Biljka koja nikada ne vene: Smilje čini čuda za zdravlje i ljepotu kože

Tajna Kleopatrine ljepote možda je nekoć bila skrivana, no naučnici su otkrili kako je mladolik izgled ove kultne vladarice Egipta bio moguć zahvaljujući biljci koja u sebi skriva mnoge revitalizirajuće učinke pogodne u njezi kože.

Ova biljka smatra se vječnom, nikada ne vene i ne mijenja boju. Najčešće raste u mediteranskom podneblju zbog čega je mnogi dalmatinski vrtovi skrivaju od pogleda javnosti. Zbog svoje djelotvornosti nazivaju je gotovo kraljicom u svim kozmetičkim preparatima. Riječ je o – smilju.

Smilje ne samo da lijepo izgleda i ugodnog je mirisa, već čuva prirodnu ljepotu kože, zaustavlja starenje i koži daruje luksuznu njegu. Eterično ulje smilja koristi se od antičkih vremena, a svojim kultnim statusom zaslužilo je i poziciju jednog od najskupocjenijih eteričnih ulja na svijetu – za samo litru eteričnog ulja od smilja potrebno je ubrati oko jednu tonu svježih cvjetova. Smilje i njegovo ulje skrivaju mnogo tajni.

Dubinsko njegovanje kože

Eterično ulje smilja u mnogim znanstvenim istraživanjima polučilo je odlične rezultate po pitanju hranjenja i njege kože, s posebnim naglaskom na područje lica. Ono po čemu se smilje ističe svakako je antioksidativno djelovanje – antioksidansi usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, a većinom se radi o vitaminima C i E, betakarotenu i selenu. Antioksidansi sprječavaju pretjerano razlaganje kisika u procesu oksidacije hrane u stanicama koje slobodni radikali čine te se vežu uz njih. Vezanjem uz radikale, antioksidansi ih oslabljuju i deaktiviraju. Uz usporavanje procesa starenja kože, eterično ulje je odlično i za detoksikaciju kože kojom uklanja štetne tvari koje su skupljene lošom prehranom, manjkom aktivnosti ili pretjeranoj izloženosti suncu.

Regeneracija kože

Nije dovoljno samo spriječiti slobodne radikale, potrebno je i regenerirati kožu kako ona ne bi izgubila elastičnost i kako bi i dalje proizvodila kolagen. Nedostatak kolagena uzrokuje opuštenost kože i gubitak njenog prirodnog volumena zbog kojeg koža lica u mladosti izgleda zategnuto. Kolagen koži daruje elastičnost, omogućuje hidrataciju i popunjava kožu sprječavajući pritom pretjerano stvaranje bora i sitnih linija. Eterično ulje smilja pomaže u ovom procesu donoseći potrebne razine kolagena bez ikakvih medicinskih procesa, a samim time odgađa prijevremeno starenje kože, doprinosi zdravijem izgledu kože i prirodnom sjaju.