MEZOTERAPIJA: UBRIZGAVANJEM LJEKOVITIH KOKTELA U POVRŠINSKI SLOJ KOŽE “PEGLASU” SE BORE

Terapije traju 10 – 15 minuta, za lice se obično rade 3 – 5 puta godišnje, a za tijelo 5 – 10 puta, u zavisnosti od godina i veličine problema. Svaka terapija je individualna, sastav koktela takođe, a ono što je opće vidljivo su rezultati koji se veoma brzo vide – pacijenti gube 2 – 3 kolgrama sedmično

Topliji dani diktiraju sve laganiju odjeću a ona, htjeli mi to ili ne, otkriva dijelove tijela na kojima su godine, stres, prekomjerna ishrana i nedostatak kretanja ostavili trag. Jedan od načina da se ispeglaju bore, zategne lice ili izgube masne naslage na karakterističnim mjestima je mezoterapija, medicinska tehnika koja se sastoji od bezbolnog ubrizgavanja ljekovitih koktela mikroinjekcijama u mezoderm, površinski i središnji sloj kože.

Iako se mezoterapija koristi i u drugim oblastima medicine ovog puta ćemo da se ograničimo samo na estetsku stranu mezoterapije. Razgovarali smo sa dr. Joanom Bacialou, Grkinjom koja je u Francuskoj završila subspecijalizaciju mezoterapije i antiejdž medicine. Danas uljepšava dame i gospodu u Parizu, Beogradu, Atini, Zagrebu…

Za lice,vrat i dekolte primjenjuju se tri osnovna tretmana:

Takozvanim mezoliftingom ili holivudskim tretmanom se na dva milimetra ispod kože ubrizgavaju kokteli od petnaestak vitamina, 24 aminokiseline i hialuronske kiseline da se pospješi tonus mišića i spriječi nastanak novih bora.

Drugim tretmanom se, takođe, radi s hialuronskom kiselinom i popunjavaju se bore oko usana, nosa, očiju, između obrva ili na čelu.

Ista kiselina, kombinovana sa malo botoksa, toksina koji je registrovan kao lijek, koristi se i u trećem tretmanu za popunjavanje bora i zatezanje lica uz potpuno očuvanu mimiku.

Kada je o tijelu riječ, dr. Bacialou kaže da se koriste ampule sa ekstraktima kamilice, artičoke, ginko bilobe, krastavca, limuna, obogaćene vitaminima, mineralima, enzimima i lipoliticima koji tope masnoće. Najčešće se ovaj tretman radi na podbratku, stomaku, struku, koljenima, listovima…

Terapije traju 10 – 15 minuta, za lice se obično rade 3 – 5 puta godišnje, a za tijelo 5 – 10 puta, u zavisnosti od godina i veličine problema. Svaka terapija je individualna, sastav koktela takođe, a ono što je opće vidljivo su rezultati koji se veoma brzo vide – pacijenti gube 2 – 3 kilograma sedmično.

Kompletan tretman mora da radi isključivo ljekar koji je specijalizovan za mezoterapiju. Jer, za svaki pojedinačni slučaj mora da se napravi kombinacija preparata na osnovu godina, pola, težine, hormonskog statusa i krvne slike, a u zavisnosti od odgovora organizma mora da se procijeni kada i kako da se primijeni koktel.

Pored toga važna je i saradnja s nutricionistom koji svakom pacijentu posebno propisuje režim ishrane, da izbaci masnoće i toksine i reguliše pritisak i holesterol. Preporučuju se masaža i fizičke aktivnosti kao što su lagane vježbe, šetnja i plivanje. Ali, svi moraju da znaju da mezoterapija nije čarobni štapić koji rješava probleme onih koji svakoga dana doručkuju burek a poslije drugih, takođe obilnih obroka, zaslade se komadom torte.

Sve više muškaraca

Mezoterapija je hit u razvijenom svijetu dok kod nas broj lijekara koji se njome bave može da se izbroji na prste jedne ruke. U Francuskoj se svakodnevno obavi nekoliko hiljada ovakvih tretmana na koje pacijenti dolaze čak i tokom pauze za ručak. Sve češće su to muškarci, uglavnom političari, biznismeni i javne ličnosti koji najčešće zatežu lice i stomak.

STOP ZA SRČANE BOLESNIKE

Mezoterapija može da se primijeni u slučaju liječenja celulita, oblikovanja tijela, podmlađivanja kože, duboke hidratacije lica i vrata, opadanja kose, zatezanje bora i podizanje mišićnog tonusa. Poslije tretmana mogu da se jave i neželjeni efekti kao što su manji pad pritiska ili šećera, vrtoglavica, osjećaj malaksalosti ili mučnine, pojava modrica, oticanja, crvenilo, svrab… Riječ je o prolaznim tegobama a ukoliko one potraju znači da terapeut nije upotrijebio prirodne preparate.

Stručnjaci upozoravaju da ovu vrstu terapije ne bi trebalo da koriste oboljeli od gripa, oni sa unutrašnjim krvarenjem, tumorima, težim kardiovaskularnim ili bubrežnim insuficijencijama, aktivnom hipo ili hipertireozom, endokrinloškim problemima i epileptičari.

(aura.ba)