BILJEM PROTIV GASTRITISA

Mučnina, žgaravica i bol u gornjem dijelu trbuha prvi su pokazatelji gastritisa. To je bolest koja označava upalu želučane sluznice i vrlo je neugodna. Najčešći uzroci erozivnog gastritisa su: određeni lijekovi, alkohol, korozivna sredstva (lužine i kiseline), željezo, kokain, gemoterapija. Erozivni gastritisi najčešće se susreću u starijoj životnoj dobi, jer je tada potreba za uzimanjem nesteroidnih antireumatika (ibuprofen, ketoprofen i sl.) najveća.

Neerozivni tip hroničnog gastritisa najčešće je uzrokovan infekcijom bakerijom Helicobacter pylori, a vidi se i kod perniciozne anemije i atrofije želučane sluznice bez erniciozne anemije. Češće se javlja u mlađoj životnoj dobi.

Kod akutnog gastritisa mnogi bolesnici osjećaju pečenje i/ili žarenje u predjelu želuca, mučnine, nagon na povraćanje do povraćanja, nadutost, podrigivanje, žgaravice. Ne postoje karakteristični znakovi koji su potpuno jednaki za svakog bolesnika koji boluje od hroničnog gastritisa.

Liječenje gastritisa zavisi o uzročnom faktoru, težini i karakteru tegoba i o histološkom nalazu želučane sluznice.

Mlijeko pomaže, duhan iritira!

Za uspješno liječenje akutnog gastritisa (želučanog katara), katara dvanaesterca, čira na želucu i dvanaestercu te svih crijevnih bolesti potrebno je bezuvjetno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane prerađevine, kafu, biber, ljuta zapržena jela, jako začinjena, suha i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštećenu sluznicu.

Kod gastritisa pomaže i mlijeko. Ono ublažava bolove, ali ne liječi.

BILJNI RECEPTI

Čaj od dobričice

Kašiku dobričice poparimo šoljicom prokuhane vode. Ostavimo da odstoji deset minuta, procijedimo i pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja, i to za vrijeme obroka.

Čaj od iđirota

Kašičicu narezanog osušenog korijena iđirota prelijemo s četvrtinom litre prokuhane vode, zakuhamo, ostavimo da odstoji pet minuta, procijedimo. Čaj pijemo prije obroka.

Čaj od kičice

Kašiku kičice poparimo s pola litra prokuhane vode, procijedimo a čaj pijemo tri puta na dan, i to prije obroka.

Čajna mješavina 1

SASTAV: angelika, kadulja, kičica, matičnjak, odoljen, paprena metvica, podbijel i bijeli sljez (kod hronične upale). Pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja, i to četvrt sata prije obroka.

Čajna mješavina 2

SASTAV: bijeli sljez i crni sljez (kod akutne upale). Pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja, i to četvrt sata prije obroka.

Čajna mješavina 3

SASTAV: kamilica, kičica i oslad (kod akutne upale). Kašiku kamilice te po kašiku i po kičice i oslada poparimo s pola litra prokuhane vode. Pijemo po šoljicu čaja prije glavnih obroka.

Čajna mješaviona 4

SASTAV: Kičica, mažuran, paprena metvica, pelin, podbijel i stolisnik. Kašiku mješavine tih biljaka poparimo s pola litra prokuhane vode. Čaj pijemo tri puta na dan, i to prije obroka.

Pripravak od trputca

Kod upale želučane sluznice oprane listove trputca sameljemo, te iz njih kroz dvostruku gazu iscijedimo sok. Zatim sok skuhamo (na dvije litre soka dodamo kilogram šećera) i spremimo u staklenke. Uzimamo po kašiku pripravka natašte, te naveče prije spavanja.

Sokovi

Krompirov sok – petnaest kapi na dan, na šećeru ili s vodom
Piti deset do petnaest kapi soka od kičice na dan
VAŽNO UPOZORENJE: pijemo ih naizmjence!

(aura.ba)