnog mesa, i vi dodajete vlakna koja daju osjećaj sitosti, a vrlo sporo se vare – objašnjava Marina Studenikina, ljekar dijetolog Klinike dr Jonove. Idealan sendvič podrazumjeva da u njega ne stavljate majonez, nego malo limunovog soka ili kvalitetnog, blagog senfa.

10. Samo svježe povrće vrijedi

Prelazak na dijetu sa povrćem najlakši je na slijedeći način: dajte prednost u svakom smislu svježem povrću – ono mora da bude što manje termički obrađeno, još manje je poželjno konzervisano. Trudite se da kupujete sezonsko povrće i voće.

11. Više mahunarki

Mahunarke su izvanredni izvor vlakana. Na primjer, 100 grama graška daće vam 15 grama vlakana, a to je polovina dnevnih potreba; pasulj i bob su potpuno jedinstveni – u njihov sastav ulaze i skrob, i bjelančevine, koje su po sastavu vrlo slične onim životinjskog porjekla. U njima je pravo bogatstvo vitamina grupe B, koji su neophodni za dobro funkcioniranje i jačanje nervnog sistema (čije i najmanje rastrojstvo često dovodi do nekontrolisanog uzimanja hrane), zdravalja kože, kose, nokata… Grašak je, uz to apsolutni šampion u sadržaju vitamina E. Ništa vas tako dobro ne čuva od dijabetesa, kao redovno korišćenje mahunarki u ishrani. Jedini njihov nedostatak je to što sadrže mnogo purina, koji dovodi do nadutosti stomaka, ali ako je crijevni trakt čist (a uz korišćenje dosta povrća to je obezbjeđeno) ovaj efekat neće biti naročito izražen – kaže dalje Marina Studenikina.

12. Meso na kraju dana

U večernjim satima ugljeni hidrati se usvajaju vrlo loše, mahunarke i njihovo teško varenje takođe vam nisu predmet izbora. Možete probati da se oslonite na mesni obrok. Ukoliko je to nekako lako, na primjer bijelo ćureće meso, večera vas neće opteretiti, a spavat ćete mirno i opušteno.

13. Počnite večeru sa salatom

Salata će vas okrijepiti i spriječit će da se prejedete, što je inače nezdravo i opasno. Jedna porcija bogate salate (400 grama) posute parmezanom ili bijelim sirom, začinjene dvjema kašikama mješavine maslinovog ulja i dobrog vinskog sirćeta, učinit će vaš večernji obrok zasitnim i prijatnim.

14. Riblji dan

Riba je najbolji izvor bjelančevina. Ona, za razliku od mesa, nema štetne zasićene masnoće, ali zato ima obilje Omega – 3 masti, koje su neophodne za zdravlje srca, krvotoka, nervnog sistema, zglobova i drugog. “Važno je da uvijek birate pravu ribu – riječna ne treba da bude masna, a masne morske ribe su korisne” – tvrde stručnjaci. Ako ribu jedete 2 puta nedjeljno, a morske plodove i alge bar jedanput, dobićete dovoljno fosfora i normalan nivo joda u organizmu.

15. Makarone italijanska tajna

Ako bi pasta gojila, svaki Italijan bi imao više od 100 kilograma! Stvar je u tome što su makarone – one prave – napravljene od specijalnih vrsta brašna. Drugi važan momenat je izbor sosa, odnosno preliva. Umjesto preliva od puno masnih sireva ili pavlake, možete dodati malo dobrog ulja marinade, tek za ukus. Ipak, nemojte pretjerivati sa začinima uopće, da ne biste dobili gastritis ili, jednostavno, da ne biste zagadili crijevni trakt, koji mora da bude obrazac čistoće ako želite zdravlje na duže staze.

16. Redoslijed na tanjiru

Pokušajte na tanjiru napraviti slijedeći raspored na tanjiru: neka povrće dominira, a meso neka je sve manje prisutnije na vašem jelovniku.

17. Jedite – kad vam se jede

Učite da vjerujete svom organizmu – jedite kad vam se jede, taman to bilo i kasno uveče. Ono što je važno je da se ne prejedete i da pazite na slaganje namirnica. Jedite lagano, sa uživanjem kada ste već riješili da, recimo, ustanete iz postelje, iskoristite taj momenat za puno uživanje, a ne za samoprijekor i prezir prema sebi što niste “karakter”. Sutra će se sam organizam odreći nekog zalogaja više i sve će biti u potunom redu.

18. Voće za dezert

Izvrsni izvor vitamina i vlakana, a tek ukus, a miris…Ako ih lijepo narežete, pospete cimetom ili prelijete nemasnim jogurtom, dobili ste divan dezert – ukusan i zdrav. To je dezert stogodišnjaka, kažu stručnjaci. Ono voće koje ne bi trebalo da jedete previše – zbog kalorija – su banane i jako slatko grožđe.

19. Presijecite apetit

Radite ono šro vam nisu dali kad ste bili mali – pokvarite ručak! Navijte alarm na 11 i na 15 sati i pojedite šaku suhog grožđa ili smokava ili sendvič sa sirom. Tako ćete iz šale preskočiti ručak – ne svakog dana naravno. Ovaj plan primjenite upravo kad ste u najvećoj gužvi – i bićete dvostruko zadovoljni – uštedjeli ste i kalorije i vrijeme.

20. Ne odričite se čokolade

Ne trudite se da zaboravite da postoji slatko zadovoljstvo. Evo malih lukavstava da se sa njom trajno viđate – bez posljedica. Zamrznite tablu čokolade – tako je nećete prebrzo pojesti. Ili evo pravog popodnevnog uživanja: rastopite crnu čokoladu i umačite u nju kriške mandarine ili narandže…

21. Krastavac umjesto čipsa

Kalorije koje je priroda raspodjelila u 12 krastavaca, proizvođač čipsa je sabio u šaku ovih grickalica! Grickajte integralno pecivo i krastavac i umorit ćete se od žvakanja prije nego što stignete i do 100 grama!

22. Grickajte orahe

“One osobe koje grickaju orahe ostaju site između 2 sata duže od ljubitelja kolača” – saopćava Međunarodni magazin za probleme gojaznosti. Osim toga, biljne masti iz oraha su više nego korisne. Ograničenja, naravno, postoje: dovoljno je da pojedete 15-20 komada badema, a što se tiče brazilskog oraha, poslije trećeg komada bit ćete garantovano siti bar sat vremena. On je sjajan antidot za naglu glad koja se može povremeno javiti, kao nostalgija i eho starih navika.

23. Oprez sa alkoholnim pićima

I najskromnija varijanta alkoholnog napitka – suho crno vino, dodat će vam oko 100 kalorija. Prisjetite se žrtava koje činite da se riješite tih 100 kalorija i ne dajte se omesti tamo nekim pićem koje daje vještačko raspoloženje. Tako nešto vama koji ste sebe uzeli čvrsto u ruke, uopće i nije potrebno.

24. Uzmite manji tanjir

Istraživanja su pokazala da obim hrane koju unosimo ne zavisi samo od našeg apetita, nego i od njene količine na tanjiru. Još jedna navika iz djetinjstva zaskače nas i dan danas nekako smatramo nepristojnim da ne pojedemo sve što je u tanjiru, iako nismo u gostima (uostalom, u Japanu je ostavljanje hrane u tanjiru znak da ste već siti; ako kao tornado zbrišete sve sa tanjira, nesretni domaćin će vam dodavati hranu sve dok je konačno ne ostavite).

25. Ne žvaćite zureći u TV

Ako krenete da žvaćete ispred TV-a, nećete stati do kraja filma. Niko ko je umoran ne može da vodi računa o fabuli serije i kontroliše tamanjenje kokica ili keksa u isto vrijeme.

26 – 30 – Slobodnim stilom!

Već ste na konju! Ponovite one dane koji su vam “dobro išli”. Idite u šetnju, kupite haljinu, hrabro probajte pantalone broj manje. Vratit ćete se sretni, zaboravit ćete na večeru. Hormon sreće, endorfin ne dolazi samo iz hrane. To sad već sigurno znate.

(aura.ba)

Komentari

komentara