Biljka koja čuva kuću od zla i garantuje sretan brak

Bosiljak ima mnoge narodne nazive: bosiok, bosilje, bažuljak, vasleđen, velsagen vesligen, fesliđan, mislođen, mislođin. Opjevan je i u narodnoj poeziji, a na ovim prostorima bosiljak je sveta biljka i ima simboliku vjerskog i duhovnog karaktera.

 

U starim vremenima djevojke su koristile bosiljak kao parfem, a stručak bosiljka stavljale za pojas u struku. Pošto je oko njih prekrasno mirisalo, vjerovalo se da će imati mnogo udvarača. Djevojke su ga slale momcima na dar, a nevjeste ga “začaravale” u jelu svojim muževima.

U narodnim pjesmama bosiljak je opjevan od davnina. U narodnim ljubavnim pjesmama bosiljak je uglavnom djevojački cvijet, simbol ženske ljubavi, pa ga zovu i ženskim cvijećem.

Bosiljku se pripisuju i izuzetne mistične moći, zaštitna, ali i plodotvorna. Njime se štiti novorođenče, kite momci i djevojke.

Kaže se i da u bašti treba prvo zasaditi bosiljak, pa onda ostalo cvijeće.

Postoji i vjerovanje da ako potopimo bosiljak u vodu tri dana i prospemo nakon tri dana tu vodu na kućni prag, on će nam donijeti novac, uspjeh i otjeraće zlo. Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu mijenjajte svake nedjelje.

Bosiljak štiti i od zla. Pomješajte ruzmarin sa bosiljkom i koristite kao zaštitno sredstvo protiv negativnosti. Vjeruje se da zlo ne može ostati tamo gdje je bosiljak.

(webtribune.rs)